En Sıcak Konular

Yerel ve doğal tohum takası

26 Şubat 2013 09:34 tsi
Yerel ve doğal tohum takası İNTERNETTEN YEREL VE DOĞAL TOHUM TAKAS AĞI AÇILIŞ TOPLANTISI 20 ŞUBAT 2013’DE BORNOVA/İZMİR’DE YAPILDI

2006 yılında çıkartılan Tohumculuk Kanunu ile yerel ve doğal köylü tohumlarının satışı yasaklandı. Yerel tohumların yaşatılması ve korunması için ülkemizde Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Zir.Yük.Müh. Zerrin Çelik, Karaot Tohum Derneği Başkanı Feray Karapınar, Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Torbalı Belediyesi, Karaot Köyü Tohum Derneği, ÇiftçiPlat desteğinde 2010 yılında ilk kez Torbalı Tohum Takas Şenliği düzenlendi ve o günden bu yana bu etkinlikler dalga dalga yayılmaya devam etmektedir. Bu şenliklerde köylüler ve hobistler bir araya gelerek yerel tohum takası yapmışlardır.

 

Bu çabaların yanında 2011 yılında bazı tarımsal forum sitelerinde internet üzerinden tohum takası yapılmıştır. Sadece forum üyeleri içerisinde yapılan bu çalışmalar, daha fazla katılım sağlanması için internet üzerinden facebook sayfasına taşınmıştır.

 

İnternet üzerinden yapılan bu etkinlik ilk kez facebook sayfasında “Ulusal Tohum Takas Merkezi” adı altında yapılmaktadır. Grup yönetiminde halen dört amatör yerel/doğal tohum sever, bir de ziraat mühendisi bulunmaktadır. Grup adına konuşan Ali Özırmak “Grubumuz; yerel tohum takas şenliklerini düzenleyen ve yerel tohumların yaşatılması, üretilmesi, korunması ve yayılması için çeşitli dernek, kuruluş, oluşum ve kişiler olarak çalışanları takdirle karşılamaktadır. Bizler bu çabalara internet aracılığı ile bir katkı koymak istiyoruz. Artık, ülkemizin her yöresindeki üyelerimiz, kendi üretimi olan yerel ve doğal tohumları grubumuza göndererek karşılığında gelen tohumlardan istedikleri tür ve çeşitleri edinme hakkına sahip olacaklardır. Sadece tohum almak isteyenler de daha kısıtlı düzeyde yararlanabileceklerdir. Bu kapsamda küçük çiftçi üyelerimize tarımsal üretimlerini desteklemek için daha fazla tohum gönderiyoruz.” dedi.

 

Sistem nasıl işliyor?

Grup üyelerinden Teoman Açıkbaş; “Tohum paylaşımcısı üyeler kendi üretimi olan sebze, tıbbi bitki, çiçek, hayvan yemi ve meyve ağacı tohumları grup yönetimine gönderiyor. Grup yönetimi gelen tüm tohumları paketleyerek “Tohum Envanteri” olarak internette yayınlıyor. TAKAS HAKKI nedeniyle önce tohum gönderen üyelerin tohum istekleri karşılanıyor. Kalan tohumlar da sadece tohum isteyen üyelere 20 çeşitle sınırlı olarak dağıtılıyor. Tüm tohum istekçileri internet grup sayfası üzerinden işlemleri yürütüp aldığı tohumlar karşılığında, sadece kendi kargo ücretlerini ödemekte olup, yasa gereği hiçbir ücret ödemiyorlar. Etkinliğimiz hiçbir ticari düşünce taşımamaktadır. Yerel tohumların yaşaması ve yayılması için tohumlar küçük miktarlarda paketlenmektedir.” dedi.

 

Grup üyelerinden A. Mete Tiren ise; “internet üzerinden yaptığımız tohum takasında, üyeler birbiriyle karşılaşmıyorlar, her türlü bilgi internet üzerinden temin ediliyor. Yerel ve doğal tohumların yaşatılması için yaptığımız bu etkinlikte kesinlikle firma tohumlarını ayırıyoruz ve etkinlik kapsamından çıkarıyoruz.” dedi.

 

Etkinlikte konuşan Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Tayfun Özkaya; “Yerel tohumlarımızın korunması ve üretimde kullanılması çok önemli. Yerel tohumların ve bunlardan üretilen fidelerin köylülerce satışına getirilen yasak kaybolma sürecini hızlandırıyor. İnterneti kullanarak yapılan bu takas çabasının önemli bir yarar getireceğini tahmin ediyorum. Ayrıca çeşitli sebze tohumlarıyla birlikte bitki hastalık ve zararlılarında kullanılan bir takım çiçeklerin dağıtılmasını da çok yararlı olarak değerlendiriyorum.” dedi.

 

Etkinliğe Ulusal Tohum Takas Merkezi grubu tarafından getirilen siyah-beyaz, pembe, krem-kahverenkli ve değişik renklerdeki fasülye tohumlarını dikkatle inceleyen Bornova Belediye Başkanı Prof.Dr.Kamil Okyay SINDIR; “Yerel Tohum Takas Şenliklerinin bir başka şekli olan internet üzerinden yapılan e-tohum takas etkinliği çok güzel düşünülmüş. Bildiğiniz üzere biz de geçen sene Bornova Tohum Takas Şenliği yaptık, bu yıl da yine katkı koyarak yapmayı planladık. Ülkemizin geleceği için yerel çeşitlerin, değişik bölgelerde ekilmesinde tohumların fazla bir değişiklik göstermeyeceğini değerlendiriyorum.” dedi.

 

20 Şubat 2013 günü Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezinde yapılan toplantı sonrası yurdun değişik yörelerinden gelen tohumlardan bir miktarı tohum isteklisi üyelere ücretsiz olarak dağıtılmıştır.


Bu haber 1,851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,227 µs