Kundak bebeği sakat bırakabiliyor | " /> Kundak bebeği sakat bırakabiliyor | "/>

En Sıcak Konular

Kundak bebeği sakat bırakabiliyor

11 Şubat 2013 11:13 tsi
Kundak bebeği sakat bırakabiliyor Ailelerin bebek bakımında yaptığı hatalar, kalça çıkığı sorununun Türkiye'de uzay çağında bile ortaya çıkmasına neden oluyor!

Kundak cehaleti, bebeği hatalı taşıma, yürüteç sevdası, hatalı taşıma ve bezleme çocukların geleceğini karartıyor!

Türkiye'de yılda yaklaşık 1 milyon 350 bin doğum oluyor. Kalça çıkığı ve kalça gelişim problemleri, her bin doğumdan 15'inde ortaya çıkıyor. Yani yılda yaklaşık 20 bin bebek kalça çıkığı ile doğuyor veya bu yeni doğan bebeklerde kalça gelişim problemleri ortaya çıkıyor.  

"Kalça çıkığı, erken dönemde tedavisi kolay, geç dönemde ise zor bir hastalıktır" diyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Doğan, kalça çıkığıyla ilgili ailelere uyarılarda bulundu:

- Kalça çıkığı, halk arasında genellikle doğum sırasında bebeğin bacaktan tutularak çekilmesi sonucu oluşan bir durum olarak bilinir. Oysa, çoğu zaman bebek daha anne karnındayken kalça çıkıktır ya da kalçanın gelişimi yetersiz kalmıştır. Kalça çıkığı aslında önlenebilir bir sakatlıktır. Ancak ailenin bebeğe yapacağı yanlış uygulamalar, bebeğin sakat kalmasına yol açabileceği gibi, doğru eylemler sorunsuz tamamen iyileşmesini sağlayabilir.

- Kalça çıkığının ortaya çıkma nedenleri çok çeşitlidir. Anne karnında bebeğin uygun olmayan pozisyonda durmasından ailevi nedenlere, doğum şeklinden sendrom dediğimiz bazı hastalıklara kadar çok sayıda nedeni vardır.

BASİT BİR ULTRASON YETER!

- Kalça çıkığında kesin olarak bildiğimiz; kız çocuklarda, birinci doğumlarda, çoğul gebeliklerde, ailede kalça çıkığı hikayesi olanlarda, akraba evliliklerinde, ters geliş (makat gelişi) doğan bebeklerde, boyunda eğrilik, başında yassılık ve ayakta eğrilikle doğan bebeklerde daha sık görüldüğüdür. Bu özelliklerden herhangi birini taşıyan bebekler risk grubundadırlar.

- Kalça çıkığı veya gelişme problemini anlamak için bebeklik döneminde en ideal yöntem; 3 ila 6. haftalar arasında kalçaların muayenesi ve ultrasonografi ile incelenmesidir. Bunun için çocuk ortopedisi ile ilgilenen ve çocuk kalçalarının ultrason tetkiki konusunda eğitimi olan bir ortopedist tarafından değerlendirilmesi daha uygundur.

BEBEĞİNİZİN GELECEĞİ İÇİN DOĞRU BEZLEMEYİ ÖĞRENİN

Bebeklerde kalçaların normal ve iyi yönde gelişebilmesi için bebekler uygun şekilde bilinçli olarak beslenmeli, tutulmalı ve taşınmalıdır. Ancak ne yazık ki günümüzde halen ailelerin bebeğin büyütülmesi sırasında yaptığı hatalar, kalça çıkığına neden olarak, çocuğun geleceğini karartabiliyor. İşte bu hatalar:

* KUNDAK YAPMAK: Maalesef ülkemizde hala bazı yörelerde bebeklere kundak uygulaması yaygın olarak yapılmaktadır. Her yıl binlerce çocuğun kalça problemlerinin ortaya çıkmasında, kundağın olumsuz rolü artık kesin olarak bilinmektedir. Bebekler kesinlikle kundak yapılmamalı!

* YANLIŞ BEZLEME: Hazır bezler, herhangi bir bez bağlanmasına göre kesinlikle daha sağlıklı olmakla beraber, ülkemizde üretilen bezlerin hiç birinin boyutu bir diğerini tutmamaktadır. Bezler geniş ve büyük olmalı, göbek hizasının üstünden bağlanmalı!

* HATALI GİYSİLER: Bebeklere dar ve küçük giysiler giydirilmesi de yanlıştır. Geniş, bol, rahat giysiler giydirilmeli!

* HATALI TUTUŞ: Özellikle emzirme sırasında bebeklerin bacakları bitiştirilerek tutulmaktadır. Bebeği emzirirken bacaklar birleştirilmemeli, kendi haline serbest bırakılmalı!

* YANLIŞ TAŞIMA: Bebeği taşırken; yüzü veya arkası taşıyana dönük olarak, bir el ile bacak arasından tutularak taşınmalı veya biraz daha büyük bebeklerde bele oturtularak taşınmalı.
 
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,386 µs