En Sıcak Konular

Bağırsaklarımızdaki parmak izi

8 Şubat 2013 10:12 tsi
Bağırsaklarımızdaki parmak izi Yeni bir araştırma, bağırsağımızda bulunan mikrobiyal DNA’nın insan DNA’sındaki gibi kişiselleşmiş olduğunu ortaya koyuyor.

Bedenimiz, insan geninden daha fazla mikrobiyal geni bünyesinde barındırıyor. Yeni bir araştırma; tıpkı insan DNA'sındaki gibi bağırsakta bulunan çok fazla miktardaki mikrobiyal DNA'nın da kişiden kişiye farklılık gösterdiğini ortaya koyuyor.

Bu araştırma; besinlerin özünü seçip alan, vitaminleri sentezleyen, enfeksiyonlara karşı koruyan ve doğal olarak iltihaplanmayı azaltan bağırsak mikroplarının genetik çeşitliliğini listelemek için yapılan ilk araştırmadır. Bilim adamları tarafından ortaya çıkarılan geniş çapta genetik çeşitliliğin, mikrobiyal genler ile insan genlerinin sağlığımızı korumak için nasıl birlikte çalıştığını veya bazen de hastalığa sebebiyet verdiğini anlamaya yardımcı olması bekleniyor.

Bu çalışma; St. Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Almanya Heidelberg'deki Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı araştırmacıları tarafından 5 Aralıkta online olarak "Nature"da yayınlandı. Washington Üniversitesi Genom Enstitüsü Müdür Yardımcısı George Weinstock şöyle ifade ediyor:

"Şaşırtıcı bir şekilde hepimiz, bağırsaklarımızdaki toplu-ortak DNA tarafından tanımlanabiliriz. Kişileştirilen bu toplam gen, tamamen insan genine benzerdir. Kişilerin çeşitli ilaçlar ve besinlere karşı verdiği cevaba bağlı oluşan farklılıklar, mikrobiyal genlerimizdeki genetik çeşitliliğe dayandırılabilir, tıpkı insan genlerimizde olduğu gibi."

Araştırmacılar, Amerika ve Avrupa'da yaşayan 207 kişiden alınan 252 dışkı örneğindeki mikrobiyal DNA'yı analiz etti. Tüm denekler, vücudun üzerinde ve içinde yaşayan mikropların farklı türlerini listelemek için yapılan iki girişimden birine katıldılar. Bu çalışmaların hiçbiri -Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edilen İnsan Mikrobiyom Projesi ve Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen İnsan Bağırsak Yolu Metagenomiği (MetaHIT) projesi- vücuttaki mikrobiyal genomların genetik varyasyonuna bakmamıştır.

Yeni çalışma için araştırmacılar, mikropların kollektif DNA'larındaki 10 milyondan fazla tek-harfli değişimleri tanımlayarak genellikle bağırsakta bulunan 101 çeşit mikrop üzerinde yoğunlaştı. Ayrıca;  insersiyon, delesyon ve yapısal değişimleri de içeren pek çok DNA tahrifatlarını da tespit ettiler. En az bir ay ara ile 43 denekten topladıkları dışkı örneklerinde araştırmacılar, bağırsaktaki mikrop türlerinin azalıp çoğalmalarına rağmen, zamanla mikrobiyal DNA’larında çok az değişiklik saptadı. Winstock, durumu şöyle açıklıyor:

"Bağırsaktaki mikrobiyal DNA, tıpkı parmak izi gibi şaşırtıcı şekilde stabildir. Hatta bir yıl sonra bile, kişileri mikrobiyal DNA'larının genetik imzalarından ayırt edebiliriz."

Bebekler, doğum kanalından geçerken ve dünyaya geldikten sonra, mikroplarla kolonize olurlar. Bu mikroplar annelerinden ve çevrelerinden gelir. Mikropların hayatımızı nasıl şekillendirdiği hala kesin olarak bilinmiyor. Fakat bağırsak ile ilgili yapılan bu araştırma; bakteri dengesizliğinin, irritabl(hassas) bağırsak sendromuna, Crohn hastalığına ve obeziteye bile sebep olabileceğini ileri sürüyor. Bu yeni listeleme ile birlikte araştırmacılar, bağırsaktaki mikroplar ve genlerinin koleksiyonu olan mikrobiyomları şekillendiren güçleri anlayabilirler. Yard. Doc. Dr. Makedonka Mitreva, konuyla ilgili olarak şunu ifade ediyor:

"Bu organizmaların birçoğu bizde küçükken kolonileşmiş, büyümüş ve tüm yaşamımız boyunca bizimle gelişmiştir."

Güncelleme: 18/01/2013
Kaynak: "My Microbes: New Genetic Fingerprint Lives in Your Gut", sciencedaily, çev. Meryem Bayrakçı, yaklasansaat.com, 05/12/2012.

ys@yaklasansaat.com 

Bu haber 1,184 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,603 µs