Hamileleri kışın güçlendirecek öneriler
15 Ocak 2013 13:01 tsi
Bünyeyi güçlendiren ve gaz sorununa iyi gelen çay tarifini siz de deneyin.
Gebelikte annenin doğru beslenmesi, bebeğin zihinsel, fiziksel ve bünyesel sağlığını, aynı zamanda da gebeliğin seyrini etkiler. Bu dönemde daha sağlıklı olmak için beslenmeyle ilgili ipuçlarını Diyetisyen Cansu Büyükbaş anlatıyor.
Gebeliğin ilk aylarında folik asit ve B12 vitamin takviyesi çok önemlidir. Çünkü bu vitaminler bebekte oluşabilecek nöral tüp defektine karşı koruyucudur. Bu vitaminlerin en zengin kaynağı olan yiyeceklere baktığımızda; ıspanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler, lahanagiller, kepekli tahıllar, tam buğday, somon balığı ve süttür.
Özellikle kış aylarına denk gelen gebeliklerde bağışıklık sistemini düşürmemek çok önemlidir. Çünkü havaların soğuması bakterilerin ve virüslerin vücutta enfeksiyon yapmasını kolaylaştırır. Enfeksiyonlara karşı anne adayının kendini koruması da hem bebek için hem de gebeliğin seyri için çok önemlidir. Bunun için anne adayları mutlaka günde 5 porsiyon meyve sebze tüketmelidir.
Maydanozu eksik etmeyin
Hem C vitamini hem folik asit kaynağı olan maydanoz, hem gebelerde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir hem de ödem sökücü etkisi ile vücut şişliklerini indirir. Maydanozu sabah kahvaltılarından eksik etmemeye özen göstermek gerekir. Her sabah yarım bağ maydanoz yiyebilirsiniz.
Ekmek seçimine dikkat!
Ekmek seçimlerinde tam buğday veya tam tahıllı ekmeklerden seçmeye çalışın. Çünkü bu ekmekler hem B grubu vitaminler açısından zengindir hem de lif oranı oldukça yüksektir. Gebelikte en büyük sorun olan kabızlığa karşı birebir gelir.
Her hafta balık tüketin
Haftada en az iki kez omega 3 kaynağı balık tüketmeye özen gösterin. Omega-3 yağ asitleri bebeğin beyin gelişimi ve annenin bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Sarımsak ve soğan gibi antibakteriyel besinler bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir, mutlaka her yemeğin içine ilave edilmelidir. Brokoli, lahana, karnabahar gibi lahanagiller ve yeşil yapraklı sebzeler ise beta-karoten kaynağıdır ve serbest radikallerin zararlarına karşı koruyucudurlar. Bu yiyecekleri de sofralarınızda muhakkak yer verin.
Meyvelerde seçici olun
Meyve seçiminde özellikle antioksidan özelliği olan ve C vitamini deposu olanlar tercih edin. Üzüm, kivi, yabanmersini, turunçgiller ve nar sık tüketin. Hem kilo kontrolü hem de posasından faydalanmak için meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek tercih edin.
Çörek otu, ekinazya, zencefil…
Her ne kadar sebze ve meyvenin bağışıklık sistemimiz üzerine çok etkili olduğunu biliyorsak baharatların da bağışıklık sistemi üzerine olan etkilerini atlamamak gerekir. Çörek otu her derde deva bir bitkidir, salatalarınıza, çorbalarınıza veya yoğurtlarınıza her gün 1 tatlı kaşığı ekleyin. Aynı zamanda ekinezya da bağışıklık sistemi güçlendiren en önemli bitkilerdendir. Her gün 2 bardak ekinezya çayı şeklinde tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Zencefil ve zerdeçal vücutta yarattığı ısı etkisiyle enfeksiyonlara karşı mücadele eder.
Mutlaka bitki çaylarına ve çorbalarınıza ilave edin.
İyi bir bağışıklık sistemi için hareketi ihmal etmeyin. Her gün yarım saat açık havada yapılacak yürüyüşler hücrelerinize ve bebeğinize daha çok kan gitmesini sağlar. Dolayısı ile oksijenlenmeyi artırır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Yapılan bir egzersizin kırk sekiz saat koruyucu etkisi vardır.
Bağışıklık sistemini güçlendirici çay tarifi
2 yk ıhlamuru, sıcak suyla, demledikten sonra, içine;
Bir tutam taze zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal
3-4 adet tane karabiber
Çubuk tarçın
1/2 limon ve
1-2 karanfil ilave ederek tüketin.
Gaz sorunu yaşayan anne adayları için…
3 bardak su
1yk rezene
1yk ısırgan
1yk ıhlamur
1tk taze kimyon
1 tk anason demleyip gün içerisinde tüketmeleri tavsiye edilir.
Not: ‘yk’ yemek kaşığı, ‘tk’ tatlı kaşığı manasında kullanılmıştır.
Bu haber 1,361 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle