Hayatımızı zorlaştıran eksiklik | " /> Hayatımızı zorlaştıran eksiklik | "/>

En Sıcak Konular

Hayatımızı zorlaştıran eksiklik

4 Aralık 2012 11:02 tsi
Hayatımızı zorlaştıran eksiklik Üşüyor, halsizlikten yakınıyor, bunaldığınızı düşünüyor konsantrasyon güçlüğü, baş dönmesi, dengesizlik gibi sorunlar yaşıyorsanız...

B12 mağdurusunuz demektir.

Depresyon tedavisi görecek kadar hayatla bağların kopmasına neden olan bu eksiklik her yaşta görülebiliyor. Yaşadığınız fiziksel ya da ruhsal sorunların kaynağının hiç tahmin edemeyeceğiniz B 12 vitamini eksikliğinden kaynaklanabileceğini biliyor muydunuz? Vücut için çok gerekli bir vitamin olan B12 DNA sentezinde önemli bir role sahip.

Sinir sisteminin de normal fonksiyonunu sürdürmesi için şart olan bu vitamin en fazla karaciğerde depolanıyor. Uzman diyetisyen Pınar Kural Enç, B12 vitamin eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunların sık sık görülebileceğini belirtti. Enç, bu hasarların B12 düzeyinin teşhisi ile önlenebileceğini, eksikliğin takviye edilmesiyle herhangi bir kalıcı hasar oluşmadan sorunların engellenmesinin mümkün olduğunu vurguladı.

ÇOCUKTA ZEKAYI ETKİLİYOR

Dyt. Enç, B12 eksikliğinin hafızanın zayıflamasına neden olduğunu belirterek şunları söyledi: “El ve ayaklarda görülen uyuşmanın nedeni B12 eksikliği olabilir. Çocukların zeka düzeylerinde düşüklüğe neden olabildiği gibi B12 eksikliği aynı zamanda konuşma ve yürüme gibi davranışların daha geç ortaya çıkmasına neden olabilir. Pernisiyoz anemi bir anemi türüdür. (Anemi, kanda normalden daha az sayıda alyuvar olması demektir). Pernisiyoz anemide vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz. Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne ve vücuttaki diğer organlara hasar verebilir. Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar (depresyon) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir. Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilir.”

RİSK ALTINDAKİ KİŞİLER

Vejetaryen beslenenler nSürekli yanlış (tek tip) diyet yapanlar

Dengeli bir beslenme programı uygulamayanlar

Yaşlılar nEmilim bozukluğu hastalığı olanlar

Doğum kontrol hapı ve ilaçların kullanımı

Pankreas yetersizliği olanlar

Bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında B12 yetersizliği görülebilir.

BELİRTİLERİ

1. Direnç azalması

2. Ağırlıkta azalma ya da artma

3. Bazı hastalıkların gelişimi

4. Sosyal aktivitede azalma

5. Depresyon

6. Demans (bunama) gibi durumlargörülebilir.

Pişirme yöntemleri yok edebiliyor

B12 vitamininin suda eriyen bir vitamin olduğunu belirten Dyt. Enç B12 kaybına yol açan hataları şöyle sıraladı: “Besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin eksikliği görülebilir. Örneğin; ızgara ette yüksek ısı ve et suyunun damlaması ile; sütte pastörize ve kaynama işlemlerinde; balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği oldukça azalır. Asit, alkali ve ısıya karşı dayanıksızdır. Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırır. Karaciğerin suda haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi, balık haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi, yine B12 vitamini kaybını artırır. Etler ızgara yapılırken, sıcaklık ve damlayan suyla B12 vitamininin yüzde 30’u, nemli sıcaklıktaysa yüzde 10-20’sinin kaybolduğu bilinmektedir. UHT sütlerdeki kayıp yüzde 7- 10 civarındayken, yüzde 30 kadarı da kaynamayla kaybolmaktadır.”

6 ayda bir ölçtürün

B12 vitamininden zengin başlıca besinlerin et, süt, peynir, yumurta ve balık olduğunu söyleyen dyt. Enç vejetaryenlerin sütürünleri ve yumurtaya ağırlık vermelerini önerdi. Enç, 6 ayda bir mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesinin yararlı olacağını, 14 yaşından büyükler için ihtiyacın günde 2.4 mcg, hamilelik döneminde 2.6 mcg ve emzirme döneminde 2.8 mcg olması gerektiğini belirtti.

SERDA KIVILCIM / BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,063 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,944 µs