En Sıcak Konular

Erkeklerde halsizliğin nedeni nedir?

22 Mayıs 2009 12:18 tsi
Erkeklerde halsizliğin nedeni nedir? Erkeklerde görülen halsizliğin nedeni bir çok sebepten olabilir. Dr. Murat Kınıkoğlu erkeklerde görülen halsizliğin nedenlerini anlattı.

HALSİZLİK NEDENİ TESTOSTERON YETMEZLİĞİ OLABİLİR


         Testesteron erkeklerde testislerde (yumurtalıklarda) az bir kısmı da böbrek üstü bezlerinde, kadınlarda ise yumurtalıklar ve gene böbrek üstü bezlerinde üretilir. Gençlik yıllarında bizi düz duvara tırmandıran testosteron hormonu 19 yaşından sonra her yıl %1-2 oranında azalır. Elli’li yaşlarda her 20 kişiden birinde yetmişli yaşlarda ise her beş kişiden birinde testesteron yetmezliği ortaya çıkar. “Neden Ali’nin elli yaşında erkenden uykusu geliyor da Veli 80 yaşında Hatice Nine’nin peşinden koşuyor?” diye sorarsanız “genetik faktörler başta olmak üzere, sigara, alkol kullanımı, şeker hastalığı, stres, spor yapıp yapmamak gibi pek çok faktörün rolü var” diye cevap veririm. Yalnız erkeklerde değil bayanlarda da testosteron eksikliği seks güdüsünün azalmasına neden olur. Bu yüzden bazı doktorlar yalnız erkeklere değil menapozdan sonra seks güdüsü düşen bayanlara da düşük dozlarda testosteron takviyesi yaparlar.   


Testesteron eksikliği ne yapar?
1.      Aşırı halsizlik,
2.      Her şeye karşı ilgisizlik,
3.      Seks gücünde azalma,
4.      Kaslarda erime,
5.      Tüm vücutta yağlanma ve kilo alma,
6.      Kıllanmada azalma,
7.      Öğlen uyuklamaları


            50-60 yaşın üzerinde olup da yukarda saydığım sorunların tamamından veya bir kısmından şikâyetçi olmayan erkek sayısı oldukça azdır. Gene de kendinize testosteron düşüklüğü tanısı koymakta acele etmeyin, bu şikâyetler sadece testosteron düşüklüğünde değil aşırı stres ve gerginlik durumlarında da görülür. Yalnız onla kalsa iyi, tiroid bezinin yeteri kadar çalışmaması da (hipotiroidi) benzer şikâyetler yapabilir. Doktorunuz sizi dikkatle dinledikten sonra gerekli testleri yaparak tanıyı koyacaktır.  


            Geçen yıl yapılan Dünya Endokrin Birliği toplantısında testesteron eksikliği konusu enine boyuna tartışıldı ve kimlere tedavi verilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Testosteron seviyesi 8 nmol/l den az olan 50 yaşından büyük hastalara kontrol altında hormon verilmesi öneriliyor. Araştırmalar uzun etkili testosteron iğnelerinin hem kas yüzdesini artırdığını hem de seksüel performasyonu düzelttiğini gösteriyor. Tedavi alan hastaların kalp, şeker gibi hastalıklardan etkilenme oranı da azalıyor. Hormon tedavisinden yana olanlar testosteron seviyesi düşük olanlardaki yüksek ölüm oranının tedavi ile düşebileceğini söylüyorlar. Buna karşılık horman tedavisinin önemli bazı riskleri olduğunu söylemeliyim; en önemlisi prostat kanseri riskini artırıyor, ikincisi, kan yoğunluğunun artmasına neden oluyor ki bu da felç ve enfarktüs açısından ayrı bir risk teşkil ediyor.
 
 Dr. Murat Kınıkoğlu



Bu haber 3,314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,271 µs