Çocuk uyukluyorsa dikkat! | " /> Çocuk uyukluyorsa dikkat! | "/>

En Sıcak Konular

Çocuk uyukluyorsa dikkat!

14 Eylül 2012 10:38 tsi
Çocuk uyukluyorsa dikkat! Doç. Dr. Kaya beyin tümörlerinin tedavisinde çağ atladıklarını söyledi ve ekledi: Önemli olan belirtilere karşı uyanık olmaktır. Geçmeyen baş ağrısı ve kusma varsa dikkatli olun. Özellikle çocuk uyukluyorsa nöroloğa danışın!

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Alper Kaya; beyin tümörleriyle ilgili soruları yanıtladı:
 
Her beyin tümörü kötü huylu mudur?

Hayır, her beyin tümörü kötü huylu değildir. Beyin cerrahının en önemli görevi kötü huylu tümörü olanların, yaşam süresini uzatmaktır. Tümör tam olarak temizlediğinizde bir daha çıkacaktır ama hasta o zamana kadar uzun ve sağlıklı bir süre geçirecektir.
 
Hangi tür beyin tümörü cerrahi müdahale gerektirir?

Neredeyse tamamına yakını cerrahi müdahale gerektirir. "Tümör nasılsa iyi huylu, hiçbir şey yapmaya gerek yok, varsın olsun" diyemeyiz. İyi huylu tümör; cerrahi operasyonla tam olarak çıkarıldığı zaman, bir daha oluşmayan tümör demektir. Asıl beyin cerrahlarının maharetini göstereceği tümörler de bu iyi huylu tümörlerdir. Çünkü tüm cerrahi maharet; beynin hassas yapılarına zarar vermeden, tümörün tamamını temizleyebilmektir. Bunu sağladığımız zaman; hasta tamamen hastalıktan kurtulur, hayatını geri kazanmış olur. Tümör bir daha oluşmaz ve kişi hastalığı unutur.

GENETİK FAKTÖRLER ETKİLİ
 
Genetik faktörlerin beyin tümörlerinde etkisi var mıdır?


Genetik faktörlerin yeri var ama annesinde var diye çocuğunda da beyin tümörü olacak diye bir şey yok! Ancak mesela gebelikte ışına maruz kalma, çocuğun hücrelerinde sorun yaratabilir. Erken çocukluk döneminde kanserojen maddelere maruz kalmak tümöre neden olabilir. Bunun gibi etkenleri de genetik faktörler çerçevesinde ele almak gerekir. Ailede varsa; çocuğun takip altında olması gerekir ama bu mutlaka kanser olacağı anlamına gelmez

FIŞKIRIR TARZDA KUSMA ÖNEMLİ
 
Beyninde tümör olanların yaklaşık yarısında baş ağrıları olur ama diğer yarısında baş ağrısı şikayeti görülmez.
 
Baş ağrısının belli bir karakteri vardır; çok şiddetlidir, ağrı kesiciye rağmen geçmez. Kusmanın da eşlik ettiği baş ağrıları çok daha dikkate alınmalıdır.

SARA NÖBETLERİ OLABİLİR
 
Bir diğer belirti sara nöbetleridir. Hasta aniden düşüp bayılabilir, kasılabilir, ağzından köpük gelebilir.
 
Ani görme ve işitme kaybı, konuşmada tuhaflık, vücudun belli bir bölgesinde felce benzer kuvvetsizlik olursa, ciddiye alınmalıdır.
 
Çocuklarda, hatta yenidoğan bebekte bile beyin tümörü görülebiliyor. Bir çocuk çok uyuyor, uyanık kalmakta güçlük çekiyor, oturduğu yerde uyuyakalıyor, fışkırır tarzda kusuyor ve başı ağrıyorsa dikkate alınmalı.


RADYOAKTİF MADDELER TÜMÖRE NEDEN OLABİLİR!
 
Beyin tümörleri ile kanserin nedeni ortaktır. İkisine de sebep olan faktörlerden önemlisi ise radyoaktif maddeler ve iyonize radyasyondur. Bunlar da nükleer santrallerde bulunur. Bu nedenle özellikle laboratuvarlarda radyoaktif maddeler ile çalışanlar çok dikkatli olmalıdır.
 
Bir sigara tiryakisinin, vücudun her organında kanser görülme olasılığı yüksektir.
 
Özellikle tekstil boyalarında çok kullanılan vinil klorid adlı maddeyle temas edilmemelidir. Bebeklerin yeni alınmış giysileri, giydirilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır.
 
Yanlış beslenme de beyin tümörlerine ve kansere yol açan faktörlerden biri... Özellikle kurutulmuş ve tütsülenmiş etlerden, içinde gıda koruyucusu bulunan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

SIK SIK MR VE TOMOGRAFİ ÇEKTİRMEK DOĞRU DEĞİL!
 
Beyin kontrolü için beyin MR'ı ve tomografisi çektirmek çok gereklidir ancak tomografi ve MR'ın düzenli şekilde çektirilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü ikisi de X ışınları ile çalışmaktadır ve vücuda yoğun olarak X ışını vermektedir. Bu nedenle çok ciddi şikayetleriniz olduğunda, bir doktora başvurmak gereklidir. Yoksa senede bir kere beyin MR'ı ya da beyin tomografisi çektirmek doğru bir mantık değildir.

BEYİN TÜMÖRÜ TEDAVİSİNDE ÇAĞ ATLADIK
 
Beyin tümörlerinde tanı ve görüntüleme yöntemleri, son 25-30 yılda çağ atlamıştır. Bundan 30 yıl önce teşhis koyabilmek bile neredeyse çok zordu. Günümüzde beyin tomografisi ve MR gibi görüntüleme yöntemleriyle, artık milimetrik boyuttaki değişiklikleri bile, çok erken dönemlerde tespit edebiliyoruz.
 
Ayrıca bu yöntemler sayesinde; tümörün beynin hangi bölgesini, nasıl etkilediğini, hangi yapılarını sarmış olduğunu, hangi ana damarı etkilediğini de görebiliyoruz. Bu veriler elimizde olmasaydı zaten cerrahi müdahaleler de yapılamazdı.

İŞİN UZMANINA GİDİN
 
Beyin tümörlerinde dikkate alınması gereken en önemli nokta; belirtilere karşı uyanık olmak, ameliyatları doğru adreslerde ve beyin tümörü konusunda uzman kişilere yaptırmaktır.

sabah 

Bu haber 1,314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,384 µs