En Sıcak Konular

Her bitkisel ilacı çocuğunuzda denemeyin

6 Ağustos 2012 10:01 tsi
Her bitkisel ilacı çocuğunuzda denemeyin Son aylarda bitkilerin hastalıklarda tedavi amacıyla kullanılmasında artış gözleniyor. Uzmanlar, özellikle çocuklara her bitkisel ilacın verilmemesi gerektiğini dile getiriyor.

Her bitkisel ilacı çocuğunuzda denemeyin Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Sekreteri Prof.Dr.Nihat Sapan, birçok TV kanallarında ve gazetelerde boy gösteren doktor olmayan kişilerin önerilerinin hastalara şifa vermesi amacıyla öne çıkarıldığını söyledi. Tıp mesleğinin göz ardı edildiğini öne süren Sapan, bu tip programlarda ya da gazete sayfalarında genellikle hastalıkların tedavilerinin doktorlar tarafından yapılır gibi bir cümle kullanılarak sorumluluktan kaçınılmaya çalışıldığını kaydetti.

İlaçların birçoğunun (örneğin en çok kullandığımız Aspirin) bitkilerden elde edilen ürünler olduğunu belirten Prof. Dr. Sapan, "Bitkiler, ilaç olarak kullanılmadan önce çok uzun süren araştırma döneminde çeşitli testlerden geçerek insanlardaki etki ve yan etki profili belirlenmekte ayrıca kullanılacak olan doz miktarı tespit edilmektedir. Bu konuların gözardı edilmesiyle sadece kaba bir hesaplamayla kullanılması önerilen bitkisel ürün tedavisi iki önemli yanlışa neden olabilecektir. Bu ilaçlara bel bağlayan hastaların, doktorlar tarafından kendilerine önerilen ilaçları ihmal etmeleri durumunda hastalıkları ilerleyebilir. İlaçların yan etkileri gibi bitkisel ürünlerin de toksik yani zehirli etkileri ortaya çıkabilir." dedi.

ÇOCUKLARA İLACI DOKTOR TAVSİYE ETMELİ

Çocukluk yaşlarında bitkisel ürünlerin kullanımı daha bir kompleks olay olduğunu anlatan Sapan, çocuk yaşlarda alerjik hastalıkların daha kolay gelişebileceği için, bitkisel ürünlerin kullanımının çeşitli alerjik tablolara yol açabildiğini vurguladı. İlaç kullanımının uzmanlık gerektiren bir konu olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Nihat Sapan şöyle devam etti: "Çocuklarda ilaçların kullanımı ise mutlaka çocuk doktorlarının önerisi ya da denetimi ile olmalıdır. Uygun olmayan kullanımlar hastalığı ilerletebileceği gibi, çeşitli alerjik bulgulara yol açarak hastalıkları daha zorlaştırabilir. Medya mensuplarının bu konuda duyarlı davranmaları, popülist yaklaşımlardan kaçınmaları çok önemlidir."


Bu haber 1,263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,696 µs