En Sıcak Konular

Çevrecilere 20 yıl yetmedi

18 Haziran 2012 10:24 tsi
Çevrecilere 20 yıl yetmedi Rio’da 20 yıl önce sürdürülebilir kalkınma adına önemli kararlar alınmış olmasına rağmen, bugün gelinen noktada çevresel sorunlar artarak devam ediyor.

Doğal kaynaklar aşırı tüketiliyor, biyolojik çeşitlilik kaybı sürüyor. Rio’dan 20 yıl sonra dünya liderlerini bir araya getirecek olan Rio+20’de gezegenin sınırları dâhilinde yaşamaya, doğal kaynakların eşitlikçi yönetimine ve paylaşımına yönelik bir vizyon çizilmeli, söylemler aksiyona dönüşmelidir.

Rio+20 Konferansı’nda alınacak kararlar, gelecek için küresel çevre gündemini şekillendirmek adına büyük önem taşıyor. Toplumların refahının ve ekonomilerin sürdürülebilirliliğinin Ekolojik Ayak İzi’ni azaltmaktan ve doğal sermayenin korunmasından geçtiğini belirten WWF, üretim ve tüketim süreçlerinde doğayı merkeze koyan yeni küresel modellerin oluşturulması gerekliliğinin altını çiziyor.

WWF International Genel Müdürü Jim Leape “Son yıllarda, finansal sermayenin kötü yönetiminin toplumları nasıl etkilediğine tanık olduk. Sınırlı olan doğal sermayemizi de benzer bir tehlike bekliyor. Rio+20; gıda, su ve enerji talebimizi karşılayan doğal sermayenin korunması için küresel ekonomiye yeni bir rota çizmeli,” dedi.


WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar “Rio+20 Türkiye açısından da kalkınmada sürdürülebilirliğin sağlanması, birbiriyle iç içe geçmiş çevresel, ekonomik ve sosyal sorunlara çözüm üretilmesi ve herkesin gıda, su ve enerji güvenliğine kavuşturulması açısından önemli bir fırsat,” dedi. Rio+20’nin, dünya ekonomisinin yeniden şekillendirilmesinde bir dönüm noktası olduğunu belirten Bayar şöyle devam etti, “Dünya liderleri ve iş dünyası yeryüzündeki yaşamın sürekliliği için gerekli adımları atmalı. Türkiye ekonomik büyüme ve kalkınma hedeflerini, yeşil büyüme stratejisiyle şekillendirmeli, sürdürülebilirliği eyleme dönüştürmeli ve bölgesel liderliğini bu temel üzerine oturtmalıdır,” dedi.

WWF’in Yaşayan Gezegen Raporu 2012’ye göre, insanlığın doğal kaynaklara olan talebi gezegenin sağlayabileceğinin %50 üzerindedir. WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “Son 20 yıl içerisinde, sürdürülebilirlik konusunda biraz ilerleme olsa da, işler her zamanki yürütülmüş, insanın gezegen üzerindeki etkisi artmaya devam etmiş, tüm yaşamımızın bağlı olduğu doğa ve doğal kaynaklar tahribata uğramıştır. Nüfus ve tüketim düzeyi giderek artarken ekolojik limit açığı büyüyen Türkiye’de, doğa dostu süreçleri olan verimli üretim tekniklerini kullanmak ve kaynakları daha akılcı tüketmek gerekmektedir. Doğal sermayemizi oluşturan tatlı su, deniz ve orman ekosistemlerimizin değerini ölçmeli ve bunların barındırdığı biyolojik değerlerimizi daha iyi korumalıyız,” dedi.


Bu haber 1,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,456 µs