En Sıcak Konular

Gıda zehirlenmeleri yazın artıyor

7 Mayıs 2009 11:51 tsi
Gıda zehirlenmeleri yazın artıyor Gıda zehirlenmeleri, bir mikroorganizma veya toksin ile bulaşmış besinin tüketiminin ardından ishal, bulantı, kusma, karın ağrıları, karında kramplar gibi sindirim sistemini ilgilendiren bulgular ile ortaya çıkıyor.

Yiyecek ve içeceklerin saklama, hazırlama ve sunulma aşamalarında uygun sağlık şartlarının olmaması, besin zehirlenmelerinin yaşanmasında önemli faktörleri oluşturuyor.


Besinlerin hazırlanması sırasında temizlik kurallarına gereken özen gösterilmemesi besin zehirlenmelerine yol açıyor. Zehirlenmelerie çoğunlukla bakteri türü mikroorganizmalar yol açıyor.

Bu bakteriler 5-70 derece arasında, en çok da oda ısısı ve üzerindeki derecelerde çoğalma eğilimi gösteriyor. Genellikle 5 derece ve altındaki derecelerde çoğalamazlar. Bu nedenle yaz aylarında besin zehirlenmelerinin görülme sıklığı artar. Yenilmemesi gereken bir bitki veya hayvanın yenmesi de besin zehirlenmesine sebep olabiliyor. Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamulleri, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor.


KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?


* Besinler hazırlanırken yeteri kadar ısıtılmalıdır. Besin pişirildikten sonra bir saat içinde yenmelidir. Yiyecek ve içecekler mümkün olduğunca açıkta bırakılmamalı. Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı.

* Etler iyice pişirilmelidir.

* Alışveriş yaparken ürünlerin son kullanma tarihleri kontrol edebilerek alınmalıdır. Konserve alınacaksa kutusu ezik, kapağı şişmiş olmamalıdır. Depolanacak besinler en kısa zamanda soğutulmalı (1-1,5 saatten önce) ve saklanacak yerin sıcaklığı 4 C°’den az olmalıdır. Yiyecekler yeniden ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalıdır.

* Mutfak ve depoların temizliği/uygunluğu sağlanmalıdır. Özellikle toplu yemek veren yerlerdeki aşçılar ve personel eğitilmelidir. Mikroorganizma bulaşmış yiyeceklerin hemen toplanması için piyasa kontrolü yapılmalıdır.

* Salgınlar erken tanımlanarak önlem alınmalıdır.


ZEHİRLENMENİN BELİRTİLERİ


1. Besin zehirlenmeleri; ishal, bulantı, kusma ve ateş ile seyrediyor.

2. Vücudun enerji açığını kapatmak için şekerli besinler ve yine sıvı gereksinimini karşılamak için bol miktarda sıvı alınmalıdır.

3. Tuzlu krakerler, çorbalar, yoğurt, kola, pirinç lapası gibi yiyecekler yeme kolaylığı açısından da faydalı olabilirler. Ancak, ev koşullarında, ağızdan sıvı, elektrolitler, kusma ve mide bulantısı nedeniyle yerine konamıyorsa, ishal uzadıysa ve ateş yükselmişse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.


DR. HÜLYA ÇAŞKURLU, SEMA HASTANESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI  

Ailem.com
 



Bu haber 870 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,977 µs