Bebekleri kundaklamayın! | " /> Bebekleri kundaklamayın! | "/>

En Sıcak Konular

Bebekleri kundaklamayın!

7 Mayıs 2009 11:38 tsi
Bebekleri kundaklamayın! Kalça çıkığı riskini artırması nedeniyle bebeklerin kesinlikle kundaklanmaması gerekiyor.

Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Şefi Doç. Dr.Murat Bozkurt, bebeklerin kesinlikle kundaklanmaması gerektiğini, bunun kalça çıkığı riskini artırdığını belirtti.Bozkurt, Türkiye'de kalça çıkığıyla doğumlara sık rastlandığını ifade ederek, bunun nedeninin tam olarak bilinmediğini, ancak, akraba evlilikleri, genetik ve çevresel faktörlerin bunda rol oynadığını söyledi. Bebeklerin doğar doğmaz kalça çıkığı olup olmadığı yönünden kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Bozkurt, "Kalça hareketlerinde kısıtlılık, bacak boğumlarında eşitsizlik ya da kalça çevresi boğumlarında asimetriklik varsa, kalça çıkığından şüphelenilmelidir" dedi. Doğumdan sonraki ilk 6 ayda saptanan kalça çıkığı olgularında özel bandajlamayla büyük oranda başarı sağlandığını kaydeden Bozkurt, "Bu nedenle kalça çıkığında erken teşhis, çok önemlidir. Türkiye'de en büyük sorun, tanının ileri yaşlarda konulması" diye konuştu.
        
6. aydan sonra ameliyat dışı tekniklerle başarı oranının gittikçe düştüğünü vurgulayan Bozkurt, "6-12 aylık arası bebeklerde kalça çıkığı, basit ameliyatlarla tedavi edilebilir. Ancak daha ileri yaşlarda, özellikle yürüme sonrası kalça çıkığı saptanmışsa tedavi artık cerrahi yöntemlerle mümkündür. Cerrahi tedaviler yaş ilerledikçe daha sıkıntılı hale gelir" dedi.
        
Kalça çıkığı nasıl anlaşılır?
        
Geç yürüyen bir çocukta kalça çıkığından şüphelenilmesi gerektiğini belirten Bozkurt, şunlara dikkati çekti:
        
"Kalça çıkığı olan bir çocuk geç yürür. Yürümeye başladıktan sonra da çıkık olan tarafa doğru aksar, koşarken sık sık düşer. Bacak boyları eşit değildir. Çıkık iki taraflıysa ailenin bunu anlaması zordur. Ancak bu çocuklar diğerleri gibi normal hareketler yapamaz, hareketlerinden mutlaka belli olur."
        
"Bebekler kesinlikle kundaklanmamalı"
      
Ülkenin bir çok yerinde bebeklerin hala kundaklanmaya devam edilmesinin kalça çıkığı için zemin oluşturduğunu belirten Bozkurt, bebeklerin kesinlikle kundaklanmaması gerektiğini bildirdi.
        
Bozkurt, "Kundak yapılması halinde çıkmaya eğilimli olan kalça, belirgin bir çıkık haline gelir. Bu nedenle bebeklerde bacak aralarını geniş tutacak şekilde bezler tercih edilmelidir. Ultrasonografide risk saptanmışsa, çift ara bezi de kullanılabilir" diye konuştu. 
 

Böyle bir durumda bir ortopediste başvurulması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, "Bütün dünyada artık bebeklerde kalça ultrasonografisi rutin hale geldi. Türkiye'de de ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi lazım. Kalça ultrasonografisi de tıpkı aşılar gibi rutin olarak yaptırılmalıdır" dedi.
        

www.saglikmerkez.com

 



Bu haber 1,261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,865 µs