En Sıcak Konular

Keten tohumu yağı kolesterole birebir!

4 Kasım 2011 11:25 tsi
Keten tohumu yağı kolesterole birebir! Keten tohumu yağı yüksek kolesterole bağlı böbrek hasarını engelliyor.

Yüksek lipit ile kolesterolün kalp ve damarların yanı sıra böbreklerde de hasara yol açtığı biliniyor. Bu bakımdan kolesterol seviyesinin diyet ve ilaç uygulamalarıyla belirlenen sınırlar içerisinde tutulması çok önemli. Ancak mevcut ilaç uygulamalarında ortaya çıkan yan etkiler nedeniyle hastaların çoğunlukla bitkisel ilaçlar gibi daha güvenilir olduğunu düşündükleri farklı tedavi seçeneklerine yönelmesi sık olarak gözlenen bir durum.

Keten tohumu, kolesterol hastaları tarafından son yıllarda bir hayli ilgi çeken ve talep gören bitkisel ilaç. Tohumlar yüzde 32-45 kadar yağ taşıyor. Bu yağın yarısı (yüzde 51-55) Omega-3 olarak bilinen alfa-linolenik asit (ALA), yüzde 15-18 kadarı ise linoleik asit içeriyor. Bu doymamış yağ asitleri bakımından zengin özelliği nedeniyle keten tohumundan yüksek kolesterolün düşürülmesinde ve dolayısıyla kalp krizi riskinin azaltılmasında yararlanılıyor.

Oksitlenince etkisini kaybediyor

Gerek klinik ve gerekse deneysel bulgular total ve LDL kolesterolü düşürdüğünü ortaya koymuştur. Ülkemiz araştırmacıları tarafından yapılan ve yeni yayımlanan bir çalışmada deney hayvanlarına bir hafta süreyle keten tohumu yağı (günde 75 miligram) verilmiş. Ardından deney hayvanlarına 22 hafta boyunca keten tohumu yağıyla birlikte (aynı miktarda) yüksek kolesterol içeriğine sahip diyet uygulanmış. Yüksek kolesterol içerikli diyet uygulanan ama keten tohumu yağı verilmeyen sıçanlarda (kontrol grubu) serum kolesterol ve lipit seviyeleri yükselirken keten tohumu yağı verilen grupta serum kolesterol ve lipit seviyelerinin belirgin bir şekilde düştüğü görülmüş. Deney sonunda sıçanların böbrek dokuları üzerinde yapılan incelemede yüksek lipit oranına bağlı olarak böbreklerde görülen hasarın keten tohumu yağı verilen grupta önlendiği bildiriliyor.

Burada önemli bir hususu belirtmek gerekiyor. İlaç olarak kullanılacak keten tohumu yağı soğukta sıkma suretiyle elde edilir. Yüksek doymamışlık oranı nedeniyle keten tohumu yağı hızla oksitlenerek katılaşır ve etkisini kaybeder. Oksitlendiğinde acılaşır ve kokusu kötüleşir. Bu nedenle keten tohumu yağının havanın olumsuz etkilerinden dikkatle korunması gerekir. Buzdolabında bile ancak birkaç hafta dayanır. Bu sertleşme özelliği nedeniyle yağlı boyaların sertleşmesi ya da ağaç mobilyaların suyun etkilerinden korunması amacıyla yararlanılır. Yani boyacılıkta ‘bezir yağı’ olarak bilinen aslında keten tohumu yağıdır. Bir başka önemli husus ise keten tohumu yağının da Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olmasına karşın içeriği ve etkileri soğuk deniz canlıları ve balıklardan elde edilen Omega-3’lerden farklıdır.

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Sorularınız İçin : eyesilada@yeditepe.edu.tr 



Bu haber 2,248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,322 µs