En Sıcak Konular

Sağlıklı buzdolabı kullanma kılavuzu

4 Kasım 2011 11:21 tsi
Sağlıklı buzdolabı kullanma kılavuzu Uzun süre buzdolabında tutulan yiyeceklerin hem bütçeye hem de sağlığa zararı var. Uygun ısıda saklanan sebzeler 4 gün, et ise 1 günden sonra bakteri üretmeye başlıyor.

Yiyeceklerimizin tazeleğini korumak konusunda buzdolabından çok şey bekliyoruz. Sebze ve meyvelerin doğasına aykırı şekilde buzdolabında haftalarca taze kalacağına inanıyor, rafları tıka basa dolduruyoruz. Yiyecekler uygun ısıda tutulsa bile doğaları gereği bekleme süresi yüzünden bozuluyor. Bir bölümü çöpe diğer kısmı yemeklere gidiyor. Ancak üzerlerinde mikroorganizmaların oluşumu başladığı için yemek de zehir oluyor. Hem bütçeyi hem de sağlığı tehdit eden bu durumu değiştirmek elinizde. Mevsiminde az alın, uygun ısıda muhafaza edin, bekletmeden tüketin.

Az miktarda alın bekletmeden tüketin

İngiliz bilim adamları buzdolabındaki tehlikeye dair bir rapor yayımlamıştı. Buna göre buzdolabının sebzelik rafında her santimetrekarede 8 bin tür bakteri bulunduğu ortaya çıkmıştı. Araştırma hijyenik koşullarda saklama, uygun ısıda kısa sürede tüketmenin önemini gözler önüne serdi. Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsa, tazeliklerini koruyabilirler. Buzdolabının en sıcak bölmesi 5-7 derece, en soğuk yeri -4 derece civarındadır. Eti derin dondurucuya koymayıp bir alt bölmeye yerleştirdiyseniz en fazla bir gün sonra tüketmek durumundasınız. Portakal ve armut 1 hafta, kayısı 5 günden sonra tazeliğini yitirir. Ispanak, marul ve domatesi ise 3 günden fazla bekletmeyin. Lahana, havuç ve kereviz en uzun süre tazeliğini koruyan sebzelerdir. Ancak bu sebzeler de bir hafta sonra mikroorganizma üretmeye başlar. Taze fasulye, bakla ve bezelyeyi maksimum 4 günde, taze süt, kaymak ve lor peyniri 2 günde, peynir ve yoğurdu 5 günde, yumurtayı 1 haftada tüketin.

TENCEREDE BEKLETİLEN YEMEKLERDE ZEHİRLİ ETKİLEŞİM MEYDANA GELİYOR

Hava geçirmez kaplarda saklayın

Artan yemekleri tencereyle buzdolabına koymayın. Gıda ve alüminyum etkisi yemeği zehirler. Yemeklerinizi hava geçirmez buzdolabı kaplarıyla soğutun. Tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar, bu bakımdan buzdolabının üst rafında saklanması gereklidir. Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır. Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur. Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır. Bunun dışında baharatlarınızı da buzdolabında muhafaza edin.


Uzm.Dyt. Selahattin DÖNMEZ
Sorularınız İçin : sdonmez@sdonmez.com

xprodoksit



Bu haber 2,477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,194 µs