En Sıcak Konular

Sebzeli fırında mantar

3 Kasım 2011 08:50 tsi
Sebzeli fırında mantar Bugünün yemekleride bizden olsun dedik...

 Elif Korkmazel sağlık ve lezzeti aynı anda size sunuyor.

Sebzeli fırında mantar

4 kişilik

Malzemeler

2 adet orta boy mantar
1 adet limonun suyu
1 adet kabak
4 dal taze soğan
2 dilim bayat ekmek içi
Yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Mantarların üst zarlarını bir bıçak  yardımıyla soyun. Sap kısımlarını çıkarın ve mantarları limonlu suyun içine koyun. Mantarın sap kısımlarını ve taze soğanın yeşil kısımlarını incecik kıyıp bir kaseye alın. Üzerine rendelenmiş kabakları da suyunu sıkıp koyun. Bu karışıma ufalanmış ekmek içi, kaşar peyniri ile zeytinyağını ilave edin ve tüm malzemeyi karıştırın. Hazırladığınız harcı mantarların içine doldurup fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dakika pişirin ve sıcak servis yapın.

Eski gelenekleri yaşatabilsek

Biz küçükken annem bizi fırına gönderir ve ekmek hamuru aldırırdı. Bu güzel ekmek hamurunu evde de mayalardı aslında annem. Ama ben ısrar ederdim gidip almaya, çünkü o mayalanma süresi bana çok uzun geliyordi. Ayrıca sanki daha mı lezzetli oluyordu ne, aman annem duymasın...

Ekmek hamuruyla neler yapılıyor neler. Bir gün tam sayfayı ekmek hamuruyla yapılan tariflere ayıracağım. Elinizi yağlayın, hamuru elinizle kopartıp şekil verin ve kızgın yağda kızartın. Anlatılır gibi değil, şu an tadı damağımda. Bir keresinde ekmek hamurundan mantı yapmıştım. Hatta içine yumurta, yoğurt katıp kolay pastane poğaçası bile yapabilirsiniz. Bu arada fırından her zaman hamur alamıyorsunuz, belli bir saati var. Bilenler bilir...
Şimdiki çocuklar bizim anılarımızı süsleyen bu güzellikleri yaşayamıyorlar bence.

Bir de evde lahmacun içi hazırlanır sonra fırına gönderilirdi. Anadolu'da bu gelenekler hala sürüyor. Geçenlerde lezzet yolculuğu yaptık, o kadar güzeldi ki o ahşap köy evleri, fırından alınmış yöresel simitler, pideler ve daha neler neler... Kahvaltı sofrasında 'bişi' dediğimiz ekmek hamuru kızartmasını görünce çok hoşuma gitti. Birden aklıma geldi yazmak istedim  

Bir de yumurtalı ekmek vardır... Eskiden evlerde çok sık yapılan ve hatıralarıma lezzetini kazımış olan. Bayat ekmekleri değerlendirmek için de güzel bir tariftir yumurtalı ekmek. Kahvaltıda yumurta yemeyen çocuklarınız varsa bir deneyin çok seveceklerdir. Dilimlenmiş ekmeği çırpılmış yumurtaya bulayın ve kızgın yağda iki yüzünü de kızartın. Beyaz peynir ve yanında çayla  nasıl güzel bir lezzet oluyor. Hatta reçel ve balla da olağanüstü bir lezzet. Üşenmeden akşama mutfağa gireceğim, yumurtalı ekmek yapıp yiyeceğim.

Bir de akıtma vardı bilir misiniz? Sabah kahvaltısında ya da 5 çaylarında misafirlere yapılırdı hemen. Daha neler neler geliyor aklıma. Ama dikkat ettiyseniz hep hamur işi, hep hamur işi... Bayılırım. Eminim sizlerin de çocuklarınıza ve kendinize hazırladığınız birçok farklı tarif vardır. Bana yazarsanız çok sevinirim. Bu sayfada herkesle paylaşmış oluruz.

Bu günlük de benden bu kadar

Afiyet bal şeker olsun

Sofranız bereketli olsun

Şimdi tam zamanı

Şeker hastalarına marul

Balıkla, et yemekleriyle, pilav ve makarnayla salata... Salata deyince de marul aklımıza  geliyor. Her derde deva bitkilerden marulun faydalarına bir bakalım:

Sinirleri yatıştırır. Tansiyonu düşürür. Sakinleştirici etkisi ile uykusuzluk çekenler için faydalıdır. Karın ve baş ağrısını hafifletir. İştah açar ve sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kabızlığı giderir. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Dalak ve karaciğer yetmezliği ile sarılığa karşı etkilidir. Basur şikâyetlerini azaltır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Balgamı söker. Anne sütünü arttırır. Kemik erimesi ve romatizmada faydalıdır. Kan şekerini düşürücü etkisi ile şeker hastaları için yararlıdır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların gelişimini destekler. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Cildi güçlendirir ve güzelleştirir.

Marullu pirinç çorbası

6 kişilik


Malzemeler

Bir buçuk çay bardağı pirinç
3  su bardağı sıcak su
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz

Üzerine:

4 adet kıyılmış marul yaprakları
Yapılışı: Pirinci yıkayıp süzün. Bir kaba alıp üzerine su ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin. Süt ve yoğurdu bir kapta çırpın, yavaşça pirincin üzerine ekleyip karıştırın. Tuzu ilave edip karıştırdıktan sonra ocağın altını hemen kapatın. Ayrı bir yerde tereyağını kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. Marul yapraklarını servis yaparken üzerine koyun. Sıcak servis edin.

Profiterol

8 kişilik

Malzemeler

1 su bardağı un
1 çay bardağı pirinç unu
1 su bardağı su
3 adet yumurta
Bir tutam tuz
1 çay bardağından bir parmak
eksik eritilmiş tereyağı
Yarım çay bardağı tozşeker

İçi için:

2 paket bitter çikolata
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı kakao
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 su bardağı krema

Yapılışı: Suyu  bir tencereye  alıp üzerine tuz ve eritilmiş tereyağını ekleyin. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocağı kısın. Sürekli karıştırarak pirinç ununu ilave edin. Suyunu çekince ocaktan alın. Ilındıktan sonra tozşekeri ekleyin. Yumurtaları karışıma teker teker ilave edip elinizle yedirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. İçi için, kremayı bir kaba alıp kaynama noktasına getirin. Daha sonra rendelenmiş çikolataların üzerine dökün. Pişen hamurları ikiye kesip içlerine çikolatalı harçtan doldurun. Servis tabağına alın. Çikolata sosu için tencereye kremayı koyup üzerine yumurta sarısı, tereyağı, kakao,süt, çikolata ve mısır nişastası koyup karıştırın. Ocaktan alıp soğurun ve çikolata sosunu profiterollerin üzerine gezdirerek servis yapın.

Patatesli poğaça

6 kişilik


Malzemeler

2 yumurta
1 çay bardağı süt
3 su bardağı  un
5 çorba kaşığı  tereyağı
Yarım tatlı kaşığı tuz

İçi için: 1 adet soğan

1 çorba kaşığı tereyağını
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 adet haşlanmış patates
Tuz, karabiber, kimyon
Üzerine: 1 adet yumurtanın akı

Yapılışı: İçi için ince kıyılmış soğanı yağda hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı ilave edin. Küp doğranmış patates, tuz, karabiber ve kimyon ekleyip tüm malzemeyi 1-2 dakika daha kavurun. Soğumaya bırakın. Hamur için derin bir kasede yumurta, süt, un, margarin ve tuzu kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurdan 30 adet beze yapın. Bezelerin her birini çay tabağı büyüklüğünde olacak şekilde elinizde yassılaştırın. Patatesli iç harçtan hamurun ortasına koyup kenarlarını ortada toplayarak kapatın. İstenirse yarım şeklinde de katlayabilirsiniz. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın. Poğaçaların düz kısımlarını yumurta akına bulayın ve ters çevirip hafif yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.

Mısır pastalı biftek

4 kişilik


Malzemeler

1 su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tereyağı
400 gram biftek
1 çay kaşığı kekik,kimyon ,karabiber,köri
5 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: Tencereye sıcak suyu koyup üzerine mısır ununu ilave edin ve sürekli karıştırıp koyulaşmasını bekleyin. İçine tuz ve tereyağını koyup karıştırın. Mısır unu serpilmiş tezgahta 1 parmak kalınlığında elinizi suya batırarak yayın. Bardak ağzı ile yuvarlar şekillerde kesin. Bu arada etleri zeytinyağında baharatlarla 2 saat marine edin ve yuvarlak şekilde kesin. Yağsız tavada etleri iki yüzünü de 5 dakika kadar pişirin .
Aynı tavada mısır pastasını da bir iki dakika pişirin. Üst üste koyup servis yapın . 



Bu haber 1,381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,149 µs