Leke tutmuyor ama ya sonra? | " /> Leke tutmuyor ama ya sonra? | "/>

En Sıcak Konular

Leke tutmuyor ama ya sonra?

16 Nisan 2009 16:15 tsi
Leke tutmuyor ama ya sonra? Son günlerde değişik gazetelerde leke tutmayan kumaş, leke tutmayan gömlek tanıtılıyor! Nanoteknoloji ile üretilen gömlekler leke tutmayacak ama bu gömlekleri tutan ellere, giyen insanlara ne olacak?

16.04.2009 tarihli Zaman gazetesinde yer alan leke tutmayan gömlek ile ilgili haberin özeti şöyle: Leke tutmayan gömlek ürettik deterjancılar biraz üzülecek. Orakçıoğlu, nanoteknoloji ürünleriyle beyaz gömlek satışlarını artıracaklarını söyledi.

Damat markası ile kamuoyunda tanınan Süleyman Orakçıoğlu, 'teknanolojik gömlek' adını verdiği yeni ürününü İstanbul Nişantaşı'ndaki mağazalarında tanıttı. Elyafların moleküler yapısındaki değişikliklerle hazırlanan nanoteknoloji kumaşlarla üretilen gömleklere çay, kahve, vişne suyu vb içecekleri dökerek leke tutmadığını gösterdi.

Süleyman Orakçıoğlu, yeni dönemde araştırma geliştirme faaliyetlerine ağırlık vereceklerini ve her iki ayda bir yeni ürünlerini kamuoyuna duyuracaklarını söyledi. Yeni ürünle birlikte deterjan üreticilerini üzebileceklerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı "Bu ürünü ilk ay promosyon amaçlı 99 TL'den satışa sunacağız." duyurusunu yaptı. Orakçıoğlu, gömleği iki yıllık bir çalışma sonucunda satışa hazır hale getirdiklerini belirterek, normal beyaz gömleklerin iki katı fiyata mal olduğu bilgisini verdi. Nanoteknolojik ürünler grubun Giresun'daki fabrikasında üretilecek. Yarısı Damat–Tween mağazalarında olmak üzere yıllık 300 bin gömlek satan şirket, yeni ürünleri ile beyaz renkli mamullerin satışını iki katına çıkarmayı hedefliyor.

Nike, Gap ve Zara gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapan Yeşim Tekstil, nano teknoloji sayesinde leke ve su tutmayan, ütü istemeyen, saman nezlesine karşı koruyan, E vitaminli akıllı kumaş ve giysiler ürettiği, 'hibrit' adını verdiği kumaşlar kullanmaya başladı.

İşbir Yatak, NASA tarafından geliştirilen viskoelastik malzemeyle 'akıllı yatak' üretti. Bu yataklar, anti-stres ve hijyen gibi imkanlar sunuyor.

Avrupalı bilim adamları, vücudun yorulduğunu tespit eden ve çalışanı mola vermesi konusunda uyaran akıllı giysiler üretmeye başlayacak.

Damat Tween, sigara kokusunu ve her türlü kötü kokuyu tutmayan takım elbiseler yanında yürüdükçe parfüm kokusu yayan takım elbiseler üretiyor.

Bellona, yatak teknolojisinde 'Thermocool' adı verilen yöntemle uykuda 4 mevsim boyunca bedeni ideal ısıda tutacak ürün geliştirdi.

İstikbal Mobilya, televizyon, bilgisayar, cep telefonu, mikrodalga fırın gibi elektronik cihazlardan yayılan non-iyonize radyasyonu yüzde 98,5 oranında engelleyen kumaşla yatak üretti.”

Üretim ve istihdam konusunda bir sözümüz yok! Ama üretilen ürünler konusunda söyleyecek sözümüz ve soracak çok sorumuz var!

Öncelikle leke tutmayan gömleği ele alalım, nano teknoloji ile üretilmiş gömleğin tüm özellikleri sıralanıyor ama bu kadar teknoloji ve özellikle nanoteknoloji ile üretilen bir ürünün gömleği giyene sonunda neler kaybettireceği açıklanmıyor!

Ürünler daha önce hiç kullanılmamış! Tabiata etkisi ne yönde? İnsan sağlığına nasıl etki eder? Alerjik reaksiyon yapar mı? Nanoteknolojik ürünlerin cilt teması ile kana karışabilecek maddeler neler? Daha doğrusu bugün deterjan, su, elektrik parasından tasarruf edelim derken, yarın astarı kumaşından pahalıya gelince bedelini kim ödeyecek?   

NANOTEKNOLOJİ NEDİR?

“Nano” kelimesi Yunanca’dan gelir ve “cüce” demektir... Derinlemesine kelime araştırmaları “hiç” ya da “hiçlik” karşılığını da vermektedir. Nano-teknolojinin temeli, maddeyle moleküler seviyede çalışabilme ve yeni moleküler organizasyonlar inşa edebilme esasına dayanır.

“Nano” bir fiziksel büyüklüğün bir milyarda biri anlamına gelir... Bir nanometre bir saç telinin çapının 10 binde biri uzunluğundadır... Metrenin milyarda biridir. Bir nanometre içine en fazla 2-3 atom sığabileceği düşünüldüğünde nasıl bir ölçüyle çalışıldığı daha iyi anlaşılır. Ortalama 100 veya 1000 atom bir araya geldiğinde nano ölçekte bir nesne ortaya çıkar.

Bu üretimin konusu kendini temizleyen bir cam da olabiliyor, leke tutmayan kumaş da veya kanserli bir hücre ile savaşan nano-robot…

NANOTEKNOLOJİK DÜNYADA NELER OLACAK?

Dünyaya yeni bir düzen geliyor. Devrimsel ve radikal bu dönüşüm, önümüzdeki 20-25 yıl içinde zirveye ulaşacak ve bildiğimiz, inandığımız, kullandığımız tüm maddi değerler yerle bir olacak. Manevi değerlerimizi de peşinden sürükleyerek!

Teknolojik “cüceler” evreni, insanoğluna devasa sorunlar ve çözümler sunacak.

Nanoteknoloji, zerreler dünyasıyla insanoğluna “sonsuz” gücü vaat edecek.

Bizi “geleceğe zıplatacak” nanoteknoloji, yediklerimizden giydiklerimize, iletişimden ulaşıma, uzaydan okyanusun derinliklerine, ekonomiden sosyolojiye, refahtan savaşa kadar sınırsız bir alanda yerleşik düzenin tüm ilkelerini sarsacak.

Nanoteknoloji, ekmek kırıntısından mükellef bir sofra, kömürden elmas, damar açan vücut içi denizatlılar ve kendi kendini tamir edip kendi kendine üreyen makineler üretecek. İnsanlığı mutlu son ve sadece son arasında seçime sürükleyecek!

Sağlıkta ölümsüzlük, bilgisayar teknolojisinde sınırsızlık, üretim ve zenginlikte tükenmezlik, istihbaratta yanılmazlık, savaşta yıkım getirecek nanoteknolojiye milyarlarca dolar yatırıldı… Birkaç yıl içinde trilyon dolar olarak geri almak üzere!

Nanoteknoloji, kişisel ilaçlar, tükenmeyen enerji, bitmeyen su yaratırken, atomlarla hatta atomlardan daha küçük zerrelerle uğraşıyor… Dünyamızı atomlarla ve baştan tasarlıyor.

Ama kusursuz değil! Şimdilik sadece kirlenmeyen cam, kendini temizleyen duvar boyası, ıslanmayan ve kirlenmeyen elbiselerle hayatımıza giren nanoteknoloji,  insan hırsının esiri olduğunda yerküreyi “çamurdan bir kabusa” çevirecek güce de sahip… Seçim sizin!

“PAMUK PRENSES VE KATRİLYONLARCA CÜCE”

Giysilerimizde, soluduğumuz havada, damarlarımızda gezinen teknolojik cüceler… İnsanın hilafetine göz diken mikro-robotlar… Ölüme kafa tutan “zerreler”… Atomlarıyla oynandığı için “seçkinleşen” materyaller… İşte binyılın en büyük olayı nanoteknoloji.

Hayykitap’tan çıkan “Pamuk Prenses ve Katrilyonlarca Cüce”, Türkiye’de nanoteknoloji hakkında yayınlanan ilk ve tek kitap. Kısa, kolay okunur, herkesin anlayabileceği sade bir dile sahip.  Nanoteknolojinin dünya ve Türkiye’deki serüvenini özetliyor. Hayata geçmiş ilginç uygulamalardan örnekler veriyor ve okuyucuyu potansiyel risklere karşı uyarıyor.

Kitap, nanoteknolojinin ne olduğu, getireceği müstakbel yenilik ve köklü değişimler, riskleri, zararları ve tehditleri üzerine. Konu başlı başına renkli olduğundan, açılım ve analizleri bolca heyecan sosu barındırdığından ama bir o kadar “bilimsel not” da içerdiğinden iddialı bir söylemle ülkemizde bu konuda çekilen “temel” bilgi açlığını bastırma iddiasında.

Nanoteknoloji hakkında ayrıntılı tüm gerçekleri öğrenmek için tıklayın!

İyilikguzellik'in konu ile ilgili diğer haberlerinden bir demet...

Nanoteknoloji neden tehlikeli?

Yüz kreminden cüce çıktı

Marketlerde nanoteknoloji alarmı!

www.iyilikguzellik.com özel



Bu haber 18,607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,724 µs