En Sıcak Konular

Salam sucuk ve pastırmada kanser riski

22 Eylül 2011 09:55 tsi
Salam sucuk ve pastırmada kanser riski GİMDER Başkanı Büyüközer Hawai Üniversitesinde yürütülen yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre salam sosis, sucuk ve pastırmada kanser riski olduğunu savundu.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, ''7 yıldır, yaklaşık 200 bin erkek ve kadın hastanın izlendiği Hawai Üniversitesinde yürütülen yeni bir araştırmaya göre, salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünü tüketiminin, pankreatik kanser riskini artırdığını'' bildirdi.

Büyüközer, yaptığı yazılı açıklamada, pek çok okul kantininde, hastane kafeteryalarında, fast-food lokantalarında ve yemek fabrikalarında binlerce menüde sodyum nitritli gıda ürünlerinin sunulmaya devam ettiğini savundu.

Bu katkı maddesinin kullanımının çok yaygın olduğunu iddia eden Büyüközer, işlenmiş et ürünlerinin büyük miktarlarda tüketildiği pek çok toplumda kanser oranının süratle arttığını ileri sürdü.

Bu nedenle, GİMDES'in Helal Sertifikalama prosedüründe bu tip katkı maddeli ürünlere kesinlikle izin vermediğini belirten Büyüközer, sodyum nitritin kendisinin kanserojen olmadığını, ancak çoğunlukla kanser tetikleyicisi olan nitrosaminleri oluşturan, proteince zengin gıdalardaki amino asitlerle kombine olmaları sebebiyle kanser tetikleyici olarak rol oynadığını anlattı.

Büyüközer, şunları kaydetti:

''7 yıldır, yaklaşık 200 bin erkek ve kadın hastanın izlendiği Hawai Üniversitesinde yürütülen yeni bir araştırma, işlenmiş et ürünü tüketiminin, pankreatik kanser riskini artırdığını göstermiştir. Araştırmanın grup sözcüsü Ute Nothlings'e göre, çok miktarda işlenmiş et ürünü (sucuk, salam, sosis) tüketen insanlar, çok az tüketen veya hiç tüketmeyenlere nazaran yüzde 67 daha fazla pankreatik kanser riski ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Ancak, araştırmacıların, bu pankreatik kanser riskinin artış sebebini henüz tam olarak tespit etmeyi başaramadıkları ifade edilmiştir. Buna karşın, kanser riskinin artışındaki gerçek sebebin, gıda işleme firmalarınca sodyum nitrit olarak bilinen ve kansere yol açmayı tetikleyen katkı maddesinin yaygın kullanılması olduğu, beslenme uzmanı Mike Adams tarafından ifade edilmektedir.

Takriben tüm işlenmiş et ürünlerinde, sodyum nitrit, katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Halen bu katkı maddesinin, vücutta kanser hücrelerinin oluşumunu ve büyümesini hızlandıran güçlü kanser nedeni kimyasallar olarak bilinen kanserojenik nitrosaminlerin öncüsü olduğu bilinmektedir. Tüketiciler, bilinen et ürünleri ile birlikte sodyum nitrit aldıkları zaman, vücutta nitrosaminler oluşur. Bunlar oluştukları yerde, kolon kanseri, pankreatik kanser dahil, çeşitli kanserlerin gelişmesini teşvik ederler. Sodyum nitrit, insan gıda tedarikinde yeri olmayan, kansere neden olan bir katkı maddesi olarak tehlikelidir.'' 

Bu haber 1,272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,366 µs