En Sıcak Konular

Sonbaharı renkli beslenmeyle karşılayın

8 Eylül 2011 10:13 tsi
Sonbaharı renkli beslenmeyle karşılayın Söz konusu besinlerimizse eğer; renkler, aslında zannettiğimizden de anlamlı ve önemli.

Söz konusu besinlerimizse eğer; baktığımız manzaraya anlam katan, psikolojimiz üzerinde farklı etkileri olan, özellikle kullanım amaçlarına göre yapılara uygulanan renkler, aslında zannettiğimizden de anlamlı ve önemli.

Diyetisten Banu TOPALAKÇI- Uzman Gözüyle
btopalakci@bugun.com.tr

Renklerin besinlerimize yüklediği anlamlar, besinlerin içeriğinde bulunan ve onlara doğal rengini veren flavonoidlerden gelmekte. Besinlerimizi seçerken özellikle belirli bir renk üzerinde durmamıza gerek yok (tabii burada besinlerin doğal renklerini kastettiğimi hatırlatmakta fayda var. Katkımaddesi içeren boyalı besinler konumuz dışı). Tabağımız ne kadar renkli olursa o denli fazla yarar sağlamış oluyoruz. Kısacası gökkuşağının tümrenklerini içeren bir beslenme kültürümüz olmalı.

SAĞLIKLI BESLENME TEMEL KURALI

Aslında bu yeni bir buluş değil. Bundan 3000 yıl önce Çinliler sofralarında özellikle yeşil, kırmızı,mavi ve beyaz gibi bütün renklerin bir arada bulunduğu bir öğünün sağlıklı beslenmenin temel kuralı olduğunu biliyor ve de uyguluyorlardı. Yani üstün faydalarından dolayı sadece yeşil brokoli yemek, eş zamanlı olarak diğer besinlerin renklerinden faydalanamadığımız için sınırlı bir yarar sağlayacaktır. Yani kırmızı bibermi yoksa yeşil bibermi daha sağlıklı? Ya da aralarındaki tek fark tadlarımı?

Bunun cevabını almak ve sonbahar ile birlikte oluşabilecek enfeksiyonlara karşı direnç kazanabilmek için, renklerine göre özel besleyici değerleri olan ve farklı hastalıklara karşı kullanılan besinlerimize bir göz atmakta fayda var. Kırmızı-mor renkli besinlerin, rengindeki canlılık kan damarlarına da can veriyor Domates, karpuz, çilek, kiraz, kırmızı biber, nar, kuşburnu, böğürtlen, kırmızı pancar, kırmızı lahana, kırmızı erik, patlıcan gibi besinlerin bulunduğu kırmızı renkli besinler oldukça etkin bir antioksidan! Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlıyor. Kalbin kan akımını düzenleyip yüksek tansiyonu önlediği ve üriner sistemi koruduğu bilinmektedir.

Bu besinler C vitamini ve potasyumaçısından zengin olup bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir. Özelikle domates, kuşburnu ve karpuzda bulunan likopen bazı kanser türevleri (özellikle prostat kanseri) ve kalp hastalıklarına karşı önleyici etki göstermektedir. Bu yiyecek içecek grubunun bir diğer önemli özelliği ise hafızayı güçlendirme ve konsantrasyon yeteneğini artırmadır. Beyaz renkli besinler en doğal antibiyotikler Lahana, kereviz, karnabahar, sarımsak, turp, soğan, kabuksuz elma,muz, balık gibi besinlerin bulunduğu bu grup besinlerden lahana, turp, soğan, pırasa, sarımsak, özellikle kükürtlü bileşiklerden zengindirler vemide kanseri riskini azaltırlar, gastrit ve ülser oluşumunu engellerler.

Muz ve balık ise beyinden seratonin hormonunun salınımını tetikleyerekmutluluk verici etki gösterir. Sarımsak bilinen en iyi antibiyotik besinlerden olup yemek ve salatalarımızda bol bol kullanılmalıdır. Sabahları aç karnına yenen bir elma ise iyi bir toksin atıcı olup kanı temizler. Bu grup besinlerin kolesterol ve tansiyon düşürücü etkileri ise son derece önemlidir.

Görüldüğü gibi hiçbir grup besin bir diğerinden üstün değildir ve yaşamımızda sağladığımız besin çeşitliliği, bizleri sağlıklı kılmakta, kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmakta ve yaşlanmanın getirdiği pek çok olumsuz etkiyi ortadan kaldırabilmektedir. Besinlerin bireysel yararlarının, ancak bir diğer besinin içeriğiyle birleştiğinde anlamlı vemaksimumdüzeyde olduğunu unutmamalı ve her grup besinden gün içinde dengeli bir şekilde tüketmeliyiz. Doğanın tümrenklerini içeren, gökkuşağı tadında rengarenk bir beslenme dileklerimle..

Yeşil renkli besinler karaciğer dostu

Ispanak, maydanoz, tere, roka, brüksel lahanası, brokoli, taze fasulye, kabak, salatalık, bezelye gibi yeşil besinler karaciğer enzimleri üzerinde oldukça etkili ve vücutta toksin atımını artırıcı etki gösteriyorlar. Bu grup besinler yine renklerinden ötürü kansere karşı koruyucu etki göstermekle beraber içerdikleri yüksek miktarlardaki C vitamini içeriğinden ötürü bağışıklık sistemini koruyor. Yeşil renkli besinlerin en önemli özelliği ise süt yoğurt grubu dışında kalsiyum içeriği en yüksek yiyecek içecek grubu olmaları. Aynı zamanda içerdikleri antioksidanlar ‘sarı nokta hastalığı’ olarak bilinen bir çeşit retina hastalığına yakalanma riskini de azaltıyor.

Sarı ve turuncu renkli besinler: Gözlerimiz onlara emanet

Havuç, balkabağı, kayısı, portakal, turunçgiller, şeftali, kavun, ananas, sarı üzüm gibi besinlerin A vitamini ve öncü maddesi olan beta karotenden oldukça zengin olmaları, göz sağlığımız ve ağız sağlığımız için oldukça önem taşımakta. Bu grup besinlerin özellikle sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucu olduğunu ve bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini biliyoruz. Özellikle havucun salatalarda ve söğüş olarak bol miktarda tüketimi kış aylarında daha da önem kazanmaktadır.

Renkli bir tarif

Bir bardak maden suyunun içine; çubuk şeklinde dilimlenmiş elma,1dilim limon ve portakal, taze nane yapraklarını, yine çubuk şeklinde dilimlenmiş şeftaliyle karıştırıp dengeli, vitamin- mineral değeri yüksek ve son derece sağlıklı bir içecek hazırlayabilirsiniz.

Biliyor muydunuz?

10 dal maydanozun günlük C vitamini ihtiyacımızın çok büyük bir bölümünü karşılayabileceğini.

Biliyor muydunuz?

İnsanlar üzerinde yapılan son araştırmaların, her gün yenilen tek bir havucun akciğer kanseri olasılığını yarı yarıya düşürebileceğini gösterdiğini.

Biliyor muydunuz?

Patlıcanın aslında sebze olarak düşünüldüğünü ancak botanik açıdan aslında çilek türü bir meyve olduğunu.

Unutmayın

Yapılan araştırmalar sonucunda, soğanın güçlü bir kemik yapısı için etkili olduğunu ve kemik yapısını güçlendirmeye yönelik kullanılan bazı ilaçlarla aynı etkiyi gösterdiğini.

Şeker, beyaz un ve tuzu beyaz renkli besinler içinde saymadığımızı ve günlük beslenmemizden çıkarmamız gerektiğini.

Bu haber 1,567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,851 µs