tehlike! | " /> tehlike! | "/>

En Sıcak Konular

Kirpiğin ucundaki tehlike!

18 Ağustos 2011 10:41 tsi
Kirpiğin ucundaki tehlike! Gözlerinizde yanma, batma, kızarma, göz kapağında kaşıntı ve kalınlaşma görüyorsanız hafife almayın. Çünkü uzmanlar uyarıyor: Yaz aylarında sık görülen kirpik dibi iltihabı ciddi sorunlara yol açabilir.

Sıcak hava kirpikleri de bozuyor

Özellikle yaz aylarında artan sıcak ve nemin bakteri oluşumunu artırdığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melike Gedar, bu bakterilerin gözde kirpik dibi iltihabına neden olabileceğini söyledi.

Blefarit olarak nitelenen kirpik dibi iltihabının daha çok ergenlik döneminde başlayıp uzun yıllar devam edebildiğini, hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini anlatan Op. Dr. Melike Gedar hastalık hakkında şunları söyledi:

“Yaz aylarında sıcak ve nem dolayısıyla toz, kir, sigara dumanı, kimyasal maddeler vücutta çok daha çabuk tutunur, bakteri oranı daha da artar. Bu bakterilerin göze rüzgâr gibi dış etkenlerle ulaşıp göz kapağında birikmesi ve ciltteki bakteri florasının dengesinin bozulması sonucu kirpik dibinde iltihaplanma oluşur. Kirpik dibi iltihabı tedavi edilmediği takdirde gözkapağı bezlerinde arpacık ve şalazyon denen sert yağ kistleri oluşturabilir. Özellikle yaşlılarda kirpiklerde içe dönmesi, göze batması ve dökülme gibi sorunlar gelişebilir. Blefarit yani kirpik dibi iltihabı gözün görme işlevini etkilemez. Çok nadiren gözün kornea tabakasında iltihaba ve görme sorunlarına neden olabilir. Göz içi ameliyatı geçirecek hastalarda, ameliyattan sonra enfeksiyon gelişmesi riskini arttırabilir.”

TEDAVİYİ SICAK SUYLA YIKAYARAK YAPIN
Op. Dr. Melike Gedar kirpik dibi iltihabının tedavisiyle ilgili süreci ise şöyle anlattı:

“Bebek şampuanı veya kapak hijyeni için özel geliştirilmiş temizleme solüsyonları ile kirpik diplerinin yıkanmasını ve sıcak su ile durulanmasını tavsiye ediyoruz. Gözkapağı kenarlarının düzenli temizlenmesi ve bakımı tedavinin temelidir. Hastalar gözkapağı bakımını uzun süre uygulamalıdır. Bu bakımda önce gözkapağı kenarına, yakmayacak biçimde, sıcak pansuman uygulanır. Böylece birikmiş ve sertleşmiş olan yağlı maddeler, kabuklar yumuşar. Daha sonra ıslak bir gazlı bez ya da kulak pamuğu gözkapağı kenarına sürülür, kirpik dipleri ve çevresindeki birikintiler temizlenir. Eğer gerekli ise son aşamada gözkapağı kenarına antibiyotikli-steroidli ilaçlar uygulanır. Bu tedaviye bazı hastalarda yapay gözyaşı damlalar da eklenir. Bazı hastaların doktor kontrolü altında 1-2 ay süreyle ağızdan antibiyotikli ilaç kullanması da önerilir.” 

ntvmsnbc



Bu haber 1,612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,724 µs