Neredeyse her şey ithal! | " /> Neredeyse her şey ithal! | "/>

En Sıcak Konular

Neredeyse her şey ithal!

8 Ağustos 2011 09:55 tsi
Neredeyse her şey ithal! Türkiye 126 ülkeden 133 meyve ve sebze ithal ediyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'nin 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze ithal ettiğini belirterek, ''Marul, sivri biber, taze ve kurusoğan bile ithal ediyoruz, bunu anlamakta güçlük çekiyorum'' dedi.

Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye meyve-sebze üretimi ve ticaretine ilişkin bilgiler verdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen yıl (2010'da)
17 milyon ton meyve,
24 milyon ton sebze üretildiğine işaret eden Yetkin, bazı meyve ve sebzelerin üretiminde 2009 yılına göre düşüşler olduğunu kaydetti.

Meyve üretiminde 2009 yılına göre en çok üretim kaybına uğrayan ürünlerin sırasıyla kayısı, zerdali, turunç, zeytin, kızılcık, elma, yenidünya, portakal, kestane, üzüm, elma, mandalina, şeftali, iğde, erik, üzüm ve armut olduğunu ifade eden Yetkin, üretim artışı olan meyvelerin de antep fıstığı, ayva, yağlık zeytin, nar, fındık, çay, kivi, greyfurt, dut ve nektarin olarak sıralandığını söyledi.

Sebze üretiminde de 2009 yılına göre 2010 yılında bazı ürünlerde verim kaybı yaşandığını anlatan Yetkin, en çok üretim kaybına uğrayan ürünlerin başında sırasıyla acur, salçalık domates, pazı, enginar, kereviz ve havuç geldiğini kaydetti. Yetkin, üretim kaybı yaşanan diğer sebzelerin ise marul, bakla, şalgam, bezelye, hıyar, sarımsak, bamya, kavun, karpuz, lahana, ıspanak, maydanoz, yer elması, fasulye, pırasa, turp, kırmızı pancar, soğan ve lahana olduğunu aktardı.

İbrahim Yetkin, kuşkonmaz, semizotu, brokoli, kabak, roka, salçalık biber, tere, kültür mantarı, brüksel lahanası ve sivri biberde de üretim artışı yaşandığını ifade etti.

Türkiye'de yıllara göre meyve ve sebze üretimine bakıldığında 2010 yılında, önceki yıla göre 628 bin tonluk üretim düşüşünün görüldüğünü belirten Yetkin, bunun da ciddi bir rakam olduğunu vurguladı.

-MEYVE SEBZEDE DIŞ TİCARET-

Tarımsal ürünlerin taze, kuru, konserve, geçici konserve ve soğutulmuş ürünler olarak ithal edildiğini söyleyen Yetkin, 2011 yılının 7 ayında 380 milyon dolar ödenerek 512 bin ton ürün ithal edildiğini bildirdi. Meyve ve sebze ithalatına verilecek paranın yıl sonunda 680 milyon dolar ile 700 milyon dolar arasında olacağını tahmin ettiklerini belirten Yetkin, Türkiye'nin son 4,5 yılda sebze ve meyveye 4,5 milyar lira ödediğini ifade etti.

Türkiye'nin 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze ithal ettiğine dikkati çeken Yetkin, 2011 yılının 7 ayında muz ithalatına 59 milyon dolar, portakal ithalatına da 11,9 milyon dolar ödendiğini söyledi. Yetkin, Ocak-Temmuz ayları arasında ithal edilen taze ürünlere ilişkin bilgi verdi. Yetkin, şöyle konuştu:
TAZE SOĞAN BİLE İTHAL EDİYORUZ

''Her çeşit elma, taze-kurutulmuş turunçgiller, kivi, enginar, greyfurt ithal ediyoruz. Şu anda üretici 15 kuruşa elinden çıkaramıyor karpuzu ama biz karpuz ithal ediyoruz. Üzüm, armut, domates, kavun, ayva, erik, sivri biber, marul, nar, lahana, şeftali, kiraz, dolmalık biber, turp, patlıcan ve zeytin gibi bir çok ürünü ithal ediyoruz. Taze ve kurusoğan bile ithal ediyoruz. Böyle bir dış ticaret politikası, böyle bir ekonomik anlayışla bunun izahı mümkün mü?

Uzakdoğu ülkelerinde yetişip bizde yetişmeyen ürünler var. Türkiye'de yetişmiyorsa bunları ithal edebilirsiniz ama bu ülkede eğer marul ithalatına izin veriliyorsa, kıvırcık ithalatına, kavun karpuza ithalat izin veriliyorsa hayretler içinde bunun nedenini bulmaya çalışıyorum. Böyle bir anlayış savunulamaz. Yazıktır günahtır. Bu saydığım ürünlere neden ithalat izni verildiğini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kamuoyuna açıklaması lazım.''

Yetkin, Türkiye'de yetiştirilebilen meyve ve sebzelerin ithaline derhal son verilmesini istedi.


Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,500 µs