T.C. uyuyor | " /> T.C. uyuyor | "/>

En Sıcak Konular

Cep'te dünya uyanıyor T.C. uyuyor

2 Ağustos 2011 01:35 tsi
Cep'te dünya uyanıyor T.C. uyuyor "Gelişmesi tamamlanmamış 16 yaşından küçüklerin cep telefonundan uzak durmaları gerektiğini kim uyaracak?"

Metin Münir/ Milliyet 

Cep telefonu kanser yapar mı?  Bu sorunun kesin bir cevabı yoktur ve olamaz. Çünkü zararlı şeylere küçük dozlarda maruz kalmanın etkisini ölçecek alet yoktur.
Şunu demek istiyorum: Bir nükleer santral patladığında yakınında olanlar çok yüksek dozda radyasyon aldıkları için ölürler veya ağır bir biçimde hastalanırlar.
Devamlı çok küçük dozda radyasyona maruz kalanlara ne olur? Bu sorunun cevabı bilinemez, çünkü günlük bazda alınan radyasyonun sağlık üzerindeki etkisini ölçecek aletlere ve yöntemlere sahip değiliz.
Ama sağlığa verdikleri zarar kısa vadede ölçemeyeceğimiz kadar küçük oldukları için radyasyon, toksik madde ve elektromanyetik dalga gibi şeylerin insan için zararlı, hatta öldürücü olmadığı da söylenemez.
Sigarayı düşünün: Sigara tiryakiliği akciğer kanserine yol açar ama ilk içilmeye başlandığından 20-30 yıl sonra.

Kimse ‘yapmaz’ diyemez
Cep telefonunun yaydığı elektromanyetik dalgalar da aynen sigaranın içindeki zehirli maddeler gibi
20-30 yıl geçtikten sonra kansere neden olabilir.
Olmaya da bilir. Ama aradan 20-30 yıl geçmeden kimse “Cep telefonu kanser yapmaz,” diyemez. “Cep telefonu şirketlerinin diktiği baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalgalar insan sağlığına zararlı değil,” de diyemez.
Diyebilir, aslında ve diyor da. Bu konuda fetva veren profesörler, platformlar, sivil toplum kuruluşları var. Ama bunların birçoğunun internet sitesinde kim tarafından finanse edildikleri, kurucularının kim olduğu yazmaz.
Ama araştırırsanız, benim gibi, neredeyse hepsinin arkasında mobil telefon endüstrisinin çeşitli oyuncularının olduğunu görürsünüz.
Bu gerçek yıllarca sigaranın zararlı olmadığını savunan tütün firmalarını akla getirir ve onları inanılmaz yapar. Çünkü gizli gizli adına konuştukları firmaların tek arzusu mobil telefon kullanımının mümkün olduğu kadar artmasıdır. Sizi veya çocuklarınızı muhtemel tehlikelere karşı korumak gibi bir gaileleri varsa, bu daha çok para kazanma arzularından çok sonra gelir.
Bunlar bu işi çok iyi bilirler veya bildiklerini sanırlar. “Bilimsel” ayaklara yatarlar, göz boyamak için teknik konuşurlar, şu veya bu yabancı kuruluştan alıntı yaparlar.

Yeterli kanıt yok
“Cep telefonu kanser yapar diyorlar, ama ona bakarsanız turşu ve kahve de kanser yapar,” derler.
Cep telefonlarının kanserle ilişkisi için yeterli kanıt yok derler. Hiçbir zaman, “Cep telefonlarının kanserle ilişkisi olmadığına dair yeterli kanıt yok,” demezler. Ki doğrusu budur. Bugüne kadar yapılan araştırmaların hiçbiri bu muammaya kesin bir çözüm getirmedi. Birçok araştırma birbirine ters sonuçlar verdi.
Mobil telefonu, kansere neden olup olmadığı kesin olarak tespit edilinceye kadar, kanserojen olması olası addetmek yapılabilecek en akıllı iştir.
Nitekim Dünya Sağlık Örgütü WHO mayıs sonunda yayımladığı bir raporda cep telefonlarının yaydığı radyasyonun muhtemel bir kanser nedeni olduğunu açıkladı. Egzoz gazları, kurşun ve kloroform gibi.
Burnunuzu egzoz borusuna dayamak veya çayınıza kurşun katmak aklınıza geliyor mu? O zaman, aynı dikkati, özellikle çocuklar konusunda, cep telefonu kullanımında da göstermeniz gerek.

Cep’te dünya uyanıyor T.C. uyuyor
Eğer on yıldan beri sigara içen on bin kişi üzerinde araştırma yapılsa büyük bir olasılıkla hiçbirinde akciğer kanseri bulunmayacak.
Ama bu sigaranın kanser yapmadığı anlamına gelmez. Sigaranın içindeki kanserojen maddelerin küçük dozda olduğu, öldürücü etkilerini 20-30 yıllık bir dönemde göstereceği anlamına gelir.
Cep telefonları elektromanyetik dalga yayıyor ve aynen sigarada olduğu gibi bunlar da uzun vadede kanser yapabilir. Bu konuda değişik ülkelerde birçok araştırma yapıldı. Ancak hiçbirinde şüpheleri ortadan kaldıracak kesinlikte sonuç alınamadı.
Bilimin bu konuda bildiklerinde büyük boşluklar var. Kesin olan tek şey, uzun süre kullanımın kansere yol açabileceğinin ihtimal dışı olmaması.
Dünya Sağlık Örgütü WHO, bugüne kadar yapılan bütün araştırmaları uzmanlarına inceletti ve cep telefonunu kanser yapması olası şeyler listesine aldı.
Bu konuyu araştırırken Rusya’dan ABD’ye kadar birçok ülkenin sağlık bakanlıklarının ve kurumlarının tüketicileri cep telefonu konusunda uyardıkları, en sağlıklı kullanımın ne olduğunu anlattıklarını öğrendim.
Ve bizim bu ülkeler arasında olmadığımızı.

Bakanlığın sitesi...
Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde bu konuda halka yol gösterici olacak hiçbir şey yok. Aslında, hiçbir sağlık konusunda yol gösterici hiçbir şey yok.
Bakanlığın Sık Sorulanlar girdisinde sadece “Prosedürler” diye bir kelime var. Tıklandığınızda, “Hususi Pasaportların Düzenlenme Esaslarını İçeren Uygulama Talimatına” veya “Akupunktur tedavisi uygulama yetki belgesi almak için başvuranlardan istenecek belgeler(e)” ulaşabilirsiniz. Ama herhangi bir hastalık veya hastalık riskine dair bir şey bulamazsınız.
Ama “Bakanımız”in fotoğrafı var. Tebessümünü tıklarsanız “Bakanımızla” ilgili Fotoğraf Galerisi dâhil zengin bir dosya çıkar karşınıza. Bakanlığın kendi bakanına yağ çekmesinden başka ne yararı var bu, muhtemelen kimsenin bakmadığı sayfaların?
Halkın işine yarayacak bilgilerin eksikliği hükümetin sağlık politikasının hastalıkların önlenmesine önem vermemesinin bir göstergesidir.

Yeni çağın sigarası cep telefonu
Türk Tabipler Birliği’nin sitesinde birçok siyasi manifesto var, ama sağlık konusunda halka rehber olacak hiçbir şey yok. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Vakfı da sessiz.
Bu konuda halka rehber olmak iddiasında olan birçok sivil toplum kuruluşu ve platformunun sitesindeki bilgiler ise aldatıcıdır. Cep telefonu kullanımını teşvik edicidir. Çünkü bunlar mobil telefon endüstrisi tarafından finanse ediliyor.
O zaman kim aydınlatacak halkı, Yirmi Birinci Yüzyıl’ın sigarası olma potansiyeline sahip bu aygıt konusunda?
Gelişmesi tamamlanmamış 16 yaşından küçüklerin cep telefonundan uzak durmaları gerektiğini kim uyaracak? Herhalde Milli Eğitim Bakanlığı değil. O da kendi bakanına yağ çekmekle meşgul.
Kim, o zaman, bu “Usta”, hükümette?.. Toplumdan kopuk sivil toplum kuruluşları arasında?

mmunir@milliyet.com.tr

İyilikgüzellik notu: Cep telefonu ve baz istasyonları ile ilgili tüm gerçekleri Prof. Dr. Selim Şeker'in Cep Tehlikesi kitabında bulabilirsiniz...



Bu haber 2,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,084 µs