En Sıcak Konular

Renkli meyvelerin sağlığımıza katkıları!

1 Haziran 2011 10:15 tsi
Renkli meyvelerin sağlığımıza katkıları! Açan havalarla birlikte ilkbaharın süsleri renkli meyveler, tezgahları doldurmaya başladı. Peki bu meyvelerin insan vücuduna yararları nelerdir?

Dr. Hasan İnsel / Milliyet
hinsel@milliyet.com.tr


Birçok renkli meyvede bulunan flavonoidlerin eklemlerdeki kirişler, bağlar ve kıkırdak yapıda bulunan kolajen üzerindeki faydalı etkisi, romatoid artrit gibi eklem hastalıklarında önem taşıyor


Açan havalarla birlikte ilkbaharın süsleri renkli meyveler,  tezgahları doldurmaya başladı. Birçok meyveye rengini,  flavonoid denen maddeler veriyor. Sadece bitkilerde sentezlenen flavonoidler, aslında bitkilerin kendilerini parazitlere, bakterilere ve hücre hasarına karşı korudukları maddeler. Bunlar güçlü anti-oksidan    etkileriyle serbest     radikal denen vücutta  oluşan zararlı maddelerle savaşarak, bunların dokulara zarar vermesini önlüyor. Diyetisyenimiz Müge Başer’le sizler için bugünlerde sık görülecek renkli meyveler yani zengin flavonoid kaynaklarıyla ilgili bazı bilgiler hazırladık


Yaban mersini,   böğürtlen, ahududu, siyah üzüm, kırmızı erik, çilek, elma ve kiraz gibi meyvelerin hem kabuğunda, hem de etinde bulunan flavonoidler, hücrelerdeki C vitamini düzeyini yükseltiyor. Serbest radikal hasarına karşı korunma sağlıyor ve eklem yapılarının sağlamlığını artırıyor. Flavonoidlerin eklemlerdeki kirişler, bağlar ve kıkırdak yapısında bulunan  kolajen üzerindeki faydalı etkisi, romatoid artrit gibi eklem hastalıklarında önem taşıyor.

Damar sertliğinde etkili

Aynı zamanda kanser hücreleriyle savaşmada ve tümör hücrelerinin etkilerinin yavaşlatılmasında yardımcı mekanizmaların harekete geçmesinde flavonoidlerin adı ön   sıralarda geçiyor. Çilekte bulunan kateşin, brüksel lahanasıyla elmada bulunan kampeferol, fasulye, soğan ve elmada bulunan quercetin, kansere karşı koruyucu etkisi en güçlü olan flavonoidler.


Flavonoidlerin damar sertliği üzerindeki etkisi de biliniyor. Damarlardaki plak oluşumunu etkiliyor. Bu süreci yavaşlatıyor, korun- ma sağlıyor ve hatta durumu tersine çeviriyor. Serbest radikallerle meydana gelen LDL kolesterol (kötü huylu) oluşma mekanizmasını da etkiliyor.


Birçok meyve ve sebzede (özellikle soğanda) bulunan quercetin gibi flavonoidlerse alerjiyi tetikleyen başka maddelerin salınmasını önlemeye yardımcı  anti-alerjik bileşikler. Alerji yanıtının bütün evrelerinin şiddetini düşürüyor. Alerjik durumlara karşı kullanılan ilaçların molekül yapısıyla flavonoid moleküllerinin       yapısı arasındaki yakın benzerlik   de ilginç bir konu.

İşiniz çok kolay

Besin kaynaklarından günde 300 mg.civarında flavonoid alınması öneriliyor. Bir orta boy elmada, bir bütün soğanda, 15 tane kadar siyah üzümde   30 mg., bir su bardağı kadar yaban mersini, böğürtlen veya ahududunda 150 mg., bir orta boy portakalda 100 mg., bir demet maydanozdaysa 250 mg. flavonoid bulunuyor. Hepsi güçlü anti-oksidan deposu olan bu besinlerin farklı etkileri var.


Yaban mersini gibi koyu renkli meyvelerin maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarında destek, çekirdeğiyle yenen siyah üzümünse kalp hastalıklarında yardımcı olduğu biliniyor.


Turunçgil çeşitleriyse kırılma, incinme ve yaralanmalarda kolay  toparlanmaya yardımcı oluyor. Manavınızdan alabileceğiniz çilek, ahududu, böğürtlen, yaban mersini ve siyah üzüm gibi taze mevsim meyveleri, portakal, greyfurt, mandalina, limon gibi turunçgillerle her mevsimde bulunan maydanoz ve soğan tüm ihtiyaçlarını karşılayacaktır.


Herhangi bir nedenden dolayı burada saydıklarımızdan yeterince  yemiyorsanız, bazı flavonoid desteklerini doktorunuza veya eczacınıza danışarak alabilirsiniz. Tabii doğrusu ve arzu edileni, bu tabiat hazinelerini taze taze yemeniz. Memleketimiz sebze ve meyve cenneti olduğundan, işiniz çok kolay. Bunların yanı sıra çay (özellikle yeşil çay), ginko biloba ve kakao bitkilerinin de flavonoid içerdiklerini hatırlatmakta fayda var.



Bu haber 1,314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,943 µs