20 işareti! | " /> 20 işareti! | "/>

En Sıcak Konular

Küresel gıda krizinin 20 işareti!

1 Haziran 2011 09:56 tsi
Küresel gıda krizinin 20 işareti! Siz fark etmemiş olsanız da dünya, korkunç küresel gıda krizinin eşiğinde. Belli bir noktada bu kriz, sizi ve ailenizi etkileyecek. Bugün ya da yarın olmayabilir, ancak bu olacak.

Son birkaç yılda, anormal hava şartları ve korkunç doğal felaketler, dünyanın çoğu bölgesinde tarımsal ürünlere zarar verdi. Dünya bankasına göre, son on iki ayda küresel gıda fiyatları %36 yükseldi. Bu arada petrolün fiyatı ise birden fırladı.


Tüm küresel ekonomi, ucuz bir şekilde gıda ve diğer ürünleri üretmek ve onları çok uzak mesafelere taşımak için büyük miktarlarda ucuz petrol kullanımına dayanır. Ucuz petrol olmaksızın tüm dengeler değişir. Tüm dünyadaki tarım toprakları, şaşırtıcı bir oranda tükeniyorken, en önemli yer altı su tabakalarındaki suyun çekilme hızı ise korkutuyor.


Zaten küresel gıda fiyatları, tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve ciddi bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Öyleyse yüz milyondan fazla insan, kendisini doyuramadığı zaman dünyamıza ne olacak?
Çoğu Amerikalı, büyük miktarlarda ucuz gıdaların depo edildiği süpermarketlere alışık ve yaşamlarının başka şekilde olmasını hayal bile edemezler. Maalesef bu devir bitiyor.


Dünyadaki herkese yeterli miktarda gıdanın olmayacağı bir zamana girdiğimizin bütün işaretleri var. Gıda stokları için rekabet artarken, gıda fiyatları yükseliyor. En sonunda fiyatlar, sınırları aşacak.


Ufukta büyük bir besin krizi olduğuna inanan insanların sayısındaki artışın en önemli nedenlerine bir bakalım. Korkunç küresel gıda krizinin yaklaştığının 20 işareti şunlardır:
 
1) Dünya bankasına göre, geçen hazirandan bu yana, dünya çapında 44 milyon insan, artan gıda fiyatlarından dolayı, aşırı bir yoksulluğun içine itildi.


2) Dünya, şaşırtıcı bir oranda tarım toprağını kaybediyor. Lester Brown'a göre, dünyadaki ekim alanlarının üçte biri, tarım topraklarını doğal işlemlerle yeni toprakların oluşumundan daha hızlı bir şekilde kaybediyor.

3) ABD etanol ödeneğinden dolayı, Amerika'daki tüm mısır üretiminin neredeyse üçte biri yakıt için kullanılıyor. Bu durum, mısır fiyatlarında sıkıntı oluşturuyor.


4) Orta Doğudaki bazı ülkeler, su yetersizliğinden dolayı temel besin ürünlerinde, neredeyse tamamiyle diğer ülkelere bağımlı. Örneğin, 2012'de Suudi Arabistan'da buğday üretiminin olmayacağı öngörülüyor.


5) Fazla pompalamadan dolayı tüm dünyadaki yer altı su düzeyindeki azalış, endişe verici hızda. Dünya Bankası'na göre, Çin'deki 130 milyon insan ve Hindistan'daki 175 milyon insan, yer altı su tabakalarından, yerine yeni su gelmesinden daha hızlı şekilde pompaladıkları suyla tarım yapmaktan bıkmış durumda. Peki, bu suyun hepsi çekilince ne olacak?


6) Amerika'daki Ogallala Aquifercould'un (dünyanın en büyük yer altı su katmanlarından biri-450,000 km²) sistematik olarak boşaltılması, eninde sonunda Amerika'nın tahıl ambarını, toz çanağına dönüştürecek.


7) UG99 gibi buğday pası hastalıkları, dünyadaki gıda stoklarının büyük bölümünü gittikçe artan bir şekilde yok ediyor.


8) Japonya'daki tsunami ve sonrasındaki nükleer kriz, bölgedeki çok geniş tarım alanlarını kullanılamaz hale getirdi. Gerçekte, Kuzey Japonya'nın önemli bir bölümünün yaşanamaz olacağını düşünen çok kimse var. Üstelik çoğu kimse dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japon ekonomisinin, tüm bu nedenlerden dolayı bütünüyle bir çöküş yaşayacağına inanıyor.


9) Petrolün fiyatı, listedeki en önemli faktör olabilir. Gıdamızı üretmenin ve taşımanın yolu büyük oranda petrole bağlıdır. Petrol fiyatları birden yükselince, gıda üretim sistemi çok daha pahalıya mal olur. Petrol fiyatları yüksek seviyelerde kalmaya devam ederse, gıda fiyatlarının daha fazla yükseldiğini ve bazı gıda çeşitlerinin üretiminin ekonomik açıdan artık anlamlı olmadığını göreceğiz.


10) Bir zaman sonra, dünya çok ciddi gübre sıkıntısı yaşayacak. Küresel Fosfor Araştırma Projesi'nde yer alan bilim adamlarına göre, önümüzdeki 30-40 yıl içinde tarımsal ihtiyacı karşılayacak yeterli fosfor olmayacak.


11) Gıda enflasyonu, şimdiden dünya çapında birçok ekonomiyi etkiliyor. Örneğin Hindistan, yıllık oranı %18 olan gıda enflasyonuyla uğraşıyor.


12) Birleşmiş Milletler'e göre, küresel gıda fiyatları, şubatta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.


13) Dünya Bankası'na göre, küresel gıda fiyatları son 12 ayda %36 arttı.


14) Geçen yazdan bu yana, buğday alım satım fiyatı, yaklaşık olarak iki katına çıktı.


15) Mısır alım satım fiyatı da geçen yazdan bu yana yaklaşık olarak iki katına çıktı.

16) Soya alım satım fiyatı, geçen hazirandan bu yana %50 civarında yükseldi.


17) Portakal suyu alım satım fiyatı, 2009'dan bu yana iki katına çıktı.


18) Dünya çapında, yaklaşık 3 milyar insan, günde 2 dolar veya daha azıyla geçiniyor. Bu yıl başlamadan önce, dünya zaten ekonomik krizin eşiğindeydi.


19) Şimdiden 2011, ikinci dünya savaşından bu yana en karışık yıllardan biri oldu. Devrimler, Orta Doğu'yu boydan boya süpürdü. ABD, Libya'daki sivil savaşta yer aldı. Avrupa, finansal iflasın eşiğinde ve ABD doları zayıflıyor. Bunların hiçbiri, küresel gıda üretimi için iyi haber değil.


20) ABD'de en büyük acil durum gıda firmalarından bazılarında kıtlıkla ilgili sürekli söylentiler dolaşıyor.


Aşağıda, Raiders News Network'da yayınlanmış "Özel Alarm" adlı yazıdan bir alıntı yer alıyor:
"Etrafınıza bir bakın. Başlıkları okuyun. En büyük besin fabrikaları, potasyum iyodür fabrikaları ve diğer acil durum imalatçıları kendi internet depolarını kapatıyor. Mountain House resmi web sitesi ve Thyrosafe fabrikasının web sitesinde bu durumun sebebinin, çok yoğun talep olduğuna dair bir açıklama yer alıyor. Şimdilik satışlarını bitiriyorlar ve bir gün tekrar internet depolarını açmayı umut ediyorlar."


Öyleyse tüm bunların anlamı nedir?


Bunların anlamı, zamanın gittikçe azaldığıdır. Yıllardır, çoğu felaket tellalcısı, gıda krizinin yaklaştığını haykırıyor. Bunlara rağmen, şimdiye kadar çok fazla korkutucu olay yaşanmadı. Gıda fiyatları yükselmeye başladı, ancak hala depolarımız tavanına kadar çok büyük miktarlarda ucuz yiyecek dolu. Yine de uyarı işaretlerini göremeyecek kadar aptal olamazsınız. 11 Mart'tan sonra Japonya'da ne olduğuna bir bakın. Marketlerin rafları neredeyse anında boşaldı.


Belki bugün ya da yarın olmayacak, ancak önemli bir gıda krizi gelip çatacak. O zaman siz ve aileniz ne yapacaksınız? Bu konuda düşünmeye başlamalısınız.


Kaynak: "20 Signs That A Horrific Global Food Crisis Is Coming", realnewsreporter, Çeviri:Şerife Bayraktar, yaklasansaat.com



Bu haber 1,378 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,497 µs