En Sıcak Konular

'Petrolü geç, temiz enerjiyi seç!'

18 Mayıs 2011 09:53 tsi
'Petrolü geç, temiz enerjiyi seç!' 11 Greenpeace eylemcisi, geçtiğimiz yıl boyunca Sinop’ta petrol arayan Leiv Eiriksson adlı petrol platformunu Kuzey Kutbu’na doğru yola çıktığında durdurdu.

Levi Eiriksson arama platformuna tırmanan 11 uluslararası Greenpeace gönüllüsü Kuzey Kutbu'nda petrol aramalarının durdurulması için çağrıda bulundu.
 
Greenpeace eylemcileri, Kuzey Kutbu'na giden 53 bin tonluk ve yaklaşık 120 metrelik Leiv Eiriksson adlı petrol platformunun yolunu kesti.
 

Greenpeace Akdeniz'den bu konuda şu açıklama geldi:

Grönland kıyılarında petrol aramak üzere yola çıkan dev petrol arama platformu Türkiye’den ayrılırken Greenpeace eylemcileri tarafından durduruldu. Uluslararası çevre kuruluşu Greenpeace’in tırmanışçıları 53 bin tonluk ve yaklaşık 120 metrelik Leiv Eiriksson üzerinde açgözlü petrol şirketlerinin Kuzey Kutbu’nda da bir felakete neden olmaması için tüm dünyaya “Petrolü geç, temiz enerjiyi seç!” mesajı verdi. Greenpeace, Meksika Körfezi, Karadeniz ya da Kuzey Kutbu ayırmaksızın tüm Dünya’da derin deniz petrol aramalarına karşıdır.

Sabaha karşı 5.00’da başlayan eylemde aralarında Danimarka, Kanada, Slovakya, Polonya, Almanya, Avusturya, İsveç, İngiltere ve Türkiye’den tırmanışçıların bulunduğu 11kişilik bir ekip, şişme botlarla platforma yanaşarak 40 dakika içinde platforma tırmandı.

Leiv Eiriksson Kuzey Kutbu'nda petrol arama girişimiyle petrol endüstrisine yeni bir kapı aralıyor. Platform, İskoç firması Cairn Enerji adına bu yaz dört petrol kuyusu açmak için kiralandı. Meksika Körfezi’ndeki gibi 1500 metre derinlikte petrol arayacak olan platform, hassas bir ekosisteme sahip olan Kuzey Kutbu’nda bir felakete neden olabilir.

Uluslararası eyleme dair Greenpeace Akdeniz’in İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker şunları söyledi: “Leiv Eiriksson, dünyanın en tartışmalı sondaj kulesi çünkü, Kuzey Kutbu’nda çok derinde sondaj yapabilen bir arama platformu. Platform burada Grönland’a doğru yola çıktığında durduruldu çünkü, Greenpeace uluslararası bir çevre örgütü olarak dünyanın her yerinde derin denizlerde petrol arama faaliyetlerine karşıdır. Bundan tam da bir yıl önce BP felaketi yaşanmıştı. Şimdi de petrol endüstrisi dünyanın en hassas ve önemli doğal yaşam alanlarının birinde riskli derin deniz petrol aramalarına girişiyor. Artık Dünya yeni bir yol ayrımında: temiz ve yenilenebilir enerji politikalarıyla 21. yüzyıla şekil verecek ve Dünya’yı daha temiz ve daha güvenli yapacak şansımız var”.


NEDEN TEHLİKELİ? 
Dondurucu soğuklar, sert hava koşulları ve oldukça uzak bir noktada olması nedeniyle, Kuzey Kutbu’ndaki bir petrol sızıntısına müdahale etmek ve temizlemek imkânsız. Kutup’taki anormal hava şartları nedeniyle Cairn Enerji’nin kısa bir petrol arama dönemi var.

Amerikan Jeoloji Araştırmalarına göre Kuzey Kutbu 90 milyar varil petrol rezervine sahip. Bu da dünyada keşfedilmemiş petrolün yüzde 13’ü anlamına geliyor. Kuzey Kutbu’ndaki potansiyel petrol rezervlerinin yüzde 84’ü denizde bulunuyor.

Cairn Enerji, Grönland sularında petrol arayan ilk petrol şirketidir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde Shell, BP ve Exxon, dünyanın en uç noktasındaki el değmemiş sularda petrol arayabilmek için Kuzey Buz Denizi buzullarının erimesinden faydalanmak istiyor. Aslında bu erimenin nedeni de zaten petrol gibi fosil yakıtların büyük rol oynadığı iklim değişikliği.

Ntvmsnbc



Bu haber 1,424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,831 µs