En Sıcak Konular

Şişmanlık ve iktidarsızlığa deva su

14 Mart 2011 10:17 tsi
Şişmanlık ve iktidarsızlığa deva su Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde büyük övgülerle bahsettiği Tuzla Kaplıca'ları şifa dağıtmaya devam ediyor.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde büyük övgülerle bahsettiği Tuzla Kaplıca'ları, başta şişmanlık olmak üzere, solum yolları, bel-boyun fıtığı, ülser, gastrit, şeker gibi hastalıklara şifa  dağıtıyor.


TUZLA

Tuzla-İçmeler mevkiinde, İstanbul-Ankara E-5 karayolunun hemen altında, sahilde yer alan Tuzla Kaplıcaları 1927 yılında kuruldu. Sabiha Gökçen Havaalanı'na 20 dakika uzaklıkta bulunan Tuzla Kaplıcaları tarihi özelliği ile de büyük önem taşıyor. Tesisteki termomineral su kaynağının tarihi 1611 yılına kadar dayanıyor. Evliya Çelebi de seyahatnamesinde Tuzla Kaplıcalarına hayranlıkla değiniyor.

Çamurla tedavi
İçme kürü 18 derece, kaplıca suyu 39 derece sıcaklıkta olan kaplıca, içme kürü, inhalasyon (soluma) tedavisi olarak uygulanıyor. Kaplıca tedavisi dışındaki tedavi yöntemleri ise akupunktur, medikal masaj, lokal kil çamuru uygulamaları (peloidoterapi) aroma terapi, masaj ( tüm vücut masajı, spor masajı, selülit masajı, reflexoloji masajı) uygulamaları var.


Yüz felcine çözüm
Tuzla Termal Kaplıcaları, Bel-boyun fıtığı, kireçlenmeler, romatizmal hastalıklar, siyatik, nöropatiler, migren ve baş ağrısı hastalıkları, gastrit, ülser, kolit-kabızlık gibi sindirim ve boşaltım sistemi hastalıkları,  şeker hastalığı ve ona bağlı sinir, eklem, adale hastalıklarına iyi geliyor.  Kısa zaman içinde oluşmuş yüz felci, menier hastalığı, baş dönmesi, astım ve bronşit gibi üst solunum yolu hastalıkları, stres, depresyon, adet bozukluğu, fonksiyonel kısırlık, şişmanlık, kulak çınlaması, iktidarsızlık gibi üriner sistem hastalıkları tedavisi de uygulanıyor.


Bungalovda konaklama
3 adet kapalı termal su havuzu,
aile küvetleri, otel odalarının içlerinde termal sulu küvetler, 1 adet açık minerali su havuzu bulunan İstanbul Tuzla Kaplıcası'nda tek kişilik odalar, 4 kişilik suit odalar ve bungalovlarda konaklanabiliyor.


E-5 'den İstanbul veya Ankara istikametine gidilirken, içmeler sapağından girildiğinde ve yazılı levhaların takibiyle tesise ulaşım sağlanabiliyor.


Çelebi'nin kaleminden şifa notları
Evliya Çelebi'nin 1611 yılının ekim ayında kaleme aldığı Seyehatnamesi'nde Tuzla Kaplıcaları'nı şifa kaynağı olarak gösteriyor. Çelebi notlarında, "Bağırsaklarında parazit hastalıkları olan hastalar günlerce içme suyundan içerler. Allah'ın emriyle kim istifra edip sarı, yeşil safra çıkarır ki insan pis kokusundan ölüm katına varır. Bu su yalçın kayadan çıkıp kaynar, berrak, latif bir su olsa da tuzludur" der.


ÇANAKKALE
Çanakkale'de tatil ve sağlık imkanı
Şehitlikleri ve Truva Atı'yla büyük önem taşıyan Çanakkale kaplıcalarıyla da şifa dağıtıyor. Ezine ilçesine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Kestanbol Köyü'ndeki kaplıca çok eski tarihlerden beri insanlara şifa dağıtmaya devam ediyor. Kaplıca tesisleri bünyesinde, otel, havuz, banyo ve moteller bulunuyor. 73 derece sıcaklığındaki suyu, demir ve kalsiyum içeriyor. Bu sudan, romatizma, nevrit, kadın hastalıkları ve solunum yolları rahatsızlıkları olan hastalar şifa görüyor. Ayrıca nekahat döneminde vücudu kuvvetlendirdiği ve kemiklerin düzene girmesine yardımcı olduğu söyleniyor.

Nerede kalınır?
Kestanbol Kaplıcası'nın mülkiyeti Ezine Belediyesi'ne ait ancak özel sektör tarafından işletilen bir tesis yer alıyor. Tesiste toplam 72 oda ve toplam 150 yatak bulunuyor. Tesis bütün yıl boyunca açık olmakla birlikte en dolu sezonunu yaz mevsiminde yaşıyor.


Güzelliğe güzellik katmak için Afrodit Kaplıcası
Ne zaman yapıldığı bilinmeyen fakat Cenevizliler tarafından yenilenildiği tahmin edilen Afrodit Kaplıcası, Çanakkale'nin Ayvacık İlçesinde Çetmi Köyü'nde yer alıyor. İlyada destanına göre, Zeus ile arası açılan Afrodit, İda Dağı'nda bir mağaraya konulur ve güzelliğinden uzaklaşır. Ancak bu mağaradaki 43 derece sıcaklıktaki suda yıkanan Afrodit eski güzelliğine kavuşur. Bu öyküye göre Afrodit Kaplıcası güzelleşmek ve iyileşmek isteyen hastaların uğrak yeri haline gelmiştir. Çam, zeytin ve meyve ağaçları arasında sakin, sessiz bir ortam içinde bulunan Afrodit Kaplıcası'na hafta sonları randevu ile gidilmesi tavsiye edilir.


Tuzlu kaplıca suyu ile şifa Ayvacık'ta
Ayvacık Tuzla Köyü'nün doğusunda bulunan ve 80 derece sıcaklığı sahip termal valilik tarafından değerlendirildi. Kaplıca suyu romatizma ve kadın hastalıklarına şifa oluyor. Bunun yanı sıra sıcak su kaynağının yakınındaki çamur banyosu da birçok hastalığı iye geliyor. Kaplıcanın bulunduğu yerin dağ eteklerinden çıkan su bol tuz içerdiğinden eleklerle tuz çıkarma işlemi yapılıyor


Doğadan fışkıran sağlık
Yemyeşil bir alan üzerine kurulu Hıdırlar Kaplıcası'nda su birkaç yerden kaynar halde çıkıyor. Yenice İlçesi, Hıdırlar Köyü'nde bulunan kaplıcadan 73 derece sıcaklığındaki sudan, banyo yapmak sureti ile faydalanıyor. Ayrıca çamur banyosu da yapılabilir. Bu şifalı su ile romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına çare bulmak mümkün.


ERZURUM
205 metre derinlikten fışkıran şifa kaynağı
Erzurum kaplıcalarının romatizma, sinir ve kas yorgunluğu
, çeşitli sinirsel hastalıklar, eklem ve kireçlenme sorunlarına şifa verdiği biliniyor. Pasinler ilçesindeki Pasinler Kaplıcası 205 metreden doğal olarak çıkıyor. Sıcaklığı 39-45 derece arasında değişen kaplıca suyunun, bikarbonatlı, klorürlü, sodyumlu, karbondioksitli ve kısmen de radyoaktif bileşimi bulunuyor.


Tarih ve sağlık birarada
Pasinler Kalesi'nin güneyinde Hasankale Çayı'nın iki yanında birbirlerinden yaklaşık 50 metre uzaklıkta yan yana iki ılıca bulunuyor. Bunlardan güneyindekine "Büyük Çermik" kuzeydekine "Küçük Çermik" denilmekte. 1565 yılında Dulkadiroğulları'ndan Şah Bey tarafından yaptırılan yapının içinde şifalı soğuk su kaynağı bulunuyor. Büyük Çermik' in 50 metre kadar kuzeyinde olan Küçük Çermik Hasankale Çayı'nın karşı kıyısında yer alıyor. Bu çermiğin ortasındaki 1.5 metre derinlikteki havuzu ve üzerini örten 8 metre ölçüsünde kubbeli bir mekân bulunuyor.


Erzurum'un değerli bir diğer kaplıcası Ilıca Kaplıcası da merkeze 18 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Ilıca Kaplıcalarının ısısı da 39.4 derece. Erzurum kaplıcalarının suları; mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, beslenme bozuklukları ve romatizma hastalıklarına olumlu etki ediyor.

Haberin ilk bölümü olan Türkiye’nin en şifalı suları haberini okumak için tıklayınız...

Haberin ikinci bölümü olan Böbrek hastalarının ilacı! haberini okumak için tıklayınız...

bugün



Bu haber 3,239 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,976 µs