Ekosistemlerin çöküşünü hazırlıyor! | " /> Ekosistemlerin çöküşünü hazırlıyor! | "/>

En Sıcak Konular

Ekosistemlerin çöküşünü hazırlıyor!

8 Şubat 2011 09:17 tsi
Ekosistemlerin çöküşünü hazırlıyor! Endüstriyel Çiftçilik: Ekosistemlerin Çöküşünü Hazırlıyor

Doğal kaynakları uzun dönemde korumak için çiftçilik metotları; organik, daha az zararlı ve düşük karbonlu olmalı.

Prens Charles, Dünya ekosistemlerinin doğayla değil, doğaya karşı çalışan endüstriyel çiftçilik sistemlerine aşırı bağımlılık tehlikesinden dolayı, çöküşle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Morrisons süpermarket zinciri ile birlikte, sürdürülebilir yeni bir çiftçilik projesini başlatmak için yaptığı konuşmasında Galler Prensi, uzun dönemde yaşamı sürdürmek için çiftçiliğin organik, daha az zararlı ve düşük karbonlu metotlara hızlıca geçmesi gerektiğini söyledi. Prens Charles konuşmasında; "Endüstriyel yetiştirme sistemlerini kullanarak, hayvanlara makinelermiş gibi muamele eden" çiftlikleri hedef aldı. Bunu doğrudan ifade etmese de eleştirileri, 8000 ineğin bir günde 24 saat süt üreteceği ve dört tarafı açık ahırlarda barındırılacağı, Lincolnshire'daki İngiltere'nin ilk "süper mandıra çiftlik" planı ile ilgili endişeleri yansıtıyor.

Prens Charles uzmanların, 2030 itibariyle insanlığın %30 daha fazla suya ve %45 daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarken, gıda ihtiyacının %50 artacağını ön gördüğünü söyledi. Temiz su kaynakları sınırlı ve petrol de rekor fiyat düzeyine yakın. Bugün kullanılan her dokuz varil petrolden sadece bir varilinde anında işletilebilir petrol bulunuyor. Prens Charles konuşmasında şunları söyledi:

"Matematik tam anlamıyla anlaşılmıyor. Yeryüzünün doğal sistemlerini koruyacak şekilde gıdalarımızı üretmenin daha iyi yollarını bulmalıyız. Böylece doğal sistemlere zarar veren ihmalkârlığımızı bırakıp, bu sistemlerle daha uyumlu çalışabiliriz. Çünkü azalan petrol kaynaklarının fiyatındaki sürekli artış sebebiyle, ticari ortamda böyle yapmak zorunda kalacağız. Belki bu durum bizim daha geç olmadan, şimdi harekete geçmemizi sağlar. Bugüne kadar bu şeyleri dikkate almadan, bir hayli konfor içinde keyif sürdük. Doğanın birçok hizmetinin karşılıksız olduğunu düşünerek bugüne geldik."

İngiltere'nin ikinci en büyük taze gıda üreticisi ve yaklaşık 12 milyon müşterisi olan Morrisons, Kilmarnock yakınlarındaki Dumfries House'da yeni bir çiftlik modeline £2 m(2 milyon pound) yatırım yapıyor. Bu çiftlik modeliyle, ticari olarak uygulanabilir ve sürdürülebilir, aynı zamanda rekabete dayalı, en az kimyasal kullanımı ile yeni düşük enerjili çiftçilik tekniklerini test eden ve sağlık dostu yetiştirme metotlarını kullanan yeni yöntemler bulmaya çalışılacak. Bu çiftliğin, 2014 itibariyle kazanç sağlaması bekleniyor.

Prensin konuşmasından önce Morrisons Başkanı Dalton Philiphs, yaptığı konuşmada; yalnız başına organik çiftçiliğin, %40 daha fazla maliyet oluşturması ve birçok tüketici için çok pahalı olmasından dolayı gerçekçi olmadığını söyledi. Philiphs, vergi artışlarının tüketiciler üzerindeki baskıyı artırdığını, bununla beraber gıda fiyatlarını düşük tutmanın gerçekçi olmayacağı konusunda Galler Prensiyle aynı fikirde olduğunu ifade etti. Philiphs konuşmasında:

"Gıda fiyatlarındaki uzun süreli düşüş, artık bir sona geldi ve şimdiden bunu görmeye başladık. Bu yüzden, İngiliz tarımının daha sürdürülebilir ve daha dirençli hale gelmesi zorunlu hale geldi." dedi.

Prens Charles, 2008'de Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Organizasyonu tarafından yayınlanan "Gelişmek için uluslararası tarım bilgisini, bilimi ve teknolojiyi değerlendirme formu" adındaki "dikkate değer" rapordan alıntı yaptı. Dünyanın, çiftçilik tekniklerini değiştirmek zorunda olduğunu, aksi halde "ekonomik ve sosyal çöküşle" yüzleşmek zorunda olduğunu söyleyen raporun sonuçları, İngiliz hükümeti ve diğer 57 ülke tarafından kabul edildi. Bu rapor, az zararlı ve organik çiftçiliğin yanı sıra, fosil yakıtlara daha az bağımlı çiftlikleri teşvik ediyor ve raporda, her zamanki yöntemlerin artık bir seçenek olmadığı beyan ediliyor. Prens Charles şunları da ekledi:

"İzin verin size sürdürülebilir çiftçiliğin ne olmadığını söyleyeyim. Sürdürülebilir çiftçilik, kimyasal zirai ilaçların, mantar öldürücü ilaçların, böcek ilaçlarının, yapay gübrelerin, büyüme düzenleyicilerin(hormonlar) ve antibiyotiklerin kullanımına dayanmaz. Çok büyük miktarda tek tür tarım yapılmaz ve endüstriyel yetiştirme sistemleri kullanılarak, hayvanlara makine muamelesi yapılmaz. Aksine sürdürülebilir çiftçilik, topraktaki, su kaynaklarındaki ve vahşi hayattaki biyo-çeşitliliğin, örneğin; tüm sistemin dirliğini koruyan kuşların, böceklerin, arıların olabildiğince çok olmasını teşvik ederek tüm sistemin dirençli olmasına dayanır."

Güncelleme: 26/01/2011
Kaynak: Severin Carrell, "Industrial Farming Puts Ecosystems at Risk of Collapse, Warns Prince Charles ", guardian, Çev. Hatice Öztürk, yaklasansaat.com, 25/10/2010.



Bu haber 1,360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,137 µs