En Sıcak Konular

Yarımada tohum takas şenliği

8 Şubat 2011 08:03 tsi
Yarımada tohum takas şenliği Hayatı patentlemeye çalışanlara karşı, yerli tohumları gün ışığına çıkartmanın ve gelecek nesillerle buluşturmanın heyecanı yaşanıyor... İşte Yarımada Tohum Takas Şenliği ve öne çıkan açıklamalar:

5 şubat cumartesi günü Seferihisar, Urla, Mordoğan, Karaburun belediyeleri işbirliğiyle Seferihisar kapalı pazar yerinde Türkiye’nin birçok yerinden gelenlerin katılımıyla gerçekleşen “Tohum Takas Şenliği”nde “Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yerli tohumları gün ışığına çıkartmanın ve gelecek nesillerle buluşturmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.



Gazeteci yazar Nedim Atilla yönetiminde gerçekleştirilen panelde konuşan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, uluslararası firmaların tohumları patentlemeye çalıştığını, böylece hayatın patentlenmek istendiğini, oysa  hayatın patentlenemeyeceğini ve tohumlarımıza sahip çıkmamız gerektiğini, Tohum Yasası ile birlikte uluslararası firmaların yavaş yavaş yerli tohumları ortadan kaldıracağını söyledi. Özkaya; bu etkinliğin engellenmeye çalışıldığını  ancak başarılı olamadıklarını ,tohum firmalarının aynı zamanda ilaç firmaları da olduğunu ve tohum satarken tarım ilacını da sattıklarını belirtti. Özkaya, yerel tohumların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Celal Bayar Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Yard. Doç. Dr. Cenk Durmuşkahya, Anadolu insanının çok şanslı bir bölgede yaşadığını, kıyı Ege'nin yenilebilir otlar bakımından en zengin bölge olduğunu vurgulayıp, Anadolu'da yaklaşık 3 bin 500 bitki bulunduğunu dile getirdi. Durmuşkahya, "Ülkemizde hem Asyalı hem de Avrupalı bitkiler yetişiyor. Ege'de sofralarımızda 100 çeşit ot  bulabilirsiniz" dedi.

Slow Food Yağmur Böreği Birliği Lideri Ayfer Yavi, okullarda sağlıklı beslenme eğitimi vererek çocuklara gıdaları tanıttıklarını, hangi gıdaları ne kadar ve nasıl tüketmeleri gerektiğini, yiyeceklerin ekolojik ve kültürel özelliklerini anlattıklarını belirtti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Okuyan. tarımla turizmin yarımada da birlikte olmasından söz ederek, "Yerli üreticiye soru sorulmadan üretimin çeşidi değiştiriliyor, kültüre ve yerelin durumuna bakılmadan politikalar belirleniyor" dedi. 

Yerel üreticiler ise  köylerinde ninelerden dedeler gördükleri gibi ilk üründe bıraktıkları tohumlukları diğer yıllar için sakladıklarını, hiçbir zaman parayla tohum almadıklarını  susuz olarak karpuz, kavun, domates, bamya dahi yetiştirebildiklerini anlattılar.

Panelin ardından iyi, temiz, adil felsefesiyle üretimi yapılmış yöresel ürünlerin sergilendiği  pazar yerinde gerçekleştirilen takas şenliğinde etkinliğe katılan üretici ve yurttaşlar ellerindeki tohumları satış yapmadan takas ederek üretim bilgilerini paylaştılar.

Ayşe Hacer Tonguç



Bu haber 1,746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,348 µs