En Sıcak Konular

Naylon poşet ülke genelinde yasak

2 Ocak 2011 22:04 tsi
Naylon poşet ülke genelinde yasak 1 Ocak'tan itibaren tamamen yasaklanıyor. Peki bu cesur ülke hangisi? Yasaklama kararı nasıl uygulanacak?

Avrupa'nın naylon torbanın en çok kullanıldığı ülkelerinden biri olan İtalya'da, alışverişlerde doğada çözünebilen, kumaştan ya da kağıttan torbalar kullanılabilecek.

İtalyanlar yılda 20 milyon naylon torba kullanıyor, bu da kişi başına ortalama 300 torbadan fazla kullanıldığı anlamına geliyor.

Yasağa destek verenler, üretiminde petrol kullanılan ve çözünmesi onlarca yıl alan naylon torbaların çevre felaketi olduğunu belirtiyor. İtalya'da naylon torbalarla ilgili olarak aşamalı uygulanmak üzere çıkarılan yasak 2006'da kabul edilmişti.

Bir naylon torba uğruna

Naylon poşet sadece çöp ve kirlilik yaratmaz, üretim sürecinde suyumuzu tüketir, göl ve nehirlerin akış rejimlerini bozar, depolama sürecinde ciddi maliyetler oluşturur, doğal yaşam ortamlarına verdiği zararla, nesli tehlike altındaki türlerin varlığını tehlikeye sokar.
Naylon poşet kullanımı tüm dünyada 1982’de, Türkiye’de 1980’ler sonunda başladı. Bu yeni alışkanlık bir uygarlık göstergesi gibi kabul görüp yaygınlaştı. Örneğin İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi verilerine göre, günde 10.000 ton üzerinde çöp üretilmektedir. Üretilen bu çöpün yaklaşık yüzde 10′luk bir kısmını ise naylon poşet ve diğer plastikler oluşturur. TC Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 2002 verilerine göre ülkemizde naylon poşet ve plastik talebi her yıl 1.7, ithalatta 6.5 oranında artmaktadır.

Avustralya’da 2008 yılı sonunda süpermarketlerde naylon torba kullanımına son verildi. Çin’de Haziran 2008 tarihinden başlamak üzere çok ince plastik torba üretimi ve süpermarketlerde kullanılması yasaklandı. İrlanda Mart 2002’de naylon poşet kullanımına yönelik bir vergi koydu, o yıldan önce yılda 1,2 milyar poşet tüketiliyorken, vergi sonrası tüketim %95 oranında düştü. Sel sırasında su akışını kestiği ve ciddi maddi hasara sebep olduğu için Bangladeş’in başkenti Dakka’da da naylon poşet kullanımı yasaklandı. Güney Afrika, Almanya ve Kanada’da naylon poşetler ancak ücret karşılığı alınabiliyor. İngiltere’de 50 mağazada bez çanta uygulaması yapılarak naylon poşet talebinin bir yılda %70 oranında düşürülmesi sağlandı.

NAYLON NOTLAR

Bir naylon poşet ortalama 12 dakika kullanılıyor.

Bir naylon poşetin doğada çözünebilmesi için en az 500 yıl en çok 1000 yıl geçmesi gerekiyor.

Sadece İngiltere’de yılda 200 milyon plastik poşet kullanılıyor.

Bir plastik poşet denize atıldığında deniz canlıları için büyük bir tehdit haline geliyor. Pek çok deniz canlısı poşetleri yutarak ölüyor.

SİZ DE…

Çöp poşeti satın almak yerine arta kalan plastik torbaları çöp poşeti olarak kullanın. Bir ton plastik poşet tekrar kullanıldığında 11 fıçı benzine denk enerji tasarruf edilmiş olur.

Daha az plastik torba kullanın. Haftada yalnızca 2 torba daha az kullanarak, yılda çöpe en azından 100 torba daha az atacaksınız.



Bu haber 2,097 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,503 µs