Plastik ambalajlardaki tehlike! | " /> Plastik ambalajlardaki tehlike! | "/>

En Sıcak Konular

Plastik ambalajlardaki tehlike!

18 Eylül 2008 12:04 tsi
Plastik ambalajlardaki tehlike! Plastik şişe ve teneke kutuların yapımında kullanılan “Bisfenol A” adlı kimyasalın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi kanıtlandı...

PET şişelerin, plastik biberonların, metal içecek kutularının kalp hastalığı riskini iki kat artırabileceği belirlendi.
 
İngiltere Exeter Üniversitesi’nde yaklaşık 1500 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, gıda sektöründe paketlemede kullanılan Bisfenol A (BPA) adlı maddenin çok uzun süreli kullanımı sonucunda kanda normal seviyenin üzerinde bulunması, kalp ve şeker hastalığı riskini artırıyor. Ancak, uzmanlar “çok uzun süreli” tanımına vurgu yapıyor ve bu tip ambalajların tamamen yasaklanması gerekmediğini belirtiyorlar... 

Çevrecilerin uzun süredir, plastik şişe ve kutulu içeceklerin ambalajlarında “Bisfenol-A” kullanılmasına karşı çıkıyordu. Ancak bu kimyasalın insanlar üzerindeki etkisini gösteren bir araştırma bugüne dek yoktu. Yapılan bu son araştırmayla, paketlemede kullanılan BPA’nın sağlığı doğrudan olumsuz etkileyebildiği görüldü.

İngiltere’de yapılan araştırmada, kalp ya da şeker hastası olan deneklerin vücudunda yüksek miktarda, şişelerin ve kutuların kaplamasında kullanılan Bisfenol A (BPA) kimyasalına rastlandı. Buna göre, oran arttıkça kalp hastalıklarına yakalanma riski 3, şeker hastalığına yakalanma riskiyse 2,5 kat artıyor.

Plastik çatal-bıçaklarda, CD kaplarında ve diş dolgularında da kullanılan “Bisfenol-A”nın, karaciğer enzimlerinin yükselmesine yol açtığı da gözlendi.

Vücutta kadınlık hormonu östrojen biçimine girebilen BPA’yla ilgili hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, bu maddenin meme kanseri, karaciğerde hasar, obezite, şeker hastalığı, erkeklerde kısırlık, gençlerde ise gelişme sorunlarına yol açabildiği görülmüştü.

Journal of American Medical Association dergisinde yayımlanan araştırma, 18 ila 74 yaşlarındaki 1455 yetişkin arasında yapıldı.

Bilim adamları, BPA’nın kalp ve diyabet riskini nasıl artırdığını bilmiyorlar, ancak bu kimyasalın damarlarda daha çok yağ birikmesine yol açtığı ve insülinin işlenmesi sürecine müdahale edebildiği tahmininde bulunuyorlar.

Bazı üreticiler BPA içeren paketleme ürünlerini kullanmaktan yavaş yavaş vazgeçiyor. Kanada yetkilileri de BPA’nın zararlı olduğu kanaatine varmıştı.

NTV

www.iyilikguzellik.com

iyilikgüzellik notu: Bu zararlı kimyasala maruz kalmamak için yurtdışında "bebeğinizi anne sütüyle besleyin" kampanyaları yapılıyor. Biberonlar ve plastik emzikler bebekler için son derece sakıncalı. Bunları kullanmak zorundaysanız cam biberon ve kauçuk emzik daha iyi bir seçenek olabilir.

Yukarıdaki haberde bisfenol A (BPA) içeren ambalajlardan uzak durulması tavsiye ediliyor; biz bu ambalajlardan da, bunların içindeki katkı maddeli gıda ve içeceklerden de uzak durulmasını sağlıklı yaşamak isteyen herkese öneriyoruz.

 



Bu haber 1,045 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,162 µs