En Sıcak Konular

Bu belirtiyi sakın hafife almayın...

8 Kasım 2010 10:56 tsi
Bu belirtiyi sakın hafife almayın... Uzmanlar söz konusu bu şikayetin gözardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Konya Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzmanı Dr. Nagihan Yararoğlu, kas romatizmasının vücutta yaygın ağrı ve yorgunlukla kendini gösterdiğini belirtti.

Kas romatizması görülen hastalarda sabah tutukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karın ağrısı, kabızlık, karında şişkinlik, baş ağrısı, soğukta ellerde morarma, sık idrara çıkma, konsantrasyon bozukluğu, göğüs ağrısı şikayetlerin sık görüldüğü bilgisini veren Yararoğlu, kas romatizması yaşayanların soğuk ve nemli hava, stres ve aşırı fiziksel aktiviteden uzak durmalarını önerdi.
Uzman Dr. Yararoğlu, çocukluktan yaşlılığa her yaşta görülen kas romatizmasının, çoğunlukla 30–60 yaş arası bireylerde sıklıkla karşılaşıldığını bildirdi.

Hastalığın kadınlarda görülme sıklığının daha fazla olduğuna dikkat çeken Yararoğlu, hastalığın belirtileriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Hastalar sabahları hiç uyumamış gibi kalkarlar. Bazı hastalar 'çok bitkinim, hiç enerjim kalmadı' gibi şikâyetlerle başvururlar. Bu hastalarda uyku bozukluğu sıktır. Bazı hastalar uykuya dalmakta problem çeker, bazıları ise sık sık uyanır. Bu hastalarda uyku kalitesi de bozuktur. Ağrı duyarlılığında da artış vardır."

Hastalığın nedenlerinin tam olarak bilinmediğini, ancak ailesel yatkınlık, stres, geçirilen enfeksiyonlar, depresyon ve iç sıkıntısı (anksiyete) gibi etkenler üzerinde durulduğunu belirtti.

Hastalarda sabah tutukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karın ağrısı, kabızlık, karında şişkinlik, baş ağrısı, soğukta ellerde morarma, sık idrara çıkma, konsantrasyon bozukluğu, göğüs ağrısı şikayetlerinin sık görüldüğünü anlatan Yararoğlu, "Hastalığın tanısı fizik muayene ile konabilir. 18 tane kas romatizması noktasının 11 ve daha fazlasında muayene ile hassasiyet saptanması ve yaygın vücut ağrısı şikâyeti olması tanıda yeterlidir. Ayırıcı tanı için bazı kan testleri ve radyolojik inceleme yapılabilir. Çoğunlukla bu testler normal çıkar. Hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması), iltihaplı romatizmal hastalıklarla ayırıcı tanısı yapılmalıdır." diye konuştu.

Hastalığın tedavisinde hastanın eğitiminin esas olduğunu dile getiren Yararoğlu, "Hastalığın öldürücü olmadığı, sakat bırakmayacağı sadece yaşam kalitesini bozacağı hastaya anlatılmalıdır. Şikâyetleri arttıracak soğuk ve nemli havadan, stresten ve aşırı fiziksel aktiviteden uzak durulmalıdır." uyarısında bulundu.

Hastalığın tedavisinin çok yönlü olduğunu bildiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Nagihan Yararoğlu, "Hastalara dayanıklılığı artırıcı, yüzme, yürüme, bisiklete binme gibi egzersizler önerilir. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, romatizmal ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri akupunktur, kaplıca tedavisi ve ozon tedavisi ile iyi sonuçlar alınmaktadır. Özellikle ozon sauna ve bölgesel ozon enjeksiyonları fibromiyalji tedavisinde çok etkilidir. Ozon sauna tedavisine giren hastalar sabahları dinç bir şekilde kalkar ve gün boyu kendini zinde hissederler. Ozon sauna sadece ağrı gidermez, aynı zamanda detox (toksinlerden arınma) yapar, stresi azaltır ve yorgunluğu giderir." önerilerinde bulundu.



Bu haber 1,148 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,671 µs