10 neden | " /> 10 neden | "/>

En Sıcak Konular

Jinekologa götüren 10 neden

27 Ekim 2010 12:11 tsi
Jinekologa götüren 10 neden Kadınların yaşamlarını etkileyen sorunların başında adet düzensizlikleri, kasıklarda görülen şiddetli ağrı ve göğüsler ile ilgili şikayetler geliyor. Uzmanlar bu tür şikayeti olan kadınların zaman geçirmeden hekime gidip, önlem almaları konusunda uyarıyor

 Kadınları tehdit eden hastalıkların başında meme ve rahim ağzı kanserleri geliyor. Rutin kontroller ve basit muayenelerl çare bulunabilecek bu sorunlar için erken teşhis önemli. Femical 'Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Doç. Dr. Tolga Ergin kadınların jinekologa gitmesini gerektiren 10 neden hakkında bilgi verdi.

1.Yıllık smear, ultrasonografik muayene ve meme kontrolü Evlenmiş yada cinsel hayatı başlamış her kadın 6 ayda bir mutlaka jinekolojik muayeneye gitmeli, en az yılda bir kez smear testi yaptırmalı ve meme muayeneleri ya da meme ultrasonografilerini( 40 yaştan sonra mamografi ile birlikte meme ultrasonografisi önerilmektedir) çektirmelidir.

2. Adet düzensizliği (Adet görememe- sık adet görme, ara kanamalar) 21 günden kısa 35 günden uzun süren adet siklusları anormal olarak değerlendirilir. Adet kanamalarının çok az-çok fazla olduğu, ara kanamaların görüldüğü ya da hiç adet görülmediği durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

3. Anormal akıntı Neredeyse her kadın hayatının bir döneminde basit vajinal enfeksiyonlar ile karşılaşır. Candida (mantar), Trikomonas ve Bakteriyel Vajinozis enfeksiyonları, vajen florasının bozulması ile ortaya çıkarlar ve kaşıntı, sarı-gri renkli akıntı ve anormal kokulu akıntı ile kendilerini belli ederler ve çok basit lokal fitil ve kremlerle tedavi edilebilirler.

4.Genital bölgede siğil Çoğunlukla cinsel temas ile bulaşan Human Papilloma Virüs (HPV) olarak adlandırılan virüsler genital siğillere sebep olmaktadırlar. 100'e yakın tipi olan bu virüsler oldukça yaygındır ve genital bölgede siğil oluşturmanın yanında rahim ağzı kanserlerine de sebep olabilmektedirler. Genital bölgede siğil görüldüğü takdirde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

5. Kasıklarda görülen şiddetli ağrı Özellikle yumurtalık kistleri oluştuğunda hangi yumurtalıkta oluştu ise o kasıkta şiddetli ağrıya sebep olabilirler. Şiddetli kasık ağrısı varlığında ilk akla gelen sebep yumurtalık kistleridir. Bir çok farklı yumurtalık kisti mevcuttur ve bunların çoğu iyi huyludur.Dolayısı ile bu tip ağrıların varlığında bir kadın doğum hekimine başvurmak doğru olacaktır.

6. İlişki sonrası kanama İlişki sonrası görülen vajinal kanama rahim ağzı (serviks) enfeksiyonları veya rahim ağzı yaralarının bir belirtisi olabilir. Ayrıca rahim ağzı kanseri öncül hücreleri ve rahim ağzı kanserlerinin de bir belirtisi olabileceğinden dolayı ilişki sonrası kanama ciddiye alınması gereken bir bulgudur.

7. Sonradan ortaya çıkan adet ağrıları: İlk adet görüldüğünden itibaren olan adet ağrıları rahim kasılmalarına bağlı olan ve genelde masum ağrılardır ve ağrı kesicilere iyi yanıt verirler. İlerleyen yaşlarda sonradan ortaya çıkan adet ağrılarının altında ise endometriyozis (Rahim iç dokusunun endometriyumun rahmin dışında bulunması) ilk akla gelen sebep olmaktadır ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.

8.Aile planlaması için yöntem seçimi Zamansız bir gebelikten korunmak amacı ile yapılması gereken ilk iş doktorunuza başvurarak kendinize uygun doğum kontrol yöntemini seçmek olacaktır. Her yöntemin kendine göre avantajları ve yan etkileri vardır. En uygun yöntemi seçmek için eczanelere ya da arkadaşlarınıza değil mutlaka bir kadın doğum hekimine başvurmanız çok önemlidir.

9. Memede ele gelen sertlik-ağrı Günümüzde oldukça sık görülen meme rahatsızlıkları, kadınların hekime başvurmasının en önde gelen sebeplerindendir. Yaşamları boyunca her 10 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski nedeni ile kadınların her ay adet sonrası dönemde kendi meme muayenelerini yapmaları ve ele gelen sertlik varsa mutlaka bir hekime danışmalıdırlar.

10. Adet görememe (Menopoz):Menopoz yaşlılık döneminin bir başlangıcı değil kadının hayatında belirli bir süreyi içeren artık gebeliğin olamayacağı ve adet kanamasını olmayacağı bir dönemidir. Sıcak basması-terlemeler, gece uyku düzensizlikleri, genital organlarda ve idrar yollarında gerilemeye bağlı şikayetler, ruhsal değişiklikler, cilt değişikleri ve bilişsel fonksiyonlarda farklılaşmalar gibi bulguların doğru bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu dönemin iyi planlanması bakımından mutlaka bir kadın doğum hekiminin muayene ve önerilerine ihtiyaç vardır.



Bu haber 1,535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,085 µs