En Sıcak Konular

Mide ve bağırsak kanserine zerdeçal

13 Ekim 2010 09:00 tsi
Mide ve bağırsak kanserine zerdeçal Zerdeçal, baharatın ötesinde tam bir sağlık savaşçısı.

Araştırmalar zerdeçalın mide-bağırsak sistemi kanserlerinde koruyucu ve tedaviye yardımcı olarak uygulanmasının yararlı olabileceğini gösteriyor.

Zerdeçal, son yılların en popüler baharat bitkilerinden biri. Özellikle Hint mutfağının vazgeçilmezi olan köri karışımının temel bileşeni. Aslında köri bir baharat karışımı ve bileşimi ülke ve bölgelere göre değişim gösteriyor ama zerdeçal temel bileşen olarak yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Ülkemizde yetişmemesine rağmen zerdeçal baharatçılarda bulunuyor ve kişisel tercihlere göre baharat olarak yararlanıyoruz. Geleneksel Hint Tababetinde (Ayurveda) zerdeçalın çeşitli fizyolojik etkilerinden sık olarak yararlanılmaktadır; sindirim sorunları (gaz giderici, yağların sindirimi, ülser), yangılı şikayetler (artrit, burkulma), cilt sorunları (yara iyileştirici, sivilce, egzama) en çok kullanıldığı durumlar.

Zerdeçalın geleneksel tababetlerdeki kullanım alanları bilimsel çalışmalarla da doğrulanmış. Bu konuda bilimsel çalışma sayısında müthiş bir artış görülmektedir. 1990’a kadar zerdeçal konusundaki bilimsel yayın sayısı 80 kadarken, 2000 yılında 450’ye ulaşmış ve 2000’den günümüze ise 2 bin 500’leri geçmiştir. 

KANSER TEDAVİSİNDE ETKİLİ Mİ?

Zerdeçalın ve körinin sarı rengini veren madde olan kurkumin türevleri köklerin temel etkili bileşeni. Yani etkilerin büyük bir kısmından sorumlu olarak kanserler, kalp ve damar hastalıkları gibi en ölümcül hastalıklara karşı mücadelede dikkatleri üzerine çekiyor. Deneysel çalışmalar özellikle kanser oluşumunda rol oynayan çok sayıda mediyatör üzerinde kurkuminlerin etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Peki insanlarda uygulandığında zerdeçal ve kurkuminler ne derecede yararlı olabilir?

Yapılan üç klinik çalışmada günde 15 grama kadar zerdeçalın üç ay süreyle sürekli uygulanması durumunda hiçbir tolerans sorunuyla karşılaşılmamış; yani zararsız. Bu önemli bir bulgu, çünkü uzun süreli uygulamalarda ortaya çıkan yan etkiler başarılı tedavi cevabı alınmasında önemli bir engel olabiliyor.

Ancak önemli bir sorun kurkuminin insanlarda emiliminin oldukça düşük olması. Yani etki gösterebilmesi için gerekli miktarlarda emilimi sağlanamıyor. Yapılan bir klinik çalışmada dört ay süreyle günde 2.2 grama kadar miktarlarda zerdeçal özütünün uygulanmasıyla kan ve idrarda kurkumin ve metabolitlerine rastlanmamış ancak bir hastanın dışkısında metaboliti (kurkumin sülfat) tespit edilmiş. Dolayısıyla, etkili bileşen kurkumin vücutta emilemiyor ama etkisini doğrudan bağırsak mukozası üzerinde gösterebileceği düşünülebilir. Nitekim kolon kanseri hastalarında günde 3.6 gram verildiğinde bağırsak mukozasında kolorektal tümörler üzerinde kurkumin birikimi dikkati çekiyor.

En çok dikkatimi çeken çalışma ise kalın bağırsak polipleri üzerindeki etkisi. Hani kısa bir süre önce Mehmet Öz’de kolonoskopi sırasında tespit edilenlerden. Altı ay süreyle günde üç defa 480 mg kurkumin verilmesiyle hastalarda polip sayısında yüzde 60 ve polip boyutunda ise yüzde 51 azalma sağlanabilirken bu amaçla yararlanılan ilaçlardan biri olan celecoxib (COX-2 inhibitörü) sadece yüzde 31 azalma sağlayabilmiş. Bence çok etkileyici bir sonuç. Üstelik kurkuminin celecoxib gibi kalp üzerinde toksik etki riski bulunmuyor.

Sonuç olarak, mevcut deneysel ve klinik bulgular zerdeçalın mide-bağırsak sistemi kanserlerinde gerek koruyucu amaçlarla ve gerekse tedaviye yardımcı olarak uygulanmasının yararlı olabileceğini göstermektedir.

Zerdeçal Faydaları
Zerdeçal nedir ve zerdeçal faydaları nelerdir? Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal özelikle  Pakistan Çin Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Tropik ülkelerde kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde ise yetişmemektedir.


Köri tozunun temel öğelerinden olan zerdeçal Batıda daha çok baharat olarak kullanılmasına rağmen Asyada uzun zamandan beri doğal ilaç olarak kullanılmaktadır.

Etken maddesi curcumin olan zerdaçalın 3 gramında yaklaşık olarak 30 ila 90 mg curcumin bulunur. Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür. (zerdeçal tozu)

Zerdaçal Faydaları Nelerdir – Zerdeçal Nerelerde Kullanılır?
Antioksidan etkilidir. Curcuminin antioksidan etkisinin E ve C vitaminlerinden daha güçlü olduğu görülmüştür.

İltihap giderici özelliği vardır.

Zerdeçal karaciğer için yararlıdır. Karacigeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder.

Solunum yolu enfeksiyonların tedavisinde yararlanılır.

Curcumin kansere karşı koruma sağlar ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelligi vardır.

Yapılan araştırmalarda cilt, kolon, ve gögüs kanseri için faydalı olabileceği görülmüştür.

Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi zerdeçal yararları arasındadır.

Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.

Kalp hastalıklarını önleyebileceği yine yapılan araştırma sonuçlarından biridir.

Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır.

Sigaranın verdigi zararları önemli ölçüde azaltabileceği yapılan bir çalışmada görülmüştür.

Haricen deri rahatsızlıklarında yararlıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zerdeçalın Kistik fibroz tedavisinde önemli fayda sağlayabileceği gösterilmiştir.

Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu zerdeçal rizomunun safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarında ve hazımsızlıkta kullanılabileceğini belirtmiştir.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır ?

Zerdeçal bal ile karıştırılıp ya da yemeklere katılarak kullanılabilir.

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA



Bu haber 3,151 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,920 µs