En Sıcak Konular

Piyasadaki 691 ürün kanser yapıyor!

7 Eylül 2010 09:58 tsi
Piyasadaki 691 ürün kanser yapıyor! Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, 1 Ocak 2006 tarihinden bu yana yüz binlerce sağlıksız ürünün Türkiye’ye girdiğini söyledi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, 2005 yılında Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında yayınlanan bir dizi tebliğle, çoğu Uzakdoğu menşeli 768 üründe Türk Standartları Enstitüsü (TSE) denetiminin kaldırıldığını, 1 Ocak 2006 tarihinden bu yana yüz binlerce sağlıksız ürünün Türkiye’ye girdiğini söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın piyasa denetim faaliyetleri sonucunda kanserojen olduğu tespit edilen 77 ürünün toplatılmasına karar verilmişti. Ancak Aygün, bu ürünlerin yanı sıra piyasada bulunan 691 ürünün de tehlike saçtığını söyledi.

"TOPLATMAK ZOR, ÜRÜNLER AÇIKLANSIN"
Denetimsiz ithalatın başladığı 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren Türkiye’ye gemiler ve TIR’lar dolusu tehlikeli mal geldiğini ve bunların vatandaşlar tarafından kullandığını vurgulayan Aygün, kanserojen olduğu tespit edilen 77 ürünün açıklanması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Bu ürünlerin neler olduğunu açıklamak, toplatmaktan daha etkili olabilir. Toplatma kararı çıkmadan önce satın alan vatandaşlar, ne satın aldıklarını bilsinler ki o malı kullanmayıp çöpe atsınlar. Ya da rafta görürlerse satın almasınlar. Tüketiciler ve satıcılar hangi malların zararlı olduğunu bize soruyor. Bu konuda yetkilileri üç kez uyardık. 27 Şubat 2006 ve 19 Ağustos 2007 tarihlerinde iki kez basın açıklaması yaptık. 18 Mart 2006’da da bir basın toplantısı düzenleyerek tehlikeli ürünleri tek tek açıkladık. O dönemde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da bizim gibi denetimin kaldırılmasına karşı çıkıyordu. Ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı ısrarla denetimin kaldırılmasını savunuyordu. Maalesef haklı çıktık. Yapılan bu hatanın bedelini ise halkımız ödedi. Şimdi dördüncü kez uyarıyoruz. Bütün ithal mallar gümrüklerde TSE denetiminden geçirilsin.

BUNLARA DİKKAT!
1,5-2 TL’ye satılan tişörtleri, 5 TL’ye satılan pantolonları giymeyin. Çocuklarınıza 1-2 TL’ye oyuncak satın almayın. Satın aldığınız ürünlerde TSE damgası arayın.

Mesela; güneş gözlükleri gözü ultraviyole ışınlardan korumuyor, gözü bozuyor. Çin menşeli bazı diş macunları, soğutucu ve çözücü ürünlerde kullanılan "dietilen glikol" adlı zehirli bir madde içeriyor. Bu macunlar Japonya ve Yeni Zelanda’da toplatıldı. Zararlı kurşun içeren malzemeden yapılan musluk ve bataryalar insan hayatı için büyük tehlike arz ediyor. Ucuz laminant parkelerin bir kısmı insan sağlığına son derece zararlı "formaldehit" içeriyor. Bu madde astıma neden olabiliyor. Porselen yemek takımı, zehirli maddeler olan kurşun ve kadmiyum içeriyor. Seramik kupalar, tabaklar ve kaplar kanserojen maddeler içeriyor. Şırıngaların ölçümlemesi yanlış. Cam biberonun boyası çıkıyor ve sağlığa zarar veriyor. İdrar sondaları mikrop taşıyor. Ameliyat eldivenleri kolayca yırtılıyor. Diş fırçalarının kıl sertliği yetersiz. Elektrikli oyuncakların birçoğu emisyon üretiyor. Yakınında bulunan elektrikli malzemeleri bozuyor. Ayrıca kanser dahil pek çok rahatsızlığa yol açıyor. İpli oyuncakların ipleri standart ölçülerin üzerinde olduğu için çocuğun boynuna dolanma riski bulunuyor. Tansiyon aletleri doğru ölçüm yapmıyor. Cerrahi bıçak ve pensler paslanıyor. Bisiklet dış lastikleri kopmaya karşı dayanıksız. Otomobil farı yeterli aydınlatmıyor. Otomobil lastikleri güvenli değil. Cankurtaran kemerleri güvenli değil. Kırtasiye ürünlerini parlatmak için kullanılan nikel ve kalay gibi ürünler deri ile temas ettiklerinde, eklemlerde, böbreklerde ve karaciğerlerde birikiyor. Çocuklarda sinir ve bağışıklık sistemini tahrip ediyor."

2005 YILINDA YAYINLANAN DÖRT AYRI TEBLİĞLE TSE DENETİMİNDEN ÇIKARILAN 768 MALDAN BAZILARI ŞUNLAR:
Diş macunu, sabun, deterjan, kına, güneş gözlüğü, gözlük camları, elektrikli battaniye, kadın çorabı, laminant parke, pvc yer döşemesi, elastik yer döşemesi, seramik karo, cam, lavabo, rezervuar, hela taşı, sifon, pisuar, kurna, vana, musluk, batarya, duş teknesi, yağ keçeleri, conta, motosiklet, zincir, lastik, akü, antifriz, jant, cankurtaran kemerleri, profil, fırın, radyatör, şofben, yangın söndürücü, dondurucu, klima, kereste, tuğla, çatı kiremitleri, beton bordür taşları, tutkal, vernik, matkap ucu, inşaat boyaları, plastik boru, kibrit, lamba, lamba duyları, fiş, priz, kablolar, elektrik tesisatları için borular, termometre, iskambil kağıdı, radyo, televizyon, anten, mp3 çalar, tekstil ürünleri, pamuklu kadife kumaş, pamuk içeren dikiş, nakış ve dantel iplikleri, pamuk içeren dokumalık iplikler, penye kumaş, tekstilde kullanılan cırt bantlar, kilit, zarflar, kartlar ve yazışma kağıtları, okul defterleri, kağıt ve kartondan kutular, çelik kapılar, ahşap iç kapı kasaları, oluklu mukavvalar.

uzunhayat



Bu haber 1,702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,561 µs