En Sıcak Konular

Tansiyon ve şekere karşı!

12 Mayıs 2010 11:15 tsi
Tansiyon ve şekere karşı! Metabolik sendrom başımıza ne gibi işler açıyor dersiniz?

Kadınların erkeklere oranla daha çok yakalandığı metabolik sendromun 4 belirtisi; yüksek tansiyon, bel çevresinde genişleme, yüksek kolesterol ve şekerde yükselme. Özellikle bel çevresi kalınlaşması ciddi bir tehlike...

Metabolik sendrom çoğu sorunu da beraberinde getiriyor. Pek de önemsenmeyen belirtiler veriyor üstelik. Neler mi o belirtiler: Yüksek tansiyon, bel çevresinde genişleme, yüksek kolesterol, şekerde yükselme. Çağın hastalığı metabolik sendrom dünyada hızla yaygınlaştı.

Stres arttıkça, hareketsiz yaşam koşulları yaygınlaştıkça bizlerde nasibimizi aldık. En çok etkilenenlerde masa başında oturan, yoğun stres yaşayan ve düzensiz beslenen kişiler oluyor. Araştırmalar kentlerde yaşayanların metabolik sendromla büyük ölçüde karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Metabolik sendrom başta kalp damar hastalıkları, şeker, felç ve obezite olmak üzere bir çok sağlık sorununun hazırlayıcısı. Kadınlar erkeklere göre metabolik sendroma daha yüksek bir oranda yakalanıyor.

BELDE GENİŞLEME YAŞAYANLAR

4 belirti size metabolik sendromu haber veriyor. Yüksek tansiyon, bel çevresinde genişleme, yüksek kolesterol, kan şekerinde yükselme. Bu 4 belirtiden 2 ya da 3’üne sahipseniz risk altında olduğunuzun habercisidir. En fazla erkekler gibi görünse de kadınlar arasında çok yaygınlaşan bel göbek ve karın çevresi yağları için önemli iki hatırlatmam olacak.

GÖRÜNMEYEN YAĞLARA DİKKAT


Sadece görünen değil görünmeyen yağları dikkate almalı ve diyet programıyla birlikte özel tedaviler ve egzersiz programlarıyla bu yağlardan kurtulmayı hedeflemelisiniz. Bu konuda karın bel çevresi iç organ yağlanma ölçümü yapılarak yağlanma miktarınız gözlenmelidir. Araştırmalar her yıl obeziteye bağlı hastalıklardan dünyada 30 bine yakın kişinin öldüğünü gösteriyor.

MEVSiMSEL DİYETLER iÇERiDEN YAĞLANDIRIR


Metabolik sendromun en sevdiği mevsimsel diyetlerdir. Kısa zamanda zayıflamak için yaptığınız diyetler ve hızla geri aldığınız kilolar bilinçsizce sarıldığınız ilaçlar geri dönüşü olmayan bir yol gibidir. Vücudunuz sandığınızdan çok daha akıllıdır. Şok diyetler, yetersiz kalori alamadığınız kopyala yapıştır diyet programları, protein eksiği ,vücutta "kıtlık'' sinyalleri başlatır. Beynin bu sinyal ile iç organlar yaşamı sürdürmek için yağ depolamaya başlar. Ve bu iç organlar çevresinde biriken yağlar metabolik sendrom için çalışmaya başlar.

PANİKATAK SORUNU

Yapılan çalışmalar beslenme ve panikatak arasında ilİşki olduğunu göstermiştir. Panik atak belirtisi olan kişilerin yüzde 90’ında kan şekeri oranlarında farklılık olduğu belirlenmiştir. Hazmı zor gıdaların sindirimi için daha çok enerjiye ihtiyacı olan vücut bu enerjiyi sağlamak için daha çok kan pompalanmasına gereksinim duyacak kalp ritmini arttırmaktadır. Panikatak sorunu yaşıyorsanız vücudunuz bu durumu nöbetlerin belirtilerinden biri olan çarpıntı olarak algılayacak ve gerçek nöbeti tetikleyebilecektir. Panikatak belirtilerine benzer belirtilerin ortaya çıkmasını engellemek için beslenmenizi sağlıklı ve bilinçli şekilde oluşturmanız gerekmektedir. Hazmı zor olan gıdalardan uzak durmanızda fayda var.

‘METABOLiK SENDROM RiSK GRUBU’NDA MISINIZ?


Aşağıdaki koşullar altındaysanız metabolik sendrom risk grubunda olabilirsiniz.

MASA BAŞINDA ÇALIŞANLAR

STRES ALTINDA YAŞAYANLAR

DÜZENSİZ BESLENENLER

KİLO SORUNU OLANLAR

BEL ÇEVRESİNDE GENİŞLEME YAŞAYANLAR

NE YAPMALI?

Masa başında çalışanlar ve stres altında yaşayanlar


Bu grubun en büyük sorunu hareketsizliktir. Bununla birlikte bu kişiler kalori alımına dikkat etmiyor ve düzensiz besleniyorsa yaşadığı kilo artışı metabolik sendrom riskini yükseltmektedir. Bu kişiler içinde zayıf olanlar içinde aynı durum söz konusudur. Görünmeyen bel ve karın çevresinde iç organ yağlanma olasılıkları aynı riskleri taşımalarına neden olacaktır. Stres vücudun sistemli işleyen düzenine darbe vuran bir faktördür.

Stresin neden olduğu ekstra dışsal faktörler buna eklendiğinde tehlike daha da büyür. Stresli kişilerin uyku ve yaşam şekillerinde düzensizlik vardır, beslenmeleri ya aşırı şekerli ya da eksiktir. Sigara alkol kullananlar için durum daha büyük tehlike yaratır. Bu durumu kontrol altına almak ve metabolik sendrom riskini önlemek için acil olarak yapılması gereken şey bu kişlerin yaşamlarınındüzene sokulmasıdır. Stresin en aza indirilmesi, kötü kolesterolün düşürülmesi düzenli egzersiz programı ile beslenme programına başlamaları gerekmektedir.

Aşırı kilo tehlike


Aşırı kilolu olan kişiler en yüksek olasılıkta metabolik sendrom adayıdır. Yüksek tansiyon, şeker ve kalp damar hastalıkları kapıda pusu kurmul durumdadır. Bu sebeple tansiyon ve kolesterolü düzenleyecek aynı zamanda kilo vermelerini sağlayacak özel bir diyet programına başlanması önerilir.

Basen yağı mı karın yağı mı estetik mi sağlık mı?

Bel çevresinde oluşan yağların basen bölgesinde biriken yağlardan daha tehlikelidir. Bu yağlar kalp ve damar hastalıkları ile tip-2 diyabete neden olmaktadır. Bu nedenle mevsimsel estetik amaçlı zayıflama ve incelme çabaları yerine kilo kontrolünün sağlık açısından ne derece önemli olduğunun bilinciyle yol almak gerekir.

Metabolik sendrom karşıtı beslenme

Kızartma, fast food ürünler, sakatat, şarküteri ürünleri, tuzlu salamura, beyaz un ve şeker, işlenmiş gıdaları beslenme listenizden çıkarmalısınız. Bunun yerine lif içeriği yüksek, bol sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet ve beslenme programı seçmelisiniz. İç yağlanmanın artmasına neden olan alkol metabolik sendrom ve gizli obezitenin hazırlayıcısıdır.

Dr. İsmail AĞAR 

Bu haber 1,131 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,576 µs