En Sıcak Konular

Sağlıklı beslenmenin başladığı yer!

16 Nisan 2010 12:05 tsi
Sağlıklı beslenmenin başladığı yer! Bazı basit kurallara uyarak bir dahaki mutfak alışverişinizi ‘daha sağlıklı’ hale getirebilirsiniz! Dr. Hasan İnsel, sağlıklı alışverişin formülünü açıklıyor...

Dr. Hasan İnsel'in yazısı: 

Sağlıklı beslenme alışveriş sepetinde başlar

Bazı basit kurallara uyarak bir dahaki mutfak alışverişinizi ‘daha sağlıklı’ hale getirebilirsiniz. Sağlıklı beslenme anlayışı, yemek masası başında değil, market sepetinde, alışveriş sırasında gıdaların seçiminde başlar.

Hiç düşündünüz mü, gıda alışverişinde farkında olmadan kaç rafa elinizi uzattınız ve aslında hiç de sağlıklı olmayan bir sürü ürünü sepetinize koyup, evinize getirdiniz? Kimi zaman albenili bir ambalaj, kimi zaman da iştah açıcı bir görünüş, bir koku sizi cezbetmiştir. Bir de ‘kötü beslenme’ alışkanlıklarımızın sepetimize koydurduğu ürünler vardır. Böyle gıdaların birçoğunu almak da adeta refleks haline gelmiştir bizim için. İşte bütün bu düşünmeden yapılan alışveriş alışkanlıklarından kurtulmadan beslenme bilincini uygulamak pek de mümkün değildir.

Alışkanlığın gücünü yenmek önemli

Muhakkak siz de yaşamışsınızdır; alışveriş torbalarını yüklenip evinize geldiğinizde aslında çoğu kez ihtiyacınız olandan fazla ve bir o kadar da gereksiz gıda aldığınızı görürsünüz, ama artık iş işten geçmiştir. Biraz dikkat ederseniz aslında almayacağınız ve dolayısıyla yemeyeceğiniz bir çok sağlıksız besini almadan alışverişinizi bitirebilirsiniz. Bir kere kesin kural olarak, karnınız açken gıda alışverişine çıkmayın. Bu hem kesenize, hem de bünyenize zarar verecektir. Her gıda alışverişinden önce nelere ihtiyacınız olduğunu iyice düşünün ve bunları bir yere yazın. Daha da iyisi birkaç gün veya bir hafta boyunca ihtiyacınız olacak ürünleri yazacağınız bir liste yapın.

Alışverişe önce manavdan başlayın

Sebze ve meyvelerin içerdikleri vitamin, mineral, antioksidan, posa miktarıyla ve tabii ki muhteşem tatlarıyla alışverişte öncelik taşıması gerekir. Üstelik neredeyse hiç yağ içermemeleri ve sıvı içeriklerinin yüksek olması da ayrı bir avantaj. Her gün birkaç defa meyve ve sebze yemeyi unutmayın. Bunlar aynı zamanda çok iyi ara öğünlerdir. Ana öğünlerde ise birçok sebze türü ile çeşitlilik sağlayabilirsiniz. Bizim mutfağın baş tacı sayılan zeytinyağlılar buna çok iyi bir örnektir. Sebze ve meyve alırken kendinize hakim olun, çok fazla almayın zira maalesef bunların dayanıklılıkları sınırlıdır.

Tahıllar ve Proteinler

Burada da doğru seçim çok önemlidir. Bütün karbonhidratlar eşit değildir, işlenmemiş olanları tercih edin, beyaz pirinç yerine bulgur gibi gıdaları yazın listenize. Ekmek çeşitleri için de aynısı geçerli. Çavdar, kepek, tam buğday gibi türleri beyaz ekmeğe tercih edin. Hububat ve kuru baklagiller çok sağlıklıdır ve daha az şeker içerir üstelik bitkisel kökenli proteinler ve posa yönünden çok zengindirler. Sıklıkla kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagilleri listenize yazın.
Et seçiminde yağsız çeşitlere yönelin. Ayrıca az yağlı süt, yoğurt, ayran, lor peyniri, çökelek listenizde olsun. Peynirlerin az tuzlu ve az yağlı olanlarını seçin ve şarküteri reyonuna listenizde yoksa hiç uğramayın.

Tatlıların cazibesi

Tatlılar, kurabiyeler, çikolata gibi ürünler bizi mutlu edebilir ama, bunlar ara sıra nefsi köreltecek kadar yenmeli ve ölçü kaçmamalıdır. Tatlı ve şekerleme ürünlerinin market ve pastanedeki çekiciliklerine ve sunuluş tarzlarına kapılmamak zordur,  bu nedenle alışveriş listenizde yazdıklarınızdan fazlasını almamaya özen gösterin. Alındıklarında en çabuk tüketilen ürünler de bunlardır. Yavaş, yavaş tatlı alışkanlığınızı azaltın, bunların yerine ölçülü miktarda fındık, ceviz, taze ve kuru meyveler gibi alternatiflere yönelmeye alışın.

Şekerli ve bol kalorili içeceklerden de kaçınmalıyız. Su, en güzel içecektir ama çok su içmeyi sevmiyorsanız doğal meyve suları ve sulu meyvelerden, bitki çaylarından da sıvı alımını tamamlayabilirsiniz. Bu nedenle listemize çeşitli düşük kalorili içecekleri de önceden eklemekte yarar var. Hazır gıdalara gelince, bunların bir kısmı çok fazla kalori, tuz veya kimyasal katkı maddeleri ihtiva edebildiklerinden genelde seçerken bilinçli ve dikkatli olmanız gerekir. Kutularında yazan içeriklerini incelemeden bunlara listenizde yer vermeyin, seçici davranın, çünkü bunlar çok kolaylıkla aklınızı çelebilirler, paketlenme ve sunum tarzları bunun için planlanmıştır.

Milliyet/Cadde



Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,583 µs