En Sıcak Konular

İyilik yapma içgüdüsü genlerde!

2 Nisan 2010 11:35 tsi
İyilik yapma içgüdüsü genlerde! "İnsanlar dünyayı allak bullak etti. Ancak aynı insanlar, ortalığı düzeltmek için doğuştan gelen bir istek de duyuyor olabilirler."


Tarih boyunca yaşanan açgözlülük ve şiddet döngüsü, insanların doğuştan kötü olduğunu akla getiriyor. Oysa yeni bilimsel kanıtlara göre en duygusuz sosyopatlar hariç her insan, doğası itibarıyla fedakârlık yapmaya eğilimli. Bu durum, toplumların kaosa girmesini engelleyen evrimsel biyolojinin binlerce yıllık gelişiminde ortaya çıktı. Ancak bilimsel araştırmalar için incelenen yaramaz çocukların kaygılı ebeveynleri, emekleme çağındaki çocukların neden araştırmalara konu olduğunu sorabilir. The New York Times'da çıkan bir makaleye göre bebekler daha sosyalleşme süreci başlamadan önce, birbirlerine yardım etme konusunda doğal bir eğilim sergiliyor. Çocuklar üç yaşına girdiklerinde, grup içinde birtakım sosyal kurallar uyguluyor. Uzun zaman önce avcı-toplayıcı topluluklar da aynısını yapıyordu çünkü hayatta kalmak için bu gerekliydi. Jane E. Brody'nin makalesine göre, bazı uzmanlar bebeklerin belirli durumlarda empati belirtileri sergilediğine inanıyor. Başka bir bebeğin ağladığını duyan bebekler, hafifçe inliyor. Bebekler ayrıca sevdikleri bir oyuncağı veya battaniyeyi üzgün arkadaşlarına veriyorlar.

İlk insanları inceleyen "Empati Çağı" adlı kitabın yazan Frans de Waal, araştırmalarını saldırganlık üzerine yoğunlaştırdı. Saldırganlığın gereğinden fazla önemsendiği sonucuna varan Waal, doğal seleksiyon sürecinin aslında işbirliğine önem verdiğini vurguladı. Doktor de Waal, "Birbirimizle iletişim kurmaya programlanmışız. Empati, bizim fazla kontrol edemediğimiz otomatik bir tepki” diye yazıyor. MR görüntüleri de bu görüşü destekliyor. Toplumsal işbirliği yapan insanlarda, beynin haz bölgelerinde yüksek faaliyet gözleniyor. The New York Times'dan Natalie Angier'ın yazdığı gibi, "insanlar işbirliği yapıyor, çünkü bu kendilerini iyi hissetmelerini sağlıyor."

İşbirliği yapmaya yönelik bu doğal eğilim, tarihsel olarak din aracılığıyla kendini ifade etmiş olabilir. En inatçı ateistler bile bunu kabul edecektir. Muhtemelen bu süreç de avcı-toplayıcı topluluklarla birlikte başladı, "İnanç İçgüdüsü" adlı bir kitap yazan The New York Times muhabiri Nicholas Wade, "İnsanları birbirine yaklaştıran din, onları toplumun ihtiyaçlarını kendi çıkarlarından üstün tutmaya yönlendiriyor" diyor.

İnsanlar dünyayı allak bullak etti. Ancak aynı insanlar, ortalığı düzeltmek için doğuştan gelen bir istek de duyuyor olabilirler.

Giderek gelişmekte olan "eko-psikoloji" çalışmaları, ortak ekolojik bilinçaltı konusunu araştırıyor. Konunun uzmanlarına göre insan zihninin evrimi doğayla o kadar yakından bağlantılı ki, doğadan kopmak çok ciddi sorunlara yol açıyor. "Umutsuzluk ve kaygı, kökleşmiş ekolojik içgüdülerimizle olan bağları koparmaktan kaynaklanıyor" diyen DanielB. Smith ekliyor: "Tehlike altındaki bir çevre, zihnimizi de tehlikeye atar."

Bilim, muhtemelen insanların gezegenimiz için doğru olan şeyleri yapıp yapmayacağına cevap veremez. Ancak bilim dünyasındaki bir avuç iyimsere göre, işbirliği ve fedakârlık yapmak ve doğayı korumak için duyduğumuz doğuştan gelen istek, bize yol göstermeye devam edecek. Doktor de Waal, "Biyolojinin bizim için en iyi umut olduğunu iddia ediyorum. Toplumdaki şefkat ve insancıl duygular sadece siyasetle, kültürle veya dinle bağlantılı olsaydı, mahvolmuştuk" diyor.

KEVIN DELANEY/ The New York Times-Sabah



Bu haber 1,540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,190 µs