Yaralara şifa: Bal merhemi | " /> Yaralara şifa: Bal merhemi | "/>

En Sıcak Konular

Yaralara şifa: Bal merhemi

1 Şubat 2010 12:40 tsi
Yaralara şifa: Bal merhemi Nijerya'daki cerrahlar, yaraları balla tedâvi etme hususunda büyük muvaffakiyetler elde etmişlerdir.

Kâinatın yaratıcısı, insanlara karanlıkların içinde dünya gibi mükemmel bir mesken halketmiş ve bizleri irademiz harici buraya göndermiş. İyiyi kötüyü, güzeli çirkini öğretip bizleri bir imtihana tâbi tutmuş. Biz insanlar da. bu tatlı mavi küre içinde bir yandan imtihana çalışırken, bir yanda da hayatımızı sürdürmek, hatta daha iyi sürdürmek için afâki ve enfüsi dairedeki hâdiselerle ilgilenmişiz. Onlara dikkat etmişiz. Üzerlerinde düşünmüşüz. Çoğu zaman yaratıcımızın elçilerinin getirdikleri ışıklarla çevremizi değerlendirerek iyi neticelere varmışız.

İşte son elçisinin bizlere tebliğleri sırasında Öğrettiği bir sözü: "Bal bütün dertlere devâdır". Evet bal bütün dertlere devâdır. Fakat bizler bunu hep balı yiyerek dertlerimize çâre bulacağız şeklinde anlamışız. Oysa son yıllarda yapılan ilmi araştırmalar, balın aynı zamanda merhem gibi sürülerek de kullanılabileceğini ortaya çıkarmıştır.

Nijerya'daki cerrahlar, yaraları balla tedâvi etme hususunda büyük muvaffakiyetler elde etmişlerdir. Bu cerrahlardan biri olan Spencer EFEM, Kalabor'daki üniversite Hastahanesinde üç yıl zarfında 59 hastayı balla tedâvi ederek, biri hariç hepsinin sıhhate kavuşmalarına sebep olmuştur. Bazı doktorlar yanık, yara, fazla yatmadan mütevellit ve çeşitli ülser türlerinden muzdarip hastalarını klâsik pansuman ve antibiyotik kullanarak tedâvi etmeye çalıştılar. Netice başansız olunca hastalarını Dr. S. E'ye havale ettiler. Dr. E. yaralı kısımların araştırılması için numuneler aldıktan sonra yaralara saf bal sürdü. Böylece zedelenenmiş dokular kurudu ve vücut yarayı kolaylıkla tamir edebildi. Dr. E. bunu şöyle izah ediyor: "Bal tatbikinden sonra, yara kabuğu ile, çürümüş ve kangrenli dokular giderek birbirinden ayrıldılar. Bu kısımlar hastayı incitmeden birkaç pens ile alındılar. En altta ise sağlıklı doku kaldı. Yapılan laboratuvar incelemeleri neticesinde, yaraların bazı mikroorganizmalardan mütevellit olduğu anlaşıldı. Göz ve idrar yolu enfeksiyonlarında rastlanan Pseudomonas pyocyanea ve mide-barsak iltihaplarına sebebiyet veren Escherichia coli bunlardan bazılarıdır.

Balla tedâviden bir hafta sonra yaradan alınan kültürde bu mikroorganizmaların hiç birisi bulunamamıştır.

Bal çok düşük asiditeli, oldukça koyu kıvamda ve su emicidir. Bu özellikleri ile bal, ödemli (şişmiş) dokulardan suyu emerek yarayı temizler ve daha başka enfeksiyonları önler. Bal, aynı zamanda bakteri öldürücü eleman olan inhibini de ihtiva eder. Böylece müzmin yaralardaki ölü dokuların, balla tedâvi vasıtasıyla hiçbir cerrahi müdaheleye lüzum kalmadan alınabileceği de isbat edilmiş oldu. Hatta bazı durumlarda deri nakli ve herhangi bir uzvun kesilmesine gerek kalmamaktadır.

Yavuz Musa/ Sızıntı



Bu haber 1,507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,756 µs