En Sıcak Konular

Menopoz diye bir hastalık var mı?

7 Temmuz 2008 10:42 tsi
Menopoz diye bir hastalık var mı? Gazetelerde “menopoz tedavisinde yeni dönem” başlıklı haberler görmüş olabilirsiniz. Menopozu “tedavi etmek” doğru bir yaklaşım mıdır? Her şeyden önemlisi, menopoz tedavi edilmesi gereken bir hastalık mıdır?

Yüksek tirajlı gazeteler menopoz tedavisinde yeni bir dönemin başladığını duyurdu. ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, menopoz döneminde kadınlara uygulanan hormon tedavisi en fazla beş yıl ile sınırlandırılacaktı. Çünkü, bu tedavinin uzun vadeli uygulanmasının meme kanseri riskini artırdığı görülmüştü.

Bu haberi okuyunca aklımıza ilaç endüstrisinin içyüzünü anlatan Satılık Hastalıklar kitabı geldi. Kitabın yazarları Ray Moynihan ve Alan Cassels menopozun bir hastalık değil, hayatın olağan bir dönemi olduğunu ifade ediyorlar. Her kadının yaşayacağı bu dönemin “hastalık” olarak tanımlanması, ilaç endüstrisinin işine geliyor. İlaç şirketleri, menopozun bir hastalık olarak algılanması için ünlü isimleri kullanarak kampanyalar düzenliyorlar (Ülkemizde menopoz ilaçları için yapılan benzer bir reklam kampanyasında Derya Baykal kullanılmıştı).

Menopoz tedavisi için ilaçlarıyla ilgili yapılan, 17 bin kadının katıldığı Kadın Sağlığı İnisiyatifi (Women's Health İnitiative) isimli çalışma 2002 yılında sonuçlandı. 2002 yılında menopoz tedavisi için kullanılan hormon haplarının kalp krizi, kan pıhtılaşması ve meme kanseri risklerinin arttığı; kemik kırılmaları ve kolon kanseri risklerinde azalma olduğu görüldü. Bu çarpıcı sonuçlara rağmen, menopoz hâlâ hastalıkmış gibi lanse ediliyor ve hormon haplarının kullanımı – yeni kampanyalarla desteklenerek – devam ediyor.

İlaç şirketlerinin menopoz konusunda nasıl çalışmalar yaptığını ve tüketicileri nasıl yönlendirdiklerini merak ediyorsanız, Satılık Hastalıklar kitabının “Menopoz” başlıklı bölümünün özetini sunuyoruz:

Ünlülerle işbirliği

İlaç şirketleri ünlü isimlerle işbirliği yaparak, hastalık hakkında belirli bir görüşün ve onu tedavi edecek ilacın pazarlanması için, “bilinçlendirme” kampanyaları düzenlemektedirler. Ünlü ismin ilaç şirketinden aldığı paradan haberi olmayan tüketici, bu kampanyalarda güvendiği ismin kişisel deneyimlerini paylaştığını zannederek yanılabilir.
• Wyeth, menopoz hakkında toplumu “bilinçlendirmek” için tanınmış manken Lauren Hutton ile çalıştı. Hutton’ın bilindik yüzü hem menopozun “tehlikelerini”, hem de Wyeth hormon ilaçlarının “vaatlerini” anlatan devasa pazarlama kampanyasının ön saflarında yer aldı.
• Lauren Hutton gibi yıldızlara, zahmetlerinin karşılığı olarak 2 milyon dolara kadar çıkabilen paralar ödeniyor ama net rakamlar sır gibi saklanmakta.
• Dahası, birçok televizyon programı ve bulvar gazetesi bu şöhretleri “toplumu bilinçlendiren” insanlarmış gibi gösteriyor ve tabii ki bu hizmetleri karşılığında perde arkasında ödenen rakamlardan hiç bahsedilmiyor.
• Menopozun korkutucu bir hormon kaybı dönemi olarak satılması, hormon replasmanının vaatlerini satmak için temel zemini oluşturuyor.
• Lauren Hutton’ın yer aldığı Wyeth reklamı kadınları menopozun sadece hayatın doğal bir parçası olmadığına ikna etmeye yardım ediyordu. Bu reklâma göre menopoz, ölümcül ve korkutucu hastalıkların riskini artıran ve bir hekime görünmeyi gerektiren “estrojen kaybı” durumuydu.
• Menopozu “tedavi etmek için” kullanılan hormon replasman tedavisinin kombine şekli kalp krizi, inme, kan pıhtılaşması ve göğüs kanseri risklerini hafifçe arttırarak ilacı kullanan bütün dünyadan milyonlarca kadına faydadan çok zarar veriyordu.
• 1998 senesinde HERS ismi verilen, bir çalışma, hormon replasman tedavisinin uzun vadeli risklerini ve faydalarını ortaya koydu. O zamana kadar, farkına varmaksızın kontrolsüz bir global deneyin denekleri olmuş kadınlar bu ilaçları kullandılar.
• 2002 yılında, başka bir araştırmanın, Kadın Sağlığı İnisiyatifi’nin sonuçlarına göre, hormon tedavisiyle kalp krizi, kan pıhtılaşması ve meme kanseri risklerinin arttığı; kemik kırılmaları ve kolon kanseri risklerinde azalma olduğu görüldü.”

www.iyilikguzellik.com özel



Bu haber 1,520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,803 µs