1 numaralı halk sağlığı düşmanı | " /> 1 numaralı halk sağlığı düşmanı | "/>

En Sıcak Konular

1 numaralı halk sağlığı düşmanı

28 Eylül 2009 11:19 tsi
1 numaralı halk sağlığı düşmanı Kanadalı doktorlar tuzu, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle "1 numaralı halk sağlığı düşmanı" ilan etti. Tuz hakikaten zararlı mı?

Günlük doz ne kadar olmalı. Bizler ne kadar tüketiyoruz? Kanadalı doktorlar tuzu, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle "1 numaralı halk sağlığı düşmanı" ilan etti.

Halk İçin Bilim Merkezi isimli sivil toplum kuruluşuna üye doktorlarca yapılan Tuzlu Bir Hata isimli araştırmaya göre, tuzun ve içeriğindeki sodyumun neden olduğu ölümler, diğer kimyasallara oranla daha yüksek.

Halk İçin Bilim Merkezi Ulusal Koordinatörü Bill Jeffery, hükümeti ve gıda üreticilerini aşırı sodyum tüketimini dizginlemede daha etkin hareket etmeye çağırdıklarını belirterek, "Gıdalardaki tuz oranını yüzde 75 azaltmak, sağlık sisteminde yıllık 2 milyar Dolar daha az harcama ile eşdeğerdir. Tuzun ve başka gıdalarla alınan ilave sodyumun, kardiyovasküler sistem üzerindeki olumsuz etkileri bilinenden daha fazladır. Yüksek tansiyon hastalarının üçte birinin hastalık nedeni tuz ve sodyumdur. İşte biz bu ve daha birçok nedenden ötürü tuzu 1 numaralı halk sağlığı düşmanı olarak ilan ediyoruz" dedi.

Araştırmada, 320 lokantada yapılan incelemelerde, normalde 70 gramlık bir hamburger ya da patates kızartması servisinin içinde 40 miligram olması gereken tuz ve sodyum miktarının, 500 ila 550 miligram olarak saptandığı belirtildi.

 
Tuz zararlı mıdır?
Sağlıklı bir diyet için tuz gereklidir. Bir günde yaklaşık 1 g tuza ihtiyacımız vardır. Bununla beraber, birçoğumuz günde yaklaşık 10 g, yani gereğinden on kat daha fazlasını tüketiyoruz. Bir seferde bu değerin on katı ölümcül olabilmektedir! Bazı kanıtlar göstermiştir ki, bazı insanlar için, çok fazla tuz yüksek kan basıncında payı olan bir faktördür. Yalnız “çok fazla” miktarının ne kadar olduğu kişiden kişiye değişmektedir. Tüketimi günde 5 grama düşürmek önemli bir tavsiyedir.

Gıdalarda neden tuz kullanılır?
Bizim günlük 1 g'lık tuz ihtiyacımızı doğal olarak gıdalar bünyelerinde bulundurmaktadır. Bununla beraber, bazen işleme veya pişirme esnasında gıdaya tuz ilave edilmektedir. Aynı zamanda tadı ve lezzeti artırmak için de tüketiciler tarafından yemeğin üstüne serpilir. Ekmek,domates, haşlanmış yumurta gibi gıdalar bir çok kişi için tuzsuz yeterli lezzetli değildir. Tuz aynı zamanda bazı gıdaları korumak amacıyla da ilave edilir. Gıda korunmasının bilinen en eski yöntemlerinden birisi de tuzla kürleme yöntemidir.

Tuz olmaksızın ekmek yapabilir miyim?
Tuz elbetteki bir hamurda çok önemlidir. Undaki bir çok protein karıştırma işlemiyle gluten ağını oluşturur. Bu proteinlerden bazıları tuzlu suda, normal suya göre daha iyi çözünür.

Bu nedenle, daha güçlü gluten ağı elde etmede tuz yardımcı olmaktadır.

Ticari fırınlarda genelde tuz ilavesi karıştırmanın son aşamalarında yapılmaktadır. Çünkü hamuru gevrek yapmakta ve ayrıca bu aşamada mayanın gelişmesini engellemektedir. Bununla birlikte tuz olmaksızın da ekmek eksiksiz bir şekilde yapılabilir.

Neden tuz iyi bir gıda koruyucusudur?
Tuz bir antibakteriyel ajan olarak tanımlanır. Çünkü birçok gıdada bakteriyel gelişmeyi engeller. Tuz gıdayı, gıdadaki “serbest” su molekülleri miktarını düşürerek korur. Bakterilerin gelişmesi için neme ihtiyaçları vardır, yani yeteri kadar “serbest” su olmayan tuz içeren gıdalarda bakteriler iyi gelişemez.

Gıdalara eklenen tuz katkıları

E249, E250, E251, E252, E260, E260, E262, E263, E281, E282, E283

Gıda hareketi



Bu haber 1,599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,633 µs