En Sıcak Konular

Sistit, çocukta böbrek hasarına yol açıyor

16 Kasım 2015 12:28 tsi
Sistit, çocukta böbrek hasarına yol açıyor İdrar yolu enfeksiyonu çocukluk çağında en sık görülen enfeksiyonlardan biri.

İdrar yolu enfeksiyonu çocukluk çağında en sık görülen enfeksiyonlardan biri. Ateş, kusma, idrarda kötü koku, ishal ve kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan sorun, ilk 1 yaşta erkek çocuklarda, daha sonraki tüm yaş gruplarında ise kız çocuklarında sık görülüyor.
 
Özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda böbrek hasarı yapma potansiyeli olduğu için, idrar yolu enfeksiyonunun önemsenmesi gerektiğine vurgu yapan Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Cihangir Akgün, aileleri belirtiler konusunda uyardı.
 
Yaş küçüldükçe belirtilerin daha silik olduğunu belirten Akgün, “Yaş arttıkça idrar yaparken yanma, sık idrara gitme, kanlı idrar gibi belirtiler olabiliyor ancak yaş küçüldükçe idrar yolu enfeksiyonu geliştiğini anlamak zorlaşıyor. Bu durumda muhakkak idrar tahlili yapılması gerekiyor. Özellikle yenidoğan döneminde vücut ağırlığında artış olmaması, huzursuzluk gibi şikâyetlere sebep olabilirken, daha büyük çocuklarda karın ağrısı, yan ağrısı, idrar yaparken yanma, huzursuzluk, ateş, kusma gibi belirtilere sebep olabiliyor” dedi.
 
BİRÇOK HASTALIĞI TAKLİT EDEBİLİYOR

 
Doç. Dr. Akgün’e göre bu belirtilerin dışında, havale geçirmiş bir çocuktaki ateşin sebebi de idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Bu yüzden idrar tetkiki yapmak tüm yaş grubunda çok önemli. İdrar yolu enfeksiyonu (sistit) özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda geçirildiği zaman böbrek hasarı yapma ihtimali var. Tek atakta bile %30-35 oranında böbrek hasarı gelişebiliyor. Bu sebeple bir kez dahi idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastaların takibi çok önemli.
 
BÖBREK HASARI VE BÖBREK KAYBIYLA SONUÇLANABİLİYOR
 
Hastalığın ilk 1 yaşta erkek çocuklarda daha fazla görülmesinde, sünnet derisi suçlanıyor. Dr. Akgün’ün verdiği bilgilere göre sorun, sünnet olmamış çocuklarda 20 ile 100 kat fazla gelişiyor. Özellikle yenidoğan döneminde ve süt çocukluğu döneminde kız çocuklarının küvette banyo yaptırılması veya birikmiş suya temas etmesi riski artırıyor. Ayrıca alt temizliğinin arkadan öne doğru yapılması ile de enfeksiyon bulaşabiliyor. Çocukluk çağında geçirilen idrar yolu enfeksiyonu sonraki dönemlerde böbrek hasarı ve böbrek kaybına varan olumsuzluklara sebep olabiliyor.
 
ÇOCUĞUNUZU KORUMAK İÇİN BUNLARI UYGULAYIN

 
Doç. Dr. Cihangir Akgün, çocukların idrar yolu enfeksiyonlarından korunması için yapılması gerekenler hakkında ise şunları aktardı:
 
- Yaban mersini tüketiminin, idrar yolu enfeksiyonunun sıklığını azaltmada etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

- Isırgan otu çayı, maydanoz suyu gibi bitkilerin de bilimsel ispatı olmamakla birlikte kullanılmasının bir sakıncası olmuyor.

- Özellikle süt çocukluk döneminde banyo, küvet, jakuzi kullanımını kesinlikle yasaklanmalı. Duş tipi akan suda banyo yaptırılmalı.

- Hijyene dikkat edilmeli, çocuğun altı uzun süre kirli kalmamalı.

- 3-8 yaş arası çocuklarda özellikle kız çocuklarında televizyona dalarak tuvaleti erteleme alışkanlıklarının önüne geçilmeli. Bu tür durumlarda hem idBu hastalık torbasının kasılması bozuluyor hem de idrar tekrarlayan enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Bu yaşta özellikle çocukların idrar tutma alışkanlıkları aile tarafından dikkatle izlenmeli, böyle bir durum varsa profesyonel yardım alınmalı.
 

Bu haber 7,150 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,009 µs