Hepatit B, AIDSten 100 kat daha bulaşıcı
16 Kasım 2015 11:18 tsi
Dünyada 350 milyon kişinin Hepatit B virüsü taşıyıcısı olduğu belirtiliyor. Her yıl 50 milyon kişinin bu virüsle temas ettiği kabul ediliyor.
Türkiye'de ortalama her 100 kişiden 4 ya da 5'inin kişinin bu virüsle temas ettiği, unuttuğumuz bir gerçek. Peki, bu hastalığın tanısı zor mu konuluyor?
Medilife Beylikdüzü Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Habibe Duman " Hepatit B AIDSten 100 kat daha bulaşıcıdır. Türkiye'de de sık görülen bir virüstür. Önemli olan erken tanımaktır. Eğer erken tanınmazsa ve tedavi edilemezse sinsice ilerler. Sonra karaciğer sirozu ve daha sonrada karaciğer Kanserine dönüşebiliyor.
'BULAŞMA YOLLARININ ÖĞRENİLMEMESİ YAYILMAYI ARTIRIYOR'
Bulaşma yollarının öğrenilmemesinin hastalığın yayılmasını artırdığına dikkat çeken Duman Deri bütünlüğünün bozulduğu her türlü durum, mikroplu kan ve vücut sıvılarının bedenin iç yüzeyine teması, mikrobu taşıyan kişi ile cinsel ilişkiye girmek, ilaç hazırlama gibi malzemelerin ortak paylaşıldığı damar içi ilaç kullanımı, mikrobu taşıyan anneden doğma, enfekte kişinin kanı veya açık yarası ile temas etme, virüsün bulaştığı iğnenin batması veya kesici delici alet yaralanması, mikroplu kişinin jilet, ustura, tırnak makası, diş fırçası gibi kesici-delici/kanla temas edebilecek malzemelerini paylaşma, hemodiyaliz, akupunktur yoluyla hastalık bulaşabilir dedi.
'SİGARADAN SONRA EN ÖNEMLİ İKİNCİ NEDEN KANSEROJEN'
Hepatit B Virüsünün erken tanısının hastanın maddi ve manevi olarak hastalıklardan ve kanserden korunması için çok önemli olduğunu vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Habibe Duman, Dünya Sağlık Örgütü'nün Hepatit B Virüsünün Sigaradan sonra bilinen en önemli ikinci nedeni kanserojen olarak tanımladığını hatırlattı.
'TANISI ÇOK KOLAY'
Yeni Teknolojiler Hepatit B Virüsünün tanısını koymayı çok kolay hale getirdiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Habibe Duman, Bu hastalığın tanısı laboratuvar imkânları açısından çok kolay. Basit bir kan alma işlemiyle elde edilen serum örneğinden anti-HBs, HBsAg, HBeAg, anti-HBc, anti-HBc IgM, anti-HBe, HBV DNA gibi doktorların sizin durum ve şikâyetlerinize uygun testlerin yapılması mümkün. dedi.
'AŞISI VAR VE ETKİN'
Duman Bulaşması çok kolay olan ve tanısı yaygınlaşan Hepatit B virüsü ile savaşta Hepatit B aşısı çok önemlidir, bu aşının yanında ilaç tedavisi de bu hastalık ile mücadelede oldukça önemlidir" dedi.
Erişkin yaş grubunda 0, 1 ve 6 aylarda yapılan üç doz aşılama ile 40 yaş altı sağlıklı erişkinlerde
; Birinci dozdan sonra yüzde 30-55,
İkinci dozdan sonra yüzde 75,
Üçüncü dozdan sonra da yüzde 90dan fazla oranda koruyuculuk oluşmaktadır diye ekledi.
"GEBELERDE ÇOK DAHA TEHLİKELİ"
Hepatit B virüsü taşıyan gebelerin yüzde 90'ından daha fazlasında gebelik sırasında bebeklerine bu virüsün bulaştığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Habibe Duman ''1998 yılında başlanan Hepatit B aşılaması ile tüm yenidoğan bebeklere doğumu takiben ilk saatlerde Hepatit B aşısı uygulanmaktadır. Ancak hastanede doğum yapmayan kadınların Hepatit B aşısı olmadan doğan çocuklarına virüs yerleşmekte ve sinsi bir şekilde çok büyük bir oranda hastalığa yol açmaktadır. Hepatit B tespit edilen annelerin ise doğumdan önce mutlaka tedavi edilmesi ve doğan çocuğa da ilk 8 saat içinde Hepatit B aşısının ve Hepatit B ilacının yapılması bebeği hastalıktan korumak adına mutlaka gereklidir. Hepatit B aşısı, çocuk doğduğunda birinci ayda ve altıncı ayda 3 doz halinde yapılmalıdır. Bunun yanında, doğan çocuğun birinci sene sonunda Hepatit B testlerinin yapılması ve testlere göre tedavisinin mutlaka yapılması gerekmektedir" diye konuştu.
Bu haber 5,138 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle