En Sıcak Konular

Asıl kudret kabuğunda!

6 Kasım 2015 11:03 tsi
Asıl kudret kabuğunda! Mucizevi şifa kaynağı nar kabuğu

Narın o mücevhere benzeyen minik tanelerinin yanında, kabuğunun ve çiçeklerinin de şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz?

Araştırmalarla faydaları desteklenmiş ve her geçen gün yeni bir faydası bulunan “süper besinler” olarak adlandırdığımız grubun bir bakıma en yeni üyesi “Nar kabugu”. Evet yanlış duymadınız, faydaları saymakla bitmeyen antioksidan zengini narın kabuğu da sağlığınız uzerinde oldukça etkili.

Nar kabuğunun faydaları arasında; kötü kolesterolü düsürmek, immun sistemi güçlendirmek ve birçok kanser türüne karşı koruyucu olması ön plana çıkıyor. Nar kabuğunda bulunan ellagik asit antioksidan, anti-mutajen ve anti-kanser özelliklere sahiptir . Ellagik asit kansere neden olan moleküllere bağlanarak onları çok önemli bir oranda etkisizleştirmektedir.

Beslenme uzmanı ve diyetisyen Merve Tığlı, özellikle ülkemizde birçok insanın nar kabuğunun faydalarından habersiz olduğu için kabuğunu çöpe attığını, oysa ki kabuktaki besin değerinin mucizevi düzeyde yüksek bulunduğunu belirtti.

Nar kabuğu faydaları birçok hastalık riskini azaltacak ve kötü kolesterol seviyesini düşürecek düzeyde güçlü antioksidanlar olan flavonoidler, proantisiyanidler ve fenolik bileşikler içeriyor. Bu içerigiyle özellikle kalp hastalıklarını önlemede büyük katkı sağladığını vurgulayan Tığlı, şunları söyledi:
"Sağlıklı bir diyet ve yeterli egzersiz ile günlük beslenmenize bu mucizevi meyve ve kabuğunu da ekleyip,düzenli olarak tüketen herkes yaşam kalitesindeki farkı hissedecektir.
Nar kabuğunun diğer avantajlarından bazıları da kumaş, yüz kremleri veya kozmetik ürünleri ve bazı diş ürünlerinde dogal boya maddesi olarak kullanılmasıdır."

Amerika'da kalp hastalıklarının ölümle sonuçlanma oranı arttıkça, bu kötü gidişata dur demek amacıyla yapılan çalışmalarda kullanılan nar kabuğunun kalp hastalıklarının neden olduğu ölüm oranını azalttığı saptanmıştır.

Geçmiş zamanlara bakıldığında özellikle Hindistan'da yaşayan insanların hastalıklardan korunmak için nar kabuklarını minik parçalar halinde doğrayıp güneşte kurutarak tükettikleri saptanmıştır. Nar kabuğu Hindistan'da, tüm annelerin ecza dolabında bulunan en değerli 'kocakarı' ilacı olarak da bilinmektedir ve kabuklarının atılması o dönemlerde bir suç olarak kabul edilmektedir.

Geçmişte yapılan calışmalar nar kabuğunun kaynatılarak içilmesinin sakinleştirici etkisi üzerinde dururken bu formun ayrıca dizanteri, ishal, bağırsak solucanları ve daha birçok hastalıkta yararlı olduğu kabul edilmiştir.

Nar Kabuğu Nasıl Kurutulur ve Kullanılır?

Narın çekirdeklerini çıkardıktan sonra soyma bıçağı kullanarak kabuğunu uzunlamasına kesebilirsiniz.

Kestiğiniz nar kabuklarını güneşte kurutabilir ve kurutulmuş kabukları tamamen soğuduktan sonra, bir kilitli torba ya da hava geçirmez bir kaba koyarak saklayabilirsiniz.

Ecza dolabınızda diyare (ishal), kolit, hemoroid tedavisi için ilaç olarak saklamak isteyenler için Merve Tığlı şu formülü öneriyor:

Malzemeler

* ½ su bardağı güneşte kurutulmuş nar kabuğu

* 1 çorba kaşığı kimyon tohumu

* ½ su bardağı kefir veya probiyotik yoğurt

* Tat vermesi için kaya tuzu

Yapılışı

Nar kabuklarını 30 dk sıcak suda beklettikten sonra tüm malzemelerle birlikte homojenize bir karışım olana kadar blenderize edin. İçine tat vermesi için tercihe bağlı olarak kaya tuzu ekleyebilirsiniz.

Kullanım dozu

Bu karışımı ishal, dizanteri, kolit, hemoroid ve mide ağrısı durumunda bir günde üç dört kez, 1/2 su bardağı ölçüsünde kullanabilirsiniz.

Nar kabuğu, tanen içeriğiyle çok güçlü bir astrenjan ( kanamayı durduran ilaç) dır ki böylelikle bağırsaklardaki inflamasyonu azaltır, hemoroid kanamalarını önler ve intestinal sistemdeki tüm kanamaları durdurucu özelliği vardır.

Tığlı, intestinal sistem hastalıkları, kalp hastalıkları ve birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltmak ve/veya tedavilerin etkinliğini artırmak için günlük beslenmenizde yeşil çayın yanında nar kabuğu çayının da alınmasını tavsiye ediyor

Yapılan çalışmalar günde 2-3 fincan nar kabuğu çayının genel sağlık üzerinde olumlu etkilerinin ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor.

Suyu kanser hücrelerini zayıflatıyor

Prostat kanseri erkeklerde ölüme neden olan ikinci kanser türü olarak biliniyor. Eğer ameliyat sonrasında kanser tekrar ortaya çıkarsa erkeklik hormonu olan testesteronun seviyesi azaltılmaya çalışılıyor. Çünkü kanserli hücreler yayılmak için bu hormona ihtiyaç duyuyor.

Ancak zaman içerisinde kanser, hormonu baskı altına alan bu tedaviye karşı bir yol keşfediyor ve tekrar yayılmaya başlıyor.

Martins-Green biyoloji laboratuarında yapılan bu araştırma, yapay olarak üretilen prostat kanser hücreleri üzerinde nar suyunun mucizevi bir etkiye sahip olduğunu kanıtlıyor.

California Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, nar suyundaki bileşenlerin kanser hücrelerini zayıflattığını belirlediler.

Yine Wisconsin Üniversitesi'nde hayvanlar üzerinde yapılan araştırmada Nar suyunun kanserin ilerleme hızını düşürdüğü tespit edilmiştir.

Laboratuarda oluşturulan prostat kanseri hücreleri üzerinde nar suyu kullanan araştırmacılar, nar suyundaki aktif bir grup bileşenin metastatik prostat kanseri hücrelerinde hücre yapışması ve göçünde moleküler etkiye sahip olduğunu tespit ettiler.

Kanser üzerinde etkili olabileceği ileri sürülen kısım daha ziyade, "narın çekirdeği". Konjuge linolenik asit bakımından zengin çekirdek yağının, fareler üzerinde yapılan çalışmada kolon kanseri modeli üzerinde belirgin etkisi tespit edilmiş. Ayrıca deney hayvanlarında göğüs kanseri, prostat kanseri modelleri üzerinde de belirgin etkisi tespit edilmiş. Prostat kanseri hücreleri üzerinde yapay ortamda nar çekirdeğinden koruyucu ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen nar yağının soğukta sıkılarak elde edilen çekirdek yağından daha etkili olduğu gözlenmiştir.

Afrodizyak etki yaratıyor

Nar ve nar suyu kan dolaşımını engelleyen zararlıların yok edilmesinde en güçlü doğal savaşçıdır. Bu da ereksiyon sorunlarını doğrudan çözebilmesi anlamına gelmektedir.

İngiltere'de bir sağlık enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, günde bir bardak nar suyu içmek erkeklerde cinsel perfromansı artırıcı ve ereksiyon problemlerini giderici etki yapıyor.

53 kişi üzerinde 6 ay süre ile yapılan deneylerde, uzmanlar, nar suyunun içindeki maddelerin seks yaşamını hareketlendirdiğine dair ciddi tespitlerde bulunduğunu söyledi.

Tüketirken bunlara dikkat edin

* Nar suyunu meyve suyu alternatiflerinde kullanabilirsiniz. Nar suyu, yemeklerin yanında, ara öğünlerde veya kahvaltıda tüketilebilir.

* Nar tanelerini ayıkladıktan sonra salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Hem görüntü hem de tat olarak salatalarınızı güzelleştirmekle kalmayıp; besin değerini de artırmış olacaksınız.

* Nardan üretilen pekmezi de alternatif olarak kullanmakta yarar var.

* Vitamin kayıplarının en az olması için hazırlığından hemen sonra tüketilmelidir. Nar suyu satın alırken, UHT tekniği ile karton kutularda ya da cam şişelerde olanları tercih edilmelidir.

Diyet yapanlar dikkat!

Narın sağlık üzerinde olumlu etkisi olması yanında, miktarına dikkat etmeden tüketildiğinde kilo sorunu yaşayan kişileri biraz üzebilir. Kilo kontrolüne dikkat eden kişiler narı miktarına dikkat ederek tüketmelidir. 1 porsiyon meyveye denk gelen narın miktarı 1/2 orta boy nardır.

Narın bilinen bazı faydaları:


* Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler
* Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur
* Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır (Yapılan bir araştırmada Nar suyunun polifenolik bileşikler yönünden zenginleştirilmiş preparatının grip virüsü üzerinde öldürücü etkisi tespit edilmiştir.)
* Enerji verir, yorgunluğu giderir
* İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar
* Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur
* Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller
* Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar
* İshali (diare) önler tedavide destek sağlar
* Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar
* Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır 

Bu haber 3,280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,812 µs