Menopoz dönemi sonrası kemik kaybına fırsat vermeyin
19 Ekim 2015 13:43 tsi
Ülkemizde kadınlar ortalama 46 yaş sonrasında menopoza giriyor. Sıcak basması, sinirlilik, kilo alma ve ciltte kırışıkların artması gibi sorunlar, menopozda kadınların en çok yakındıkları sorunları oluşturuyor.
Ancak menopozun yol açtığı çok daha önemli bir problem var; tıp dilinde osteoporoz olarak bilinen kemik kaybını hızlandırması
Her kadının kemik kaybına karşı henüz gençlik döneminde önlemler alması çok önemli. Bu önlemlerin başında ise düzenli olarak egzersiz yapmak geliyor! Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Görgen, her gün düzenli olarak tempolu yürümenin menopozda kemik kaybına karşı birebir olduğuna dikkat çekti!
Vücudumuzda 2 tür kemik var
Kemik kaybı aslında 20 yaşından sonra başlamakla birlikte, menopoz dönemine kadar çok önemli bir kayıp görülmüyor. Doç. Dr. Hüsnü Görgen, menopozdan sonra östrojenin eksilmesiyle kemik yoğunluğunda azalma ve kırıklara eğilim söz konusu olduğunu belirtti. Vücudumuzda kortikal kemik ve trabeküler kemik olmak üzere iki ayrı kemik türü mevcut. Kortikal kemik tüm vücut kemiklerinin yüzde 80ini oluşturuyor.
Boy kısalıyor, kırıklara eğilim artıyor
Doç. Dr. Görgen, trabeküler kemiklerde (omurgalar ve uzun kemiklerin uç kısımları) yılda yüzde 5 ve vücudun total kemik kitlesinde ise yılda yüzde 1-1.5 oranında kayıp görüldüğünü belirterek şu bilgileri verdi: Menopozdan 20 yıl sonra trabeküler kemik kitlesinde yüzde 50 ve kortikal kemiklerde yüzde 30 oranında kayıp oluyor. Bunun sonucunda boy kısalıyor ve kırıklara eğilim artıyor. Örneğin yapılan çalışmalarda 70 yaşındaki kadınların yüzde 25inde sırt veya bel kemiklerinde ve 90 yaşındaki kadınların yüzde 20sinde kalça kırığı olduğu saptanmış
Erken tedavi kırıkları önleyebiliyor
Menopozdan sonraki erken dönemlerde kemik kaybının daha hızlı olduğu için tedaviye mümkün olduğunca erken başlamak gerektiğine dikkat çeken Görgen, Hormonal tedaviyle kemik kırıkları yüzde 50 oranında azaltılabiliyor. Ancak bu amaçla menopoza giren kadınlara östrojen verilmesi önerilmiyor dedi. Görgen sözlerine şöyle devam etti: Yapılan çalışmalarda; tedaviye kalsiyum eklendiğinde sırt ve bel kemiği kırıklarında yüzde 80 oranında bir azalma olduğu saptanmış. Ayrıca 70 yaşın üzerindeki kadınlarda ve güneşin az olduğu bölgelerde yaşayanlarda tedaviye D vitamini eklenmesi gerekiyor
Günde 2-2.5 kilometre yürüyün
Kemik kaybının önlenmesinde yaşam şekline de dikkat etmek gerektiğini belirten Doç. Dr. Hüsnü Görgen, bunun en etkili yollarından birinin ise egzersiz olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: Menopoz dönemindeki kadınlara günde 2-2.5 km. yürüyüş öneriliyor ve bunun tedavinin etkinliğini artırdığı düşünülüyor. Yürüyüşün yanı sıra dans, tenis ve ip atlama gibi vücuda ağırlık bindiren spor türleri de osteoporozda korunmada etkili oluyor. Eğer düzenli yürüyüş yapılamıyorsa, haftada 3-4 gün, 30 dakika bu tür egzersizleri ihmal edilmemeli.
8 adımda kaybı önleyebilirsiniz
Doç. Dr. Hüsnü Görgen, kemik kaybına karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:
1.Sigara kullanımından kaçınmanız çok önemli. Çünkü özellikle sigara kullanımı kemik kaybını artırıyor.
2.Yeterli miktarda kalsiyum alımına dikkat edin. Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, fındık, badem, kuru incir en iyi kalsiyum kaynaklarını oluşturuyor.
3.Osteoporoz açısından risk grubunda yer alıyorsanız, D vitamini ile birlikte günde 12001500 mg kalsiyum takviyesi yapmanız da uygun olacaktır. Tabii doktorunuza danışarak!
4.Protein kemikler için büyük önem taşıyor, bu nedenle yeterli miktarda almanız çok önemli. Ancak yüksek proteinli diyetlerden de kaçının. Çünkü fazla miktarda protein tüketmek kemiklerde güç kaybına yol açıyor.
5.Günde 6 gramdan fazla tuz tüketmeyin. Aşırı tuz vücutta kalsiyum kaybına, dolayısıyla kemik kaybına neden oluyor.
6.Kafein kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açıyor. Bu yüzden günde 3 bardaktan fazla kahve ile çay içmeyin. Ayrıca kolalı içeceklerden de kaçının.
7.İdeal kiloda kalın. Aşırı zayıf olmak östrojen seviyesinde de azalmaya neden olarak osteoporozu tetikliyor.
8.Bol bol sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.
Bu haber 3,058 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle