En Sıcak Konular

Çocuklarda bronşit sebepleri ve tedavisi

8 Ekim 2015 15:31 tsi
Çocuklarda bronşit sebepleri ve tedavisi Akciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan bronşit, özellikle sonbahar ve kış aylarında çocukları tehdit etmektedir. Bronşitin sebepleri nelerdir, bronşit tedavisi nasıl olmalıdır?

Özel Deva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zerrin Tekinkuş, akciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan bronşitin, özellikle sonbahar ve kış aylarında çocuklarda daha sık görüldüğünü belirterek, hastalığa karşı dikkatli olunmasını istedi.
 
Bronşitin sıklıkla soğuk algınlığı veya diğer akciğer enfeksiyonları sonrası gelişen AKUT ya da çocuklarda daha az sıklıkla görülen kronik şekillerinin olduğunu belirten Uzm. Dr. Zerrin Tekinkuş, “Akut bronşit genellikle bir hafta içerisinde düzelirken kronik bronşit ise 3 ay kadar süren ve tekrarlayan özelliğe sahiptir. Ayrıca akut bronşit sık tekrarlarsa kronik bronşit gelişebilir. Bununla birlikte kronik bronşitli çocukların astım ve diğer kronik bronşit sebepleri yönünden araştırılması gerekir” dedi.
 
En sık görülen şikayetler
 
Tekinkuş, çocuklarda en sık karşılaşılan şikayetlerin balgamlı öksürük, yorgunluk ve nefes sıkışması olduğunu belirtti. Tekinkuş, “Eğer akut bronşit varsa bronşlardaki iltihapların düzelmesinden birkaç hafta sonra öksürük devam edebilir. Öksürük belirtileri 15-20 günden fazla ise, yüksek ateş, hırıltı ve nefes darlığıyla birlikte çocuğunuzu gece uykudan uyandırıyorsa mutlaka hekime başvurulması ve ihmal edilmemesi gereklidir” diyerek uyardı.
 
Bronşitin nedenleri

 
Akut bronşitin nedenlerinin genellikle viral virüsler olduğunu belirten Tekinkuş, doktor kontrolünde bronşit tedavisinin yapıldığını, ayrıca antibiyotiklerin virüsleri öldürmediğinden dolayı viral bronşit tedavisinde antibiyotik kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Hasta olmadan bronşitin önlemini almak gerektiğinin önemini vurgulayan Tekinkuş, “Çocukları öncelikle sigara içilen ortamlardan korumalıyız.
 
Bunun için evde, oda içinde, mutfakta ailenin sigara içmesi önlenmelidir. Yazın klimaya çok maruz kalınmamalıdır. Özellikle astımı olan veya sık bronşit olan çocukların eylül-ekim veya kasım aylarında yılda bir kez grip aşısı yaptırmaları gerekmektedir. Çocuklarımıza temizlik alışkanlığı kazandırarak; yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra, dışarıdan gelince ellerini yıkamasını öğretmeliyiz” diyerek tedbirleri anlattı.
 
Bronşitte risk faktörleri
 
Bronşit'in teşhisinin özellikle doktor muayenesinden geçtiğini söyleyen Tekinkuş, çoğunlukla bronşit vakalarında tetkik gerekmediğini ifade etti. Muayene sonrası gerek duyması halinde doktorların tetkikler isteyebileceğini belirten Tekinkuş, “Çoğunlukla bronşit vakalarında tetkik gerekmez. Ancak gerekirse Akciğer filmi ve bazı kan tahlilleri yapılabilir” dedi.
 
Bronşitin gelişmesine neden olan risk faktörlerini de anlatan Tekinkuş, “Sigara içmek veya sigara içilen ortamda bulunmak, sigara içen kişilerle aynı evde yaşamak bronşit gelişmesini artıran en önemli nedendir. Bu nedenle çocuğu olan ailelerin sigarayı bırakması gerekir. Aksi takdirde ileride bronşit için hazır olmak gerekir. Diğer bir etken düşük dirençtir.
 
Gribal enfeksiyonlar ve diğer birçok kronik rahatsızlıklar vücut direncini düşürmektedir. Ayrıca ileri yaş ve çok küçük çocuklarda enfeksiyonlara karşı eğilimlidir. Başka etken reflüdür. Ciddi reflü boğaza kadar gelen asidik mide sıvısı bronşlara da zarar verebilir” diye konuştu.


Bu haber 2,880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,389 µs