En Sıcak Konular

Oyuncak gözlük gözleri bozuyor

14 Eylül 2015 11:52 tsi
Oyuncak gözlük gözleri bozuyor İşportada 5-10 liraya satılan gözlüklerin ülkeye oyuncak ya da aksesuar olarak sokulduğu belirtildi. Doktorlar bu gözlüklerin standartlara uygun üretilmediği için dalgalı gösterdiğini söyledi

Tüm Op­tik ve Op­to­met­rik Mes­lek Adam­la­rı Der­ne­ği İz­mir Şu­be Baş­ka­nı Yu­suf Ön­der, iş­por­ta­da 5 ile 10 TL ara­sın­da de­ği­şen fi­yat­lar­da sa­tı­lan ha­zır oku­ma göz­lük­le­ri­ne kar­şı va­tan­da­şı uyar­dı. Bu tip göz­lük­le­rin ül­ke­ye oyun­cak ve­ya ak­se­su­ar­mış gi­bi so­kul­du­ğu­nu be­lir­ten Ön­der, ucuz ol­du­ğu için ter­cih edi­len bu göz­lük­le­rin ka­li­te­siz mal­ze­me­den üre­til­di­ği için göz sağ­lı­ğı açı­sın­dan bü­yük risk oluş­tur­du­ğu­nu söy­le­di.

GA­RAN­Tİ­Sİ YOK

Göz Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Opr. Dr. Ab­di Bil­giç de ha­zır oku­ma göz­lük­le­ri­nin Av­ru­pa­’da­ki bir­çok ül­ke­de mar­ket­ler­de sa­tıl­dı­ğı­nı an­cak Tür­ki­ye­’de sa­tı­şı­nın ya­sak ol­ma­sı­nın en bü­yük ne­de­ni­nin ka­li­te­siz ürün­ler ol­ma­sın­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

Yu­suf Ön­der, “Bu tip göz­lük­ler her tür­lü hur­da mal­ze­me­den üre­ti­le­rek ka­çak yol­lar­la ül­ke­mi­ze so­ku­lu­yor. Çer­çe­ve­ler ve cam­lar bel­li bir stan­dar­da gö­re üre­til­me­di­ği için aler­ji ve tah­riş yap­ma ris­ki var. Pek ço­ğu dal­ga­lı gös­te­ri­yor. Uzun sü­re­li kul­la­nım­lar­da  cid­di teh­li­ke­ler do­ğu­ru­yo­r” de­di.  

Yasak ama satılıyor

Gözlüğün kişiye özel üretildiğinin unutulmaması gerektiğini  belirten Yusuf Önder, “Bu gözlüklerin satışı yasak. Ancak satanlara takip veya ceza işlemi uygulanmıyor. Bu yüzden maalesef her köşe başında, her seyyar tezgâhlarda 5-10 liraya bu tip gözlükler rahatlıkla satılıyor” dedi.

STANDARTLARA UYGUN DEĞiL

Uz­man­lar sey­yar tezg­ah­ta sa­tı­lan ha­zır göz­lük­le­rin cid­di göz ra­hat­sız­lık­la­rı­na se­bep ola­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Göz has­ta­lık­la­rı uz­ma­nı Opr. Dr. Ab­di Bil­gi “Ka­li­te­siz cam ki­şi­nin gör­me­si­ni olum­suz et­ki­ler. Stan­dart­la­ra uy­gun üre­til­me­di­ği için dal­ga­lı gös­te­re­bi­lir.

Nu­ma­ra aya­rı doğ­ru ya­pıl­ma­dı­ğı için za­man­la göz­de cid­di gör­me ka­yıp­la­rı olu­şur, mev­cut ra­hat­sız­lık­lar ar­tar. Gör­me ka­yıp­la­rı ya­şa­nı­r” de­di. Bil­giç, ka­li­te­li ve stan­dart­la­ra uy­gun üre­ti­len ha­zır oku­ma göz­lük­le­ri dı­şın­da ke­sin­lik­le alın­ma­ma­sı uya­rı­sın­da da bu­lun­du.

FIRAT SOYLU - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,568 µs