En Sıcak Konular

İlaç kullanırken besinlere dikkat!

4 Eylül 2015 11:42 tsi
İlaç kullanırken besinlere dikkat! İlaç kullanırken yenilen besinler ilacın etkisini azaltır mı?

He­men he­pi­miz bir şe­kil­de ilaç kul­la­nı­yo­ruz. An­cak ilaç­la­rı kul­la­nır­ken özel­lik­le han­gi be­sin­ler ve içe­cek­ler­le et­ki­le­şi­me geç­ti­ği­nin ve bun­la­rın be­de­ni­mi­ze na­sıl yan­sı­dı­ğı­nın pek far­kın­da ol­ma­ya­bi­li­yo­ruz.



İs­tan­bul Flo­ren­ce Nigh­tin­ga­le Has­ta­ne­si, Sağ­lık­lı Ya­şam Mer­ke­zi Di­rek­tö­rü Uzm. Dr. Öz­gür Şa­mil­gil özel­lik­le dik­kat edil­me­si ge­re­ken du­rum­la­ra dik­kat çek­ti.

Greyfurt suyu

Bu mey­ve­nin ken­di­si­nin de­ğil ama su­yu­nun faz­la mik­tar­da tü­ke­ti­mi (gün­de 1 lit­re ve üze­ri) özel­lik­le sta­tin gru­bu ko­les­te­rol ilaç­la­rı­nın ba­zı­la­rı­nın ba­ğır­sak­ta par­ça­lan­ma­sı­nı ge­cik­ti­re­rek kan se­vi­ye­le­ri­ni ar­tı­rı­yor. Bu da kas ağ­rı­la­rı, kas kramp­la­rı ve kas eri­me­si gi­bi yan et­ki­le­rin ar­tı­şı­na ne­den ola­bi­li­yor. Kal­si­yum an­ta­go­nis­ti gru­bu tan­si­yon ilaç­la­rı­nın et­ki­si­ni ar­tı­ra­bi­li­yor bu da baş­ta tan­si­yon dü­şük­lü­ğü ris­ki do­ğu­ru­yor. Ay­rı­ca ka­bız­lık, kalp atış­la­rın­da ya­vaş­la­ma­ya ne­den ola­bi­li­yor. Er­kek­ler­de sert­leş­me so­ru­nu için kul­la­nı­lan ilaç­la­rın et­ki­si­ni art­tır­ma­sı tan­si­yon dü­şük­lü­ğü, gör­me bo­zuk­lu­ğu gi­bi şi­ka­yet­le­ri or­ta­ya çı­ka­ra­bi­li­yor. Ös­tro­jen içe­ren do­ğum kon­trol hap­la­rı­nın et­ki­si­ni do­la­yı­sıy­la yan et­ki­le­ri­ni ar­tı­ra­bi­li­yor. Ba­zı an­ti­dep­re­san, psi­ki­yat­ri, kalp ritm, kan­ser ilaç­la­rı da et­ki­le­şe­bi­li­yor.

Kafein


Kah­ve, çay, ko­la­lı içe­cek­ler, ener­ji içe­cek­le­ri ba­zı so­ğuk al­gın­lı­ğı ilaç­la­rıy­la be­ra­ber alı­nır­sa si­nir­li­lik, uy­ku­suz­luk, çar­pın­tı, kalp ritim bo­zuk­lu­ğu, tan­si­yon yük­sek­li­ği, ka­bız­lık, id­rar ar­tı­şı ya­pa­bi­li­yor.

Ba­zı ne­fes açı­cı bron­şit ilaç­la­rı­nın yan et­ki­si ar­tı­ra­rak aji­tas­yon, ritim bo­zuk­lu­ğu ya­ra­tı­yor. Cip­rof­lok­sa­sin isim­li an­ti­bi­yo­tik, do­ğum kon­trol hap­la­rı ve kor­ti­zon da ka­fe­inin par­ça­lan­ma­sı­nı ge­cik­ti­re­rek kan dü­ze­yi­nin art­ma­sı­na ne­den olu­yor.

Potasyum içeren besinler

Po­tas­yum tu­tu­cu ba­zı tan­si­yon ilaç­la­rı ve id­rar sök­tü­rü­cü kul­la­nan­lar­da, pa­ta­tes, muz, ka­yı­sı, por­ta­kal su­yu gi­bi po­tas­yum­dan zen­gin gı­da­lar kı­sıt­lan­maz­sa ölüm­cül kalp arit­mi­le­ri ya­şa­na­bi­lir.

Sö­zün özü: Ye­rin­de kul­la­nıl­dı­ğın­da ha­yat kur­ta­rı­cı olan ilaç­lar, yan­lış be­sin­ler­le alı­nır­sa ölü­me ka­dar gö­tü­re­bi­li­yor.

Tiramin içerenler


Bu tür, es­ki­til­miş pey­nir, sa­lam, so­sis, su­cuk, in­cir, bak­la, la­ha­na tur­şu­su, so­ya so­su, ta­vuk ve­ya da­na ci­ğe­ri, ti­ra­min pro­te­ini zen­gin be­sin­ler ba­zı an­ti­dep­re­san­la­rın yan et­ki­si­ni çok artı­rır ritim bo­zuk­lu­ğu, tan­si­yon yük­sek­li­ği, baş ağ­rı­sı, kus­ma, ter­le­me ve ate­şe hat­ta ölü­me ne­den ola­bi­lir.

Bol lifli besinler


Özellikle kolesterol düşürmek için tüketilen yulaf, kepekli ekmek gibi bol lifli besinler, şeker ilacı Metformin, guatr ilacı Levotiroksin, penisilin, kalp ilacı Digoxin gibi ilaçların emilimini bozarak etkilerini azaltır.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler


Kan sulandırıcı warfarin (coumadin) adlı ilacın etkinliği bu gıdalardaki K vitamininin bloke edilmesiyle sağlandığı için bu gıdaların günlük tüketimi hep eşit miktarda tutulmalıdır. Aksi takdirde kan ya çok sulanır ya da pıhtılaşmaya eğilim gösterir.

Süt ve süt ürünleri, kalsiyum içerenler

Florokinolon ve tetrasiklin grubu antibiyotikler, Sefuroksim isimli antibiyotik, bifosfonat grubu kemik erimesi ilaçları, Metotreksat isimli romatizma ilacı, kalsiyum içeren bu tip gıdalar ve ilaçlardan 2 saat önce veya 6 saat sonra alınmalısı gerekiyor yoksa emilimi bozuluyor.

Kansızlık için kullanılan demir ile süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler aynı anda kullanılmamalı. Demir emilimi bozulmaması için en az 2 saat sonra tüketilmelidir.

Proteinden zengin besinler

Propranolol isimli betabloker grubu ilacın nefes darlığı, tansiyon ve nabız düşürücü etkisini artırır. Parkinson ilacı Carbidopa/Levodopa ve astım ilacı Teofilinin etkisini azaltır.

C vitamini

C vi­ta­mi­ni de­mir emi­li­mi­ni ko­lay­laş­tı­rır. C vi­ta­mi­ni be­ra­be­rin­de kal­si­yum­dan zen­gin süt ve süt ürün­le­ri gi­bi gı­da­lar­la be­ra­ber alı­nır­sa ken­di emi­li­mi bo­zu­lur, aç alın­ma­sı öne­ri­lir. Ba­zı aler­ji ilaç­la­rıy­la be­ra­ber alı­nır­sa et­ki­le­ri­ni azal­ta­bi­lir.

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,366 µs