En Sıcak Konular

Toplum sorunu: Yalnızlaşma hastalığı

3 Eylül 2015 11:15 tsi
Toplum sorunu: Yalnızlaşma hastalığı Yola çıkın, AVM’lere girin, sokakta dolaşın, metro ya da metrobüste seyahat edin… Hiç dikkatinizi çekti mi bu saydığımız alanlarda kaç kişiyle göz göze gelebiliyor ya da kaç kişinin elinde kitap görebiliyoruz?

Hiç. Elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımız ve sosyal ağlarımızla birlikte kocaman yalnızlığımızla baş başayız aslında. Facebook, Twitter, Instagram… Sosyal olmak, paylaşmak için en sık kullandığımız ağlar…



İnsanın sosyal varlık olduğu yüzyıllardan beri herkes tarafından bilenen bir gerçek. Ancak son yıllarda internetin hayatımızın her alanına girmeye başlaması ve sosyal ağların iletişim odağı haline gelmesi neredeyse hepimiz üzerinde dönüşümlere neden oldu. Geleneksel iletişimden farklı olarak insanlar sosyal mecralar aracılıyla jet ve mimiklerin olmadığı sanal iletişime geçti ve bu durum çağın yeni sorunu ‘sanal yalnızlığı’ ortaya çıkardı.

Duygu ve davranışı değiştiriyor

Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz bireylerin davranışlarında ve duygularında değişime neden olan yalnızlaşma hastalığına dikkat çekti.

Yüz yüze iletişimin yerini aldıysa dikkat

Akıl­lı te­le­fon­la­rın in­sa­nı, asos­yal­leş­me sü­re­ci­ne gö­türdüğüne vur­gu ya­pan Dr. Ya­vuz şöy­le de­vam et­ti: “Bir or­tam­da bir­lik­te otu­ran ar­ka­daş­la­rın, soh­bet ye­ri­ne sü­rek­li cep te­le­fon­la­rı ile uğ­raş­tık­la­rı­nı, oyun oy­na­dık­la­rı­nı ya da me­saj­laş­tık­la­rı­nı gö­rü­yo­ruz. Ma­ale­sef in­sa­nı­mız, ner­dey­se te­le­fon ve me­saj ba­ğım­lı­sı ha­li­ne gel­miş du­rum­da. Sü­rek­li me­saj gön­der­mek, her an te­le­fo­na bak­mak, ev­de, ara­ba­da, dost ar­ka­daş mec­lis­le­ri hat­ta işye­rin­de de­vam­lı cep te­le­fon­la­rı ile meş­gul ol­mak, sos­yal med­ya­yı gü­nün be­lir­li sa­at­le­rin­de bil­gi­sa­yar­dan ta­kip et­mek ye­ri­ne cep te­le­fon­la­rıy­la iz­le­mek alış­kan­lık ha­li­ne gel­di.”

Kendimize yabancılaşmanın yansıması


Yüz yüze sıcak iletişim yerine sosyal iletişim ağlarıyla sosyalleşmeye çalışmanın aslında yalnızlaşmanın ve kişinin kendine yabancılaşmasının yansıması olduğuna değinen Dr. Yavuz, “Zihnimizden geçen düşünceleri tek bir parmak hareketiyle karşı tarafa iletmemizi sağlayan sosyal paylaşım ağları bireyden başlayıp toplumun geneline yayılan yalnızlaşma hastalığına neden olmuştur” diye konuştu.

Durum çok vahim

Zaman ve mekan kavramının ortadan kalktığı sosyal ağlar sayesinde insanların birbirleriyle tanışıp sohbet etme becerisini yitirdiğinin de altını çizen Yavuz, “Özellikle aynı şehirde oturan insanların iletişim ihtiyaçlarını akıllı telefonlar ile gerçekleştirmesi ve bunun bir alışkanlık haline dönmesi sosyal bir varlık olan insan için vahim bir durumdur. Sanal iletişim bir alışkanlık haline gelmemeli, yüz yüze iletişimin yerini almamalıdır” uyarısını yaptı.

İnsan sarılmak, görmek, dokunmak ister


Sos­yal ağ­la­rın ki­şi­le­rin yüz yü­zey­ken ifa­de ede­me­dik­le­ri şey­le­ri da­ha ra­hat ola­rak ifa­de et­me­le­ri­ni sağ­la­dı­ğı­nı söy­le­yen Ya­vuz, sa­nal or­tam­da­ki pay­la­şım, fo­toğ­raf ya da ya­pı­lan yo­rum­la­rın as­la yüz yü­ze ile­ti­şi­min ye­ri­ni ala­ma­ya­ca­ğı­nı ifa­de et­ti. Sos­yal ağ­lar­da ge­çi­ri­len za­ma­nın ki­şi­le­ri sa­de­ce yal­nız­lı­ğa sü­rük­le­mek­le kal­ma­yıp, ki­şi­yi ait ol­du­ğu  çev­re­den ko­pa­rıp ai­le, ak­ra­ba­lık ve ar­ka­daş­lık iliş­ki­le­ri­ne za­rar ver­di­ği­ni de be­lir­ten Ya­vuz, “Hat­ta ile­ti­şi­min kop­ma­sı eş­ler ara­sın­da bo­şan­ma­la­ra bi­le ne­den ol­mak­ta­dır. İn­san do­ğa­sı ge­re­ği sa­rıl­mak, do­kun­mak, gör­mek ve işit­mek is­te­r” de­di.

Bağımlılıktan kurtulamıyorsanız


Ki­şi­le­rin sos­yal ağ­lar­da har­ca­dı­ğı za­ma­nı bel­li bir sa­at ara­lı­ğın­da tut­ma­sı ve o saa­ti aş­ma­ma­ya özen gös­ter­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen Dr. Ya­vuz, “Al­ter­na­tif et­kin­lik­ler bul­mak ar­ka­daş­lar­la bu­luş­mak, ki­tap oku­mak, yü­rü­yüş yap­mak, bi­sik­le­te bin­mek gi­bi spor fa­ali­yet­le­ri­ne yer ver­mek fay­da­lı ola­cak­tır. Ki­şi tüm bu ça­ba­la­ra rağ­men hâ­lâ bu ba­ğım­lı­lık­tan kur­tu­la­mı­yor­sa uz­man des­te­ği al­ma­lı­dı­r” bil­gi­sin paylaştı.c

Bu haber 3,844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,456 µs