Diyetisyen Emre Uzun ucuz olması, beyne haz sinyalleri göndermesi sebebiyle kullanımı giderek artan glikoz şurubunun başta pankreas kanseri riski olmak üzere böbrek ve akciğer hastalıklarına da davetiye gönderdiğini vurguladı.
Glikoz şurubu şekerden daha ucuz. Ayrıca lezzet bakımında da daha etkileyici. Bu nedenle de gazlı ve meyveli içecekler, çikolata, kek, şekerleme, reçel, marmelat ve jöle gibi birçok işlenmiş üründe yaygın bir şekilde kullanılıyor ne yazık ki... Uzun süre glikoz şurubu bakımından zengin diyetle beslenme şişmanlık, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer metabolik sendromların riskini artırabiliyor.
12.5 milyon ton tüketim
Diyetisyen Emre Uzun, yaptığı araştırmalar sonucu 2006 yılı itibarı ile dünyada yüksek fruktozlu mısır şurubu üretiminin yaklaşık 12.5 milyon ton iken, ülkemizde 2010 yılı itibarı ile 400 bin ton civarında olduğunu belirtti.
Raf ömrünü uzatıyor kıvam artırıyor
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bu maddenin nişastadan elde edilen bir hidroliz ürünü olduğuna değinen Uzun, "Yiyeceklerin raf ömrünü uzattığı, maliyet olarak şekerden daha ucuz olduğu için tercih edilmektedir.
Aynı zamanda soğutulmuş gıdalara kristalleşmeyi önler iyi kıvam sağlar, kurabiye tarzı gıdalara da gevrekliklerini korumasını sağlar. Nişastadan üretilebildiği için de kolayca tedarik edilebiliyor" dedi.
Dondurmalarda da bulunuyor
Pek çok dondurma ürününün ne yazık ki bu zararlı şekeri içerdiğini açıklayan Diyetisyen Uzun, korunmak için dondurma tüketiminin kısıtlanmasını önerdi. Nişasta bazlı şeker içerikli besinlerden uzak durulması gerektiğini ısrarla vurgulayan Uzun, alışverişlerde paketlerin üzerlerinin kontrol edilmesini, etiket okumayı ve glikoz şurubu varsa alınmamasını söyledi.
Alzheimer ve demansa neden oluyor
Yurtdışında yapılan birçok araştırmada, nişasta bazlı şeker ile beslenen farelerde algıda zayıflamanın ortaya çıktığını söyleyen Uzun şöyle devam etti:
"Nişasta bazlı şeker kullanımına bağlı olarak Alzheimer ve demans benzeri sinir sistemi dejenerasyonun ortaya çıktığını ve bunun farklı mekanizmalarının bulunduğunu da belirtmek isterim. Tabii ki bu hastalıkları tek bir sebebe bağlamak doğru değil. Ancak içlerinden bir faktör olarak nişasta bazlı şeker gösterilebilir. Karın içi ve karaciğer yağlanmasına da sebep olabileceğini biliniyor."
Pankreas kanserindeki etkisi kanıtlandı
Son yapılan çalışmalarda sakkaroz ve mısır şurubu şekerinin pankreas üzerindeki etkilerinin incelendiğini belirten Emre Uzun, sakkarozun pankreas kanseriyle ilişkisi bulunmazken, mısır şurubunun pankreas kanseri olasılığını artırdığının istatistiksel olarak belirlendiğinin altını çizdi. Uzun, bunun yanı sıra mısır şurubunun akciğerlerde histopatolojik değişikliklere sebep olduğu ve lezyonlar oluşturduğu ayrıca yüksek miktarda fruktoz tüketiminin böbrek hastalıkları ve toplum sağlığını kötü yönde etkilediğini de vurguladı.
Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle