Pirinçte büyük oyun
26 Ağustos 2015 10:53 tsi
Hilebaz tüccarlar fiziki olarak yerli ürüne benzeyen ithal düşük kalite pirinçleri piyasaya sürdü...
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son günlerde pirinçte, Osmancık çeşidine benzeyen, ithal, düşük kaliteli ucuz pirinçlerin yerli ürünle karıştırılarak yüksek fiyattan satıldığı yönünde yoğun şikayetler aldıklarını belirterek, 'Şayet birileri üreticilerimizin ekmeğine, tüketicilerimizin cebine göz dikmişse karşılarında bizleri bulacaklardır" ifadesini kullandı.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, son 10 yılda çeltikte hem verimde hem de ekim alanlarında yüzde 38'in üzerinde artış sağlandığını, üretimin giderek yaygınlaştığını ifade ederek, geçen yıl 830 bin ton olan üretimin bu yıl 920 bin ton olmasının beklendiğini, yeterli potansiyel bulunmasına ve geçmiş yıllara göre üretimin artmasına rağmen halen yüzde 20 üretim açığı bulunduğunu, bunun ithalatla karşılandığın anımsattı.
Ülke üretiminin ihtiyacı karşılayacak seviyeye gelinceye kadar ihtiyaç duyulan ithalatın yapılmasının kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Bayraktar, burada üzerinde önemle durdukları hususun ithalatın ihtiyaçtan fazla yapılmaması ve ithal edilen ürünlerin de piyasada izlenmesi olduğunu kaydetti.
Son günlerde ithal edilen ve Osmancık çeşidine benzeyen düşük kaliteli ucuz pirinçlerin yerli ürün ile karıştırılarak yüksek fiyattan satıldığı yönünde yoğun şikayetler aldıklarını bildiren Bayraktar, bu durumdan birtakım çevrelerin, üreticiler üzerinden haksız kazanç elde etmeye çalıştığı gibi tüketicileri de mağdur etiğinin anlaşıldığını belirtti.
Kalitenin bozulmasıyla tüketicilerin pirinçten uzaklaşmasının tüketimi olumsuz etkileyeceğine dikkati çeken Bayraktar, bu durumdan en fazla zarar görenin yine üreticiler olacağına işaret etti.
Çeltik hasadının az bir zaman kala rekoltenin de yüksek beklendiği bir ortamda yaşananların oldukça manidar olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Eğer birileri üreticilerimizin ekmeğine, tüketicilerimizin cebine göz dikmişse karşılarından bizleri bulacaklardır. Konunun bütün tarafları, bu sahteciliğin üzerine gitmeli, denetimler artırılarak birilerinin üreticilerimiz üzerinden haksız kazanç elde etmeleri, tüketicilerimizin de mağdur olmasını engellenmeli; bu oyun bozulmalıdır" ifadesini kullandı.
Bayraktar, çeltiğin Türkiye'nin toplam hububat üretiminden yüzde 2,5 oranında pay alarak buğday, arpa ve mısırdan sonra dördüncü sırada yer aldığı bilgisini verdi.
Bu haber 2,717 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle