En Sıcak Konular

Pirinçte büyük oyun

26 Ağustos 2015 10:53 tsi
Pirinçte büyük oyun Hilebaz tüccarlar fiziki olarak yerli ürüne benzeyen ithal düşük kalite pirinçleri piyasaya sürdü...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son günlerde pirinçte, Osmancık çeşidine benzeyen, ithal, düşük kaliteli ucuz pirinçlerin yerli ürünle karıştırılarak yüksek fiyattan satıldığı yönünde yoğun şikayetler aldıklarını belirterek, 'Şayet birileri üreticilerimizin ekmeğine, tüketicilerimizin cebine göz dikmişse karşılarında bizleri bulacaklardır" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, son 10 yılda çeltikte hem verimde hem de ekim alanlarında yüzde 38'in üzerinde artış sağlandığını, üretimin giderek yaygınlaştığını ifade ederek, geçen yıl 830 bin ton olan üretimin bu yıl 920 bin ton olmasının beklendiğini, yeterli potansiyel bulunmasına ve geçmiş yıllara göre üretimin artmasına rağmen halen yüzde 20 üretim açığı bulunduğunu, bunun ithalatla karşılandığın anımsattı.

Ülke üretiminin ihtiyacı karşılayacak seviyeye gelinceye kadar ihtiyaç duyulan ithalatın yapılmasının kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Bayraktar, burada üzerinde önemle durdukları hususun ithalatın ihtiyaçtan fazla yapılmaması ve ithal edilen ürünlerin de piyasada izlenmesi olduğunu kaydetti.

Son günlerde ithal edilen ve Osmancık çeşidine benzeyen düşük kaliteli ucuz pirinçlerin yerli ürün ile karıştırılarak yüksek fiyattan satıldığı yönünde yoğun şikayetler aldıklarını bildiren Bayraktar, bu durumdan birtakım çevrelerin, üreticiler üzerinden haksız kazanç elde etmeye çalıştığı gibi tüketicileri de mağdur etiğinin anlaşıldığını belirtti.

Kalitenin bozulmasıyla tüketicilerin pirinçten uzaklaşmasının tüketimi olumsuz etkileyeceğine dikkati çeken Bayraktar, bu durumdan en fazla zarar görenin yine üreticiler olacağına işaret etti.

Çeltik hasadının az bir zaman kala rekoltenin de yüksek beklendiği bir ortamda yaşananların oldukça manidar olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Eğer birileri üreticilerimizin ekmeğine, tüketicilerimizin cebine göz dikmişse karşılarından bizleri bulacaklardır. Konunun bütün tarafları, bu sahteciliğin üzerine gitmeli, denetimler artırılarak birilerinin üreticilerimiz üzerinden haksız kazanç elde etmeleri, tüketicilerimizin de mağdur olmasını engellenmeli; bu oyun bozulmalıdır" ifadesini kullandı.

Bayraktar, çeltiğin Türkiye'nin toplam hububat üretiminden yüzde 2,5 oranında pay alarak buğday, arpa ve mısırdan sonra dördüncü sırada yer aldığı bilgisini verdi.

Bu haber 2,477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,389 µs