En Sıcak Konular

Olumsuz düşünceler cildinizi de etkiliyor

26 Ağustos 2015 10:51 tsi
Olumsuz düşünceler cildinizi de etkiliyor Ço­ğu in­san kal­bi­nin se­si­ne ku­lak ver­mi­yor, ruh sağ­lı­ğı­nı ha­fi­fe alı­yor ve sa­de­ce bir ta­kım has­ta­lık­lar or­ta­ya çık­tı­ğın­da dü­şün­me­ye baş­lı­yor. Oy­sa­ki fi­zik­sel sağ­lık ruh sağ­lı­ğıy­la bir­lik­te ha­re­ket edi­yor.

Hayatı esprili yanından görebilen, stresi defedebilen, üzüntüye pabuç bırakmayanlardansanız cildinizin pırıl pırıl olması işten bile değil. “Cildimiz, psikolojik problemlerin aynasıdır” diyen Dr.  Ata Nejat Ertek kendisini ifade edemeyen, üzüntüsünü, sıkıntısını içine atanların, beden kimyasının allak bullak olduğunu bunun da zihin ve ruhta olduğu kadar ciltte de hasarlar oluşturduğunu vurguladı.

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ

Ço­ğu in­san kal­bi­nin se­si­ne ku­lak ver­mi­yor, ruh sağ­lı­ğı­nı ha­fi­fe alı­yor ve sa­de­ce bir ta­kım has­ta­lık­lar or­ta­ya çık­tı­ğın­da dü­şün­me­ye baş­lı­yor. Oy­sa­ki fi­zik­sel sağ­lık ruh sağ­lı­ğıy­la bir­lik­te ha­re­ket edi­yor, hat­ta kol ko­la ge­zi­yor. Ruh­sal so­run­lar ön­ce cilt­te be­lir­ti ve­ri­yor.

Ay­nı ça­ba har­can­ma­lı


Der­ma­tec Po­lik­li­ni­ği Der­ma­to­lo­ji Uz­ma­nı Dr. Ata Ne­jat Er­tek, “Fi­zik­sel sağ­lı­ğı ko­ru­mak için har­ca­nan ça­ba duy­gu­sal ve ruh­sal sağ­lık için de har­can­ma­lı.

Duy­gu­sal sağ­lı­ğı­nız için ne ka­dar za­man ve ener­ji har­car­sa­nız o ka­dar güç­lü ha­le ge­lir. Ken­di­ni­zi iyi his­set­mek, es­nek­lik ve da­ya­nık­lı­lık ka­zan­mak ve ha­ya­tı­nız­dan da­ha çok zevk al­mak için ya­pa­bi­le­ce­ği­niz çok şey var. Ki­şi eğer bun­la­rı ba­şa­ra­bi­lir­se hem ru­hu hem be­de­ni sağ­lık­lı olu­r” de­di.

Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi de güç­le­ni­yor

Olum­lu dü­şün­me­nin ge­nel sağ­lı­ğı da olum­lu­ya çe­vir­di­ği­ne de­ği­nen Dr. Ne­jat Ata Er­tek, iyim­ser dü­şün­me­nin ha­ya­tı pem­be göz­lük­ler­le gör­mek ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­di.  Er­te­k“ Ki­şi ne ka­dar mut­lu ne ka­dar po­zi­tif olur­sa üret­ti­ği ‘nö­ro­pep­ti­p’ de­ni­len pro­te­in zin­ci­ri da­ha sağ­lık­lı olur ve ba­ğı­şık­lık sis­te­mi güç­le­ni­r” de­di.

Saç koparma, tırnak yeme, dudak ısırma

İn­san­la­rın stres­li du­rum­lar­da en ko­lay eri­şe­bi­le­ce­ği or­ga­nı­nın de­ri ol­du­ğu­nu söy­le­yen Dr. Ne­jat Ata Er­tek “Bu an­lam­da saç ve de­ri ko­par­ma, du­dak ısır­ma ya da tır­nak ye­me alış­kan­lı­ğı en sık gör­dü­ğü­müz be­lir­ti­ler ara­sın­da­dır”?diye konuştu.?Ertek şöyle devam etti:
“Bir­çok ki­şi kü­çük ka­şın­tıy­la baş­la­yıp, da­ha son­ra de­rin oluk­lar oluş­tu­run­ca­ya ka­dar abar­tı­lı bir şe­kil­de ka­şı­ma­yı sür­dü­rür. Ka­şın­tı ya­pan sis­te­mik has­ta­lı­la­rın lis­te­si ile dep­res­yon ile iliş­ki­li has­ta­lık­la­rın lis­te­si bir­bi­ri­ne çok ben­zer.

Mev­cut ruh­sal so­run­lar te­da­vi edil­me­dik­çe cilt prob­lem­le­ri de ay­nı oran­da hız gös­te­rir. Ya da ki­şi­de bu­lu­nan cilt so­ru­nu te­da­vi edil­me­dik­çe ruh­sal so­run­la­rı da art­ma­ya de­vam eder.”

Sorunların kökeni psikolojik

De­ri has­ta­lık­la­rı­nın çok yay­gın gö­rül­dü­ğü­nün al­tı­nı çi­zen Dr. Er­tek, “En sık gö­rü­len tür­le­ri ato­pik der­ma­tit, eg­za­ma, si­vil­ce, ak­ne, vi­ti­li­go’dur. Cilt­te mey­da­na ge­len bu tarz cilt so­run­la­rı ki­şi­nin psi­ko­lo­jik so­run­la­rı­nın da be­lir­ti­si ola­bi­li­yor; özel­lik­le si­vil­ce ve ya­ra­la­rı yol­ma, psi­ko­lo­ji kay­nak­lıdır”dedi.

Stres ve depresyon da cilde düşman

Mo­dern ça­ğın prob­le­mi ola­rak gö­rü­len stres ve dep­res­yon­da­ki ar­tı­şa bağ­lı ola­rak cilt so­run­la­rı­nın da ar­tış gös­ter­di­ği­ne vur­gu ya­pan Dr. Er­tek, şu bil­gi­le­ri yan­sıt­tı: “İn­sa­nın en bü­yük or­ga­nı olan de­ri, ay­nı za­man­da ile­ti­şim or­ga­nı­dır ve bu­na bağ­lı ola­rak çev­rey­le olan iliş­ki­le­ri de dü­zen­ler. Yü­zü­mü­zün sol­ma­sı, ter­le­me­si, kı­zar­ma­sı, tüy­le­ri­mi­zin ür­per­me­si, an­lık ruh­sal de­ği­şik­lik­le­ri­mi­zin de­ri yo­luy­la çev­re­miz­de­ki in­san­la­ra dı­şa vu­rum ola­rak gös­te­rir. Bu yüz­den de­ri­mi­ze za­rar ve­re­cek dav­ra­nış­lar­dan uzak dur­ma­lı­yız.

Dinç­lik ve genç­lik ik­si­ri

So­nuç ola­rak; po­zi­tif dü­şün­mek si­zi dinç ve genç kı­lar. Özel­lik­le stres cil­de za­rar ve­ren fak­tör­le­rin ba­şın­da ge­lir. Stres­li olun­du­ğu za­man­lar­da, böb­re­k üs­tü bez­le­ri ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­mi­zi za­yıf­la­tan kor­ti­zol hor­mo­nu sal­gı­lar. Za­yıf­la­yan ba­ğı­şık­lık sis­te­mi ise, za­rar­lı et­men­le­rin, ko­lay­lık­la de­ri­den içe­ri­ye gir­me­si­ne ve böy­le­ce cil­din ge­ril­me­si­ne, ka­şın­ma­sı­na, yan­ma­sı­na pü­tür­lü gö­rü­nü­me ve ak­ne­le­re se­bep olur. Bu ne­den­le stres­ten uzak du­rul­ma­sın­da fay­da var­dır.”

Sedef, egzama, vitiligo

Ruh­sal so­run­ların, ba­zı de­ri has­ta­lık­la­rı­nın be­lir­ti­le­ri­nin or­ta­ya çık­ma­sın­da et­ken ola­bil­diğine de değinen Dr.?Ertek şöyle devam etti: “Ay­rı­ca cilt has­ta­lık­la­rı­nın ki­şi­ler­de psi­ki­yat­rik bo­zuk­luk­la­ra yol aça­bi­le­ce­ği de bir ger­çek­tir. Özel­lik­le se­def, eg­za­ma, vi­ti­li­go  ve si­vil­ce gi­bi gö­rü­nür alan­lar­da­ki has­ta­lık­lar bi­re­yin sos­yal ya­şa­mı­nı bü­yük öl­çü­de olum­suz yön­de et­ki­le­mek­te­dir.

Er­gen­lik dö­ne­min­de gö­rü­len si­vil­ce­ler bi­le genç­le­ri için­den çı­kıl­maz ruh­sal prob­lem­le­re ite­bi­lir. Ruh­sal so­run­lar ya­şa­yan ki­şi­ler ger­gin­lik­le­ri­ni azalt­mak için cilt­le­ri­ne ha­sar ve­re­bi­li­yor. Bu da çok za­rar­lı bir du­rum.”

Bu haber 2,544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,177 µs