Hamile kalmadan önce yapmanız gereken 8 şey
26 Ağustos 2015 10:50 tsi
Bebek sahibi olmaya karar verdiniz
Hayatın belki de en heyecanlı ve bir o kadar da mucizevi sürecine kendinizi hazır hissediyorsunuz. Ancak bu kararınızı bir-iki ay sonraya ertelemeye çalışın.
Çünkü, kendinizi ne kadar hazır hissederseniz hissedin, bebeğinizin ve sizin sağlığınız için hamilelik öncesinde mutlaka yapmanız gereken şeyler var
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ
Sağlıklı hamilelik sağlıklı bebek demek. Hamile kalmadan önce sağlıklı bir hamilelik için yapılması gerekenler listesini Acıbadem hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı. Doç. Dr. Hüsnü Görgen verdi.
1.Beslenmenize dikkat edin
*Hamilelik öncesinden itibaren temel besin gruplarının tümünden her gün almaya ve günde 3 öğün beslenmeye özen gösterin. Kurutulmuş gıdalar da tüketin.
*Karbonhidrat enerji için gerekli ama fazlası yağ olarak depolanır az tüketin.
*Ege mutfağını benimseyin. Bu modele bol miktarda et ekleyin.
*Dikkatli yemeniz gerekenler ise kilo yapmaları nedeniyle; ekmek, pilav, makarna, hamur tatlıları, mantı, börek, kuru yemiş ve çikolata olmalı.
*Toksoplazma enfeksiyonu geçirmediyseniz hamile kalmadan 3-4 ay öncesinden itibaren çiğ et yememeniz çok önemli.
*Vejetaryen iseniz hamilelik öncesinde mutlaka protein alımını arttırın ve vitamin takviyesine başlayın.
2.Demir eksikliği varsa tedavi olun
Hamilelik öncesinde fazla yakınmaya neden olmadığı durumlarda bile halsizlik, yorgunluk, çarpıntı gibi sorunlar hamilelikle beraber artıyor. Ayrıca demir eksikliği anemiye (kansızlığa) de yol açabiliyor. Bunun sonucunda da bebekte gelişme geriliği, annede de çarpıntı, yorgunluk, doğum sonrası kansızlık gelişebiliyor. Hamilelik öncesinde demir eksikliği belirlendiği takdirde tedavinizi kesinlikle ihmal etmeyin.
3.Folik asit takviyesi
Bebeklerde en sık rastlanan sakatlığı, nöral tüp defektleri denilen grup oluşturuyor. Beyinden kuyruk sokumuna kadar olan bölgedeki sorunlardan oluşan bu problem folik asit eksikliğiyle çok ilintili oluyor. Buradaki kritik nokta; folik asit alımının hamileliğin oluşumundan önce alınması gerektiği. Hamilelikten önceki 3 aylık dönemden itibaren günde 400 mikrogram alınan folik asit takviyesi, nöral tüp bozukluklarının oluşmasını önlüyor.
4.Hemen tartılın
Fazla kilolar; hamileliğe bağlı gelişen yüksek tansiyon, hamilelikte ortaya çıkan şeker hastalığı gibi son derece ciddi sorunların doğmasına neden olabiliyor. Bel ağrısı, yorgunluk, nefes alamama, çarpıntı hissine ve doğumun zor geçmesine yol açabiliyor.
5.İlaç almadan önce doktorunuza danışın
Hamilelikte ilaç kullanılmamalıdır cümlesi ne kadar yanlışsa hamilelikte ilaç kullanılır cümlesi da o kadar yanlıştır. Hekimler hangi ilaçların kullanılabilir olduğunu, bebeğiniz için risk taşıyıp taşımadığını bilirler. Size kullanın dedikleri ilaçların bebeğiniz için güvenli olduğunu bilin.
6.Jinekolojik muayeneden geçin
Üreme organlarının durumu ve hastalıkları hamileliği doğrudan etkiliyor. Bu nedenle hamilelik öncesinde jinekolojik muayeneden geçmeniz büyük önem taşıyor. Yapılan kontrolde Hepatit B, toksoplazma ve Rubella gibi enfeksiyonların değerlendirilebilmesi için gerekli örnekler alınarak testler de yapılıyor.
7.Diş tedavinizi yaptırın
Hamilelik sürecinde asıl etkili olan progesteron hormonu maalesef diş etlerinde çekilme ve kalınlaşma yapıyor. Progesteron olmasa hamilelik devam etmez, dolayısıyla bu hormonu baskılamak doğru değil. Fakat hamilelik öncesinde diş sağlığınızı kontrol ettirmeniz şart.
8.Sağlık kontrolünü unutmayın
Hamileliği yüksek riskli gebelik durumuna getiren en önemli nedenlerden birini sistemik hastalıklar oluşturuyor. Bu nedenle hamilelikten önce mutlaka sizin ve ailenizin sağlık geçmişi sorgulanmalı, tam muayene diye adlandırılan fizik muayene ve tam kan idrar tahlilleri yapılmalı.
Bu haber 2,756 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle