En Sıcak Konular

Hamile kalmadan önce yapmanız gereken 8 şey

26 Ağustos 2015 10:50 tsi
Hamile kalmadan önce yapmanız gereken 8 şey Bebek sahibi olmaya karar verdiniz… Hayatın belki de en heyecanlı ve bir o kadar da mucizevi sürecine kendinizi hazır hissediyorsunuz. Ancak bu kararınızı bir-iki ay sonraya ertelemeye çalışın.

Çünkü, kendinizi ne kadar hazır hissederseniz hissedin, bebeğinizin ve sizin sağlığınız için hamilelik öncesinde mutlaka yapmanız gereken şeyler var

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Sağlıklı hamilelik sağlıklı bebek demek. Hamile kalmadan önce sağlıklı bir hamilelik için yapılması gerekenler listesini Acıbadem hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı. Doç. Dr. Hüsnü Görgen verdi.

1.Beslenmenize dikkat edin

*Ha­mi­le­lik ön­ce­sin­den iti­ba­ren te­mel be­sin grup­la­rı­nın tü­mün­den her gün al­ma­ya ve gün­de 3 öğün bes­len­me­ye özen gös­te­rin. Ku­ru­tul­muş gı­da­lar da tü­ke­tin.

*Kar­bon­hid­rat ener­ji için ge­rek­li ama faz­la­sı yağ ola­rak de­po­la­nır az tü­ket­in.

*Ege mut­fa­ğı­nı be­nim­se­yin. Bu mo­de­le bol mik­tar­da et ek­le­yin.

*Dik­kat­li ye­me­niz ge­re­ken­ler ise ki­lo yap­ma­la­rı ne­de­niy­le; ek­mek, pi­lav, ma­kar­na, ha­mur tat­lı­la­rı, man­tı, bö­rek, ku­ru­ ye­miş ve çi­ko­la­ta ol­ma­lı.

*Tok­sop­laz­ma en­fek­si­yo­nu ge­çir­me­diy­se­niz ha­mi­le kal­ma­dan 3-4 ay ön­ce­sin­den iti­ba­ren çiğ et ye­me­me­niz çok önem­li.

*Ve­je­tar­yen ise­niz ha­mi­le­lik ön­ce­sin­de mut­la­ka pro­te­in alı­mı­nı art­tı­rın ve vi­ta­min tak­vi­ye­si­ne baş­la­yın.

2.Demir eksikliği varsa tedavi olun

Hamilelik öncesinde fazla yakınmaya neden olmadığı durumlarda bile halsizlik, yorgunluk, çarpıntı gibi sorunlar hamilelikle beraber artıyor. Ayrıca demir eksikliği anemiye (kansızlığa) de yol açabiliyor. Bunun sonucunda da bebekte gelişme geriliği, annede de çarpıntı, yorgunluk, doğum sonrası kansızlık gelişebiliyor. Hamilelik öncesinde demir eksikliği belirlendiği takdirde tedavinizi kesinlikle ihmal etmeyin.

3.Folik asit takviyesi

Bebeklerde en sık rastlanan sakatlığı, ‘nöral tüp defektleri’ denilen grup oluşturuyor. Beyinden kuyruk sokumuna kadar olan bölgedeki sorunlardan oluşan bu problem folik asit eksikliğiyle çok ilintili oluyor. Buradaki kritik nokta; folik asit alımının hamileliğin oluşumundan önce alınması gerektiği. Hamilelikten önceki 3 aylık dönemden itibaren günde 400 mikrogram alınan folik asit takviyesi, nöral tüp bozukluklarının oluşmasını önlüyor.

4.Hemen tartılın

Fazla kilolar; hamileliğe bağlı gelişen yüksek tansiyon, hamilelikte ortaya çıkan şeker hastalığı gibi son derece ciddi sorunların doğmasına neden olabiliyor. Bel ağrısı, yorgunluk, nefes alamama, çarpıntı hissine ve doğumun zor geçmesine yol açabiliyor.

5.İlaç almadan önce doktorunuza danışın

 ‘Hamilelikte ilaç kullanılmamalıdır’ cümlesi ne kadar yanlışsa ‘hamilelikte ilaç kullanılır’ cümlesi da o kadar yanlıştır. Hekimler hangi ilaçların kullanılabilir olduğunu, bebeğiniz için risk taşıyıp taşımadığını bilirler. Size ‘kullanın’ dedikleri ilaçların bebeğiniz için güvenli olduğunu bilin.

6.Jinekolojik muayeneden geçin

Üreme organlarının durumu ve hastalıkları hamileliği doğrudan etkiliyor. Bu nedenle hamilelik öncesinde jinekolojik muayeneden geçmeniz büyük önem taşıyor. Yapılan kontrolde Hepatit B, toksoplazma ve Rubella gibi enfeksiyonların değerlendirilebilmesi için gerekli örnekler alınarak testler de yapılıyor.

7.Diş tedavinizi yaptırın


Hamilelik sürecinde asıl etkili olan ‘progesteron’ hormonu maalesef diş etlerinde çekilme ve kalınlaşma yapıyor. Progesteron olmasa hamilelik devam etmez, dolayısıyla bu hormonu baskılamak doğru değil. Fakat hamilelik öncesinde diş sağlığınızı kontrol ettirmeniz şart.

8.Sağlık kontrolünü unutmayın

Hamileliği ‘yüksek riskli gebelik’ durumuna getiren en önemli nedenlerden birini sistemik hastalıklar oluşturuyor. Bu nedenle hamilelikten önce mutlaka sizin ve ailenizin sağlık geçmişi sorgulanmalı, tam muayene diye adlandırılan fizik muayene ve tam kan – idrar tahlilleri yapılmalı. 

Bu haber 2,880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,354 µs